Детаљи о настанку смрти младих у околини Посушја

Смрт код оваквих случајева тровања наступа у року од неколико минута.

Босна и Херцеговина 03.01.2021 | 20:30
Детаљи о настанку смрти младих у околини Посушја

Мјештани, родбина и пријатељи испратили су у Посушју на посљедњи починак двоје младих људи, Мирелу Резо и Стјепана Јукића, а тијела шестеро њихових колега, који су такође преминули од гушења плином, биће покопана сутра у мјесту Ракитно.

Истрага још увијек траје.

То је данас у Посушју потврдио шеф полиције Западнохерцеговачког кантона Милан Галић.

Галић је навео да ће бити проведена токсиколошка и хемијска вјештачења, али вјештачиће се и уређаји из куће.

Будући да је узрок смрти осморо младих Посушака гушење, које је највјеројатније наступило услијед издувних плинова из агрегата који се налазио у остави уз просторију гдје су нађени младићи и дјевојке, неопходно је урадити вјештачење тог уређаја.

Међутим, Галић је открио да ће, уз агрегат, бити проведена вјештачења пећи на дрва и димњака.

"У викендици је, што је утврђено током увиђаја, била и пећ у којој је било жеравице, а како би се утврдио тачан узрок смрти, односно да би се утврдило како је дошло до гушења, провешће се и вјештачења димњака. Такође, по потреби саслушаће се и друге особе на све околности", казао је Галић данас у Посушју уочи сахране Миреле Резо и Стјепана Јукића.

Колико је угљен моноксид “вражји плин” најбоље показује случај из села Трибистово, близу Посушја гдје је у једној ноћи, како се претпосвља, од посљедица тровања угљен моноксидом, на прагу живота, преминуло осморо младих људи. Умрли су, не дочекавши Нову годину, која је за њих и њихове породице требала бити боља, од оне за све нас грозне 2020. године. Нажалост, нису је дочекали.

Је ли их се могло спасити, јесу ли могли преживјети и шта је требало с медицинске стране направити у случају да је неко на вријеме “бануо” на врата куће у којој се славио дочек Нове године?

На та питања за Слободну Далмацију одговорио је проф. др. сц. Ненад Карановић, познати сплитски анестезиолог, бивши директор Клинике за анестезиологију, реаниматологију и интензивно лијечење КБЦ-а Сплит.

“Да је неко “налетио” у првим тренуцима, када је плин почео тровати те младе људе и да их је изнио вани, на чисти ваздух, животи су им могли бити спашени. Ма, да је само неко отворио прозоре, да се прозрачи просторија у којој су боравили, цијела ова трагична прича не би била оваква. Медији пишу да је прозор био отворен, али засигурно не довољно да у ту контаминирану просторију уђе потребна количина ваздуха која би “очистила” угљен - моноксид, казује др. Карановић.

Смрт је код младих људи наступила због недостатка кисеоника у крви.

“Умјесто кисеоника у крви, крв је “запосјео” угљен - моноксид и због тога је и мозак остао без кисеоника, а усљед тога наступила је смрт. Тешко је рећи колико је требало времена да би дошло до смртног исхода. То је индивидуално питање, а зависи о здравственом стању особе, годинама, кондицији… Не наступа смрт код свих у исто вријеме. Код старије и болесније особе, смрт ће због тровања угљен - моноксидом наступити прије”, каже др. Карановић.

Угљен - моноксид је врло подмукао плин.

“Када се на селу ложи ватра уз помоћ угља, такве је просторије увијек потребно зрачити, да увијек буде циркулација чистог ваздуха”, каже др. Карановић.

Смрт код оваквих случајева тровања наступа у року од неколико минута.

“Већ смо споменули неколико фактора о чему то зависи. Наступање времена смрти свакако зависи и о количини угљен -моноксида који је “пуштен” у просторију, о томе колика је то просторија… Наиме, уколико нека просторија има 200 кубика ваздуха, у њој се теже отровати него у просторији која има, рецимо само 100 кубика ваздухавидљив. Но, уколико је угљен -моноксид “потекао” из генератора, та младост је требала осјетити смрад бензина, односно издувних плинова, уколико је генератор радио на погон бензина. Очигледно га нису осјетиили или му нису придавали важности”, каже др. Карановић.

У овом случају вријеме проведено у кући било је погубно.

“Да је неко ушао у ту кућу, када су они тек почели “тонути у сан”, јер се од угљен - моноксида “утоне у сан” и да их је све изнионапољеи на чисти ваздух или да је само отворио прозоре и направио “промају” та би дјеца данас, врло вјеројатно била жива”, каже др. Карановић.

Помоћ им је могла бити пружена, уз претпоставку да их је неко омамљене, али још живе одвезао и у барокомору.

“Да, али у ту су барокомору морали бити превезени најдаље 45 минута од тренутка проналаска, уколико би били живи. Наравно, прије одласка у барокомору, морала би им се пружити прва помоћ, оживљавање, давање кисеоника, уколико је то потребно”, каже др. Карановић.

Породице преминуле младости немају никакву утјеху и тешко је пронаћи и једну ријеч која би олакшала њихову бол. Не дао Бог никоме више нешто слично да се догоди.

“Једина утјеха, у овом грозном, језивом догађају, који је нажалост обиљежио све те породице, њихове животе и цијели тај крај, може бити у чињеници да дјеца нису патила. Нису имали болну смрт. Умрли су и несвјесни онога што се око њих догађа. Осјетили су умор, једноставно утонули у сан и након тога се угушили”, рекао нам је проф. др. сц. Ненад Карановић.

Колико би им помогла барокомора говори од др. Гојко Гошовић, познати љекар хипербаричне медицине из Сплита.

“Да су у тренутку проналаска били живи, могло им се помоћи у барокомори, наравно уз претпоставку да су у њу доведени на вријеме. Прије тога би требало обавити реанимацију, транспорт са кисеоником из тог мјеста у Херцеговини, до барокоморе, уз претпоставку да код њих нису настале малигне аритмије срца. Код оваквих тровања, уколико особа преживи, знају остати неуролошке посљедице. Стравичан случај, који се могао спријечити да су, којим сучајем били отворени прозори”, закључио је др. Гојко Гошовић.

(Слободна Далмација)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Бањалучанка

03.01.2021 20:13

Е,дјецо,драга дјецо. Свашта вас учимо,а ништа вас научили нисмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увиђајац

03.01.2021 20:35

Мало ми је чудно све то око тог агрегата. Ако је арегат користен за струју и ако је био упаљен не вјерујем да би га неко држао у просторији у којој се слави или спава, а тешко би било да сви поспу док агрегат ради јер су и они мањи поприлично бучни. Не знам, већа ми је вјероватноћа да је у питању пећ и димљак, мада само кад уђете на лице мјеста и све сагледате онда можете доносити закључке.

Name

Свака част

03.01.2021 21:03

Веома је интересантно како се професионално проводи истрага.Макар за нас из БЛ(задес,криминализовање жртве и сл.)Надам се да ће тако и наставити и обавјестити грађане о резултатима истраге

Name

Ре

03.01.2021 23:34

Сад се нагадја. Па могли су попити или појести нешто отровно. Има ту маса цудних вијести. Цули се са родитељима до 4 кад су кренули спавати, а негдје писе да су надјени за столом?

Name

Скептик

04.01.2021 07:22

И нисмо их научили. Нису она крива већ ми.

Name

Дарко БЛ

03.01.2021 20:19

Невиђена трагедија и туга. Толико ме потресло да не могу доћи себи и стално размишљам о томе а нисам их ни познавао нити сам кад цуо за њих. Залост каква се, надам се неце поновити... Огромна туга и залост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОСВЕТАР

03.01.2021 20:36

БОЛИ МЕ СРЦЕ И ДУСА ЗА ОВОМ ДЈЕЦОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па прозор је био отворен!

03.01.2021 20:51

Зар је требало да буде пропух???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ениса

03.01.2021 21:41

Дусе драге прерано односе.Нек поцивај у миру бозјем,Искрено сауцесце породицама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страсно

04.01.2021 04:45

Све годисте моје ћерке. Узас. Не знам кога ми је у овом моменту висе зао, дјеце или њихових родитеља. Нисам сујевјеран ал ту куцу треба срусит, нико у њој висе неби могао мирно спават.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУГА до неба

04.01.2021 06:37

Све сто би се рекло за ову трагедију, не би било довољно наспрам туге за младим људима, јос дјецом, који су тек закорацили у зивот... Нека им дусице поцивају у миру, туго насих дана...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.04.01.2021

04.01.2021 12:59

Жалосно је осам млади живота,омладино памет углаву.Извучите из ове несреће поуку за будућност.

ОДГОВОРИТЕ