Detalji o nastanku smrti mladih u okolini Posušja

Smrt kod ovakvih slučajeva trovanja nastupa u roku od nekoliko minuta.

Bosna i Hercegovina 03.01.2021 | 20:30
Detalji o nastanku smrti mladih u okolini Posušja

Mještani, rodbina i prijatelji ispratili su u Posušju na posljednji počinak dvoje mladih ljudi, Mirelu Rezo i Stjepana Jukića, a tijela šestero njihovih kolega, koji su takođe preminuli od gušenja plinom, biće pokopana sutra u mjestu Rakitno.

Istraga još uvijek traje.

To je danas u Posušju potvrdio šef policije Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić.

Galić je naveo da će biti provedena toksikološka i hemijska vještačenja, ali vještačiće se i uređaji iz kuće.

Budući da je uzrok smrti osmoro mladih Posušaka gušenje, koje je najvjerojatnije nastupilo uslijed izduvnih plinova iz agregata koji se nalazio u ostavi uz prostoriju gdje su nađeni mladići i djevojke, neophodno je uraditi vještačenje tog uređaja.

Međutim, Galić je otkrio da će, uz agregat, biti provedena vještačenja peći na drva i dimnjaka.

"U vikendici je, što je utvrđeno tokom uviđaja, bila i peć u kojoj je bilo žeravice, a kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, odnosno da bi se utvrdilo kako je došlo do gušenja, provešće se i vještačenja dimnjaka. Takođe, po potrebi saslušaće se i druge osobe na sve okolnosti", kazao je Galić danas u Posušju uoči sahrane Mirele Rezo i Stjepana Jukića.

Koliko je ugljen monoksid “vražji plin” najbolje pokazuje slučaj iz sela Tribistovo, blizu Posušja gdje je u jednoj noći, kako se pretposvlja, od posljedica trovanja ugljen monoksidom, na pragu života, preminulo osmoro mladih ljudi. Umrli su, ne dočekavši Novu godinu, koja je za njih i njihove porodice trebala biti bolja, od one za sve nas grozne 2020. godine. Nažalost, nisu je dočekali.

Je li ih se moglo spasiti, jesu li mogli preživjeti i šta je trebalo s medicinske strane napraviti u slučaju da je neko na vrijeme “banuo” na vrata kuće u kojoj se slavio doček Nove godine?

Na ta pitanja za Slobodnu Dalmaciju odgovorio je prof. dr. sc. Nenad Karanović, poznati splitski anesteziolog, bivši direktor Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

“Da je neko “naletio” u prvim trenucima, kada je plin počeo trovati te mlade ljude i da ih je iznio vani, na čisti vazduh, životi su im mogli biti spašeni. Ma, da je samo neko otvorio prozore, da se prozrači prostorija u kojoj su boravili, cijela ova tragična priča ne bi bila ovakva. Mediji pišu da je prozor bio otvoren, ali zasigurno ne dovoljno da u tu kontaminiranu prostoriju uđe potrebna količina vazduha koja bi “očistila” ugljen - monoksid, kazuje dr. Karanović.

Smrt je kod mladih ljudi nastupila zbog nedostatka kiseonika u krvi.

“Umjesto kiseonika u krvi, krv je “zaposjeo” ugljen - monoksid i zbog toga je i mozak ostao bez kiseonika, a usljed toga nastupila je smrt. Teško je reći koliko je trebalo vremena da bi došlo do smrtnog ishoda. To je individualno pitanje, a zavisi o zdravstvenom stanju osobe, godinama, kondiciji… Ne nastupa smrt kod svih u isto vrijeme. Kod starije i bolesnije osobe, smrt će zbog trovanja ugljen - monoksidom nastupiti prije”, kaže dr. Karanović.

Ugljen - monoksid je vrlo podmukao plin.

“Kada se na selu loži vatra uz pomoć uglja, takve je prostorije uvijek potrebno zračiti, da uvijek bude cirkulacija čistog vazduha”, kaže dr. Karanović.

Smrt kod ovakvih slučajeva trovanja nastupa u roku od nekoliko minuta.

“Već smo spomenuli nekoliko faktora o čemu to zavisi. Nastupanje vremena smrti svakako zavisi i o količini ugljen -monoksida koji je “pušten” u prostoriju, o tome kolika je to prostorija… Naime, ukoliko neka prostorija ima 200 kubika vazduha, u njoj se teže otrovati nego u prostoriji koja ima, recimo samo 100 kubika vazduhavidljiv. No, ukoliko je ugljen -monoksid “potekao” iz generatora, ta mladost je trebala osjetiti smrad benzina, odnosno izduvnih plinova, ukoliko je generator radio na pogon benzina. Očigledno ga nisu osjetiili ili mu nisu pridavali važnosti”, kaže dr. Karanović.

U ovom slučaju vrijeme provedeno u kući bilo je pogubno.

“Da je neko ušao u tu kuću, kada su oni tek počeli “tonuti u san”, jer se od ugljen - monoksida “utone u san” i da ih je sve iznionapoljei na čisti vazduh ili da je samo otvorio prozore i napravio “promaju” ta bi djeca danas, vrlo vjerojatno bila živa”, kaže dr. Karanović.

Pomoć im je mogla biti pružena, uz pretpostavku da ih je neko omamljene, ali još žive odvezao i u barokomoru.

“Da, ali u tu su barokomoru morali biti prevezeni najdalje 45 minuta od trenutka pronalaska, ukoliko bi bili živi. Naravno, prije odlaska u barokomoru, morala bi im se pružiti prva pomoć, oživljavanje, davanje kiseonika, ukoliko je to potrebno”, kaže dr. Karanović.

Porodice preminule mladosti nemaju nikakvu utjehu i teško je pronaći i jednu riječ koja bi olakšala njihovu bol. Ne dao Bog nikome više nešto slično da se dogodi.

“Jedina utjeha, u ovom groznom, jezivom događaju, koji je nažalost obilježio sve te porodice, njihove živote i cijeli taj kraj, može biti u činjenici da djeca nisu patila. Nisu imali bolnu smrt. Umrli su i nesvjesni onoga što se oko njih događa. Osjetili su umor, jednostavno utonuli u san i nakon toga se ugušili”, rekao nam je prof. dr. sc. Nenad Karanović.

Koliko bi im pomogla barokomora govori od dr. Gojko Gošović, poznati ljekar hiperbarične medicine iz Splita.

“Da su u trenutku pronalaska bili živi, moglo im se pomoći u barokomori, naravno uz pretpostavku da su u nju dovedeni na vrijeme. Prije toga bi trebalo obaviti reanimaciju, transport sa kiseonikom iz tog mjesta u Hercegovini, do barokomore, uz pretpostavku da kod njih nisu nastale maligne aritmije srca. Kod ovakvih trovanja, ukoliko osoba preživi, znaju ostati neurološke posljedice. Stravičan slučaj, koji se mogao spriječiti da su, kojim sučajem bili otvoreni prozori”, zaključio je dr. Gojko Gošović.

(Slobodna Dalmacija)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Banjalučanka

03.01.2021 20:13

E,djeco,draga djeco. Svašta vas učimo,a ništa vas naučili nismo.

ODGOVORITE
Name

Uviđajac

03.01.2021 20:35

Malo mi je čudno sve to oko tog agregata. Ako je aregat koristen za struju i ako je bio upaljen ne vjerujem da bi ga neko držao u prostoriji u kojoj se slavi ili spava, a teško bi bilo da svi pospu dok agregat radi jer su i oni manji poprilično bučni. Ne znam, veća mi je vjerovatnoća da je u pitanju peć i dimljak, mada samo kad uđete na lice mjesta i sve sagledate onda možete donositi zaključke.

Name

Svaka čast

03.01.2021 21:03

Veoma je interesantno kako se profesionalno provodi istraga.Makar za nas iz BL(zades,kriminalizovanje žrtve i sl.)Nadam se da će tako i nastaviti i obavjestiti građane o rezultatima istrage

Name

Re

03.01.2021 23:34

Sad se nagadja. Pa mogli su popiti ili pojesti nešto otrovno. Ima tu masa cudnih vijesti. Culi se sa roditeljima do 4 kad su krenuli spavati, a negdje pise da su nadjeni za stolom?

Name

Skeptik

04.01.2021 07:22

I nismo ih naučili. Nisu ona kriva već mi.

Name

Darko BL

03.01.2021 20:19

Neviđena tragedija i tuga. Toliko me potreslo da ne mogu doći sebi i stalno razmišljam o tome a nisam ih ni poznavao niti sam kad cuo za njih. Zalost kakva se, nadam se nece ponoviti... Ogromna tuga i zalost.

ODGOVORITE
Name

PROSVETAR

03.01.2021 20:36

BOLI ME SRCE I DUSA ZA OVOM DJECOM.

ODGOVORITE
Name

Pa prozor je bio otvoren!

03.01.2021 20:51

Zar je trebalo da bude propuh???

ODGOVORITE
Name

Enisa

03.01.2021 21:41

Duse drage prerano odnose.Nek pocivaj u miru bozjem,Iskreno saucesce porodicama .

ODGOVORITE
Name

Strasno

04.01.2021 04:45

Sve godiste moje ćerke. Uzas. Ne znam koga mi je u ovom momentu vise zao, djece ili njihovih roditelja. Nisam sujevjeran al tu kucu treba srusit, niko u njoj vise nebi mogao mirno spavat.

ODGOVORITE
Name

TUGA do neba

04.01.2021 06:37

Sve sto bi se reklo za ovu tragediju, ne bi bilo dovoljno naspram tuge za mladim ljudima, jos djecom, koji su tek zakoracili u zivot... Neka im dusice pocivaju u miru, tugo nasih dana...

ODGOVORITE
Name

Neđo.04.01.2021

04.01.2021 12:59

Žalosno je osam mladi života,omladino pamet uglavu.Izvučite iz ove nesreće pouku za budućnost.

ODGOVORITE