"Дали смо све од себе да спријечимо ширење вируса"

Америчка политика према Кини нашкодила је интересима обе државе, али и свету, оценио је кинески државни саветник и шеф дипломатије Ванг Јиу кинеским медијима.

Свијет 03.01.2021 | 00:40
"Дали смо све од себе да спријечимо ширење вируса"

Он је рекао да се односи Кине и Сједињених Америчких Држава налазе се на раскрсници и да би могли да се врате на прави пут после периода који су обележиле тешкоће, пренео је Глас Америке.

Ванг је рекао да се сада "отоврила прилика да две стране отворе нови прозор наде и започну нову рунду дијалога", рекао је Ванг.

Не помињући директно Трампа или Бајдена, Ванг је позвао САД да поштују друштвени систем и пут развоја који је одабрала Кина, и додао да би, уколико би Вашингтон то прихватио, спорови две стране могли бити решени.

Међународна, али и америчка јавност, оптужили су Кину за прикривање размера пандемије ковида 19 у њеним раним фазама и одлагала реаговање због чега се вирус проширио много брже и шире.

Ванг је, међутим, истакао да је Кина учинила највише што је могла да спута ширење вируса, огласивши аларм остатку света.

Односи Кине и САД заоштравали су се током последњих годину и по дана због спорова о трговини, људским правима, као и пореклу вируса.

Администрација Доналда Трампа је на црну листу ставила на десетине кинеских компанија које сумњичи за везе са кинеском војском.

Како је раније данас пренео ТАСС, Ванг је кинеским новинарима рекао да су кинеско-руски односи издржали тест пандемије корона вируса у 2020. години и да су на историјски највишем нивоу.

"Односи између наше две земље су на историјски највишем нивоу. Наредна година ће бити посебно важна за кинеско-руске односе. Обе земље улазе у нову фазу развоја. Нема краја за кинеско-руску стратешку сарадњу, не постоје границе", истакао је шеф кинеске дипломатије.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Јаффа

03.01.2021 07:50

Све елите свијета су исте и сарађују међу собом, доњи је народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

03.01.2021 09:27

Е ко би могао вјеровати Кинезима

Name

Опустено

03.01.2021 10:03

Сланиница, за ове који једу свињетину, па се одвадили сто је масно, јер су изгубили зивотно станисте, прихватањем неких импровизованих навика, пробајте није лосе и здраво је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КО ДА ВЈЕРУЈЕ

03.01.2021 10:41

Америма су људска права непознаница и не само америма највеце зло су енглези амери су екзекутори њихови планова чист пример је АСАНЖ ЗНАЈУ од других да захтевају на поштовању а статистика у сад у показује да је 64 посто затвореника невино ето то је запабна демокра.тија па гдје сте слободни новинари

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадеЛукиц

03.01.2021 11:05

А какав вирус о цему се ради

ОДГОВОРИТЕ