"Dali smo sve od sebe da spriječimo širenje virusa"

Američka politika prema Kini naškodila je interesima obe države, ali i svetu, ocenio je kineski državni savetnik i šef diplomatije Vang Jiu kineskim medijima.

Svijet 03.01.2021 | 00:40
"Dali smo sve od sebe da spriječimo širenje virusa"

On je rekao da se odnosi Kine i Sjedinjenih Američkih Država nalaze se na raskrsnici i da bi mogli da se vrate na pravi put posle perioda koji su obeležile teškoće, preneo je Glas Amerike.

Vang je rekao da se sada "otovrila prilika da dve strane otvore novi prozor nade i započnu novu rundu dijaloga", rekao je Vang.

Ne pominjući direktno Trampa ili Bajdena, Vang je pozvao SAD da poštuju društveni sistem i put razvoja koji je odabrala Kina, i dodao da bi, ukoliko bi Vašington to prihvatio, sporovi dve strane mogli biti rešeni.

Međunarodna, ali i američka javnost, optužili su Kinu za prikrivanje razmera pandemije kovida 19 u njenim ranim fazama i odlagala reagovanje zbog čega se virus proširio mnogo brže i šire.

Vang je, međutim, istakao da je Kina učinila najviše što je mogla da sputa širenje virusa, oglasivši alarm ostatku sveta.

Odnosi Kine i SAD zaoštravali su se tokom poslednjih godinu i po dana zbog sporova o trgovini, ljudskim pravima, kao i poreklu virusa.

Administracija Donalda Trampa je na crnu listu stavila na desetine kineskih kompanija koje sumnjiči za veze sa kineskom vojskom.

Kako je ranije danas preneo TASS, Vang je kineskim novinarima rekao da su kinesko-ruski odnosi izdržali test pandemije korona virusa u 2020. godini i da su na istorijski najvišem nivou.

"Odnosi između naše dve zemlje su na istorijski najvišem nivou. Naredna godina će biti posebno važna za kinesko-ruske odnose. Obe zemlje ulaze u novu fazu razvoja. Nema kraja za kinesko-rusku stratešku saradnju, ne postoje granice", istakao je šef kineske diplomatije.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Jaffa

03.01.2021 07:50

Sve elite svijeta su iste i sarađuju među sobom, donji je narod.

ODGOVORITE
Name

NR

03.01.2021 09:27

E ko bi mogao vjerovati Kinezima

Name

Opusteno

03.01.2021 10:03

Slaninica, za ove koji jedu svinjetinu, pa se odvadili sto je masno, jer su izgubili zivotno staniste, prihvatanjem nekih improvizovanih navika, probajte nije lose i zdravo je.

ODGOVORITE
Name

KO DA VJERUJE

03.01.2021 10:41

Amerima su ljudska prava nepoznanica i ne samo amerima najvece zlo su englezi ameri su ekzekutori njihovi planova čist primer je ASANŽ ZNAJU od drugih da zahtevaju na poštovanju a statistika u sad u pokazuje da je 64 posto zatvorenika nevino eto to je zapabna demokra.tija pa gdje ste slobodni novinari

ODGOVORITE
Name

RadeLukic

03.01.2021 11:05

A kakav virus o cemu se radi

ODGOVORITE