ЕК: Помоћ западном Балкану у набавци вакцина

Европска комисија усвојила је данас пакет од 70 милиона евра у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА два) да би помогла финансирање приступа партнера са западног Балкана вакцинама против вируса корона које су набавиле земље чланице ЕУ, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Регион 28.12.2020 | 19:58
ЕК: Помоћ западном Балкану у набавци вакцина

Комесар за сусједство и проширење Оливер Вархељи истакао је да је током цијеле пандемије ЕУ показала да се према западном Балкану односи као према привилегованим партнерима.

– У том духу настављамо да дјелујемо и када је ријеч о вакцинама предузимајући кораке с циљем омогућавања брзог почетка кампања вакцинације критичног особља и најрањивијих група у региону у раној фази. Брза вакцинација ће бити од пресудне важности за окончање пандемије и покретање социоекономског опоравка западног Балкана – истакао је Вархељи.

Пакет ће бити реализован у оквиру бесповратних средстава (грантова) за помоћ у покривању трошкова вакцина за приоритетне групе у региону, као и потребне опреме за вакцинацију.

Западном Балкану ће омогућити куповину одређених доза вакцина из Уговора ЕУ о предвиђеној купопродаји са шест произвођача, тако што ће појединачне земље чланице ЕУ подијелити дио својих унапријед додијељених доза.

– Иако ЕУ наставља подржавати Ковакс иницијативу, глобални инструмент којим се обезбјеђује правични и универзални приступ вакцинама против вируса корона, а чији су потписници и сви партнери са западног Балкана, очекује се да ће испорука вакцина у оквиру ове шеме започети касније од кампање вакцинације у ЕУ. Приступ значајном броју доза из уговора ЕУ о набавкама стога омогућава региону да започне вакцинацију истовремено кад и земље чланице ЕУ – наведено је у саопштењу.

Европска комисија и Европски центар за спречавање и контролу болести, такође, помажу региону у финализацији стратегија вакцинације у складу са препорукама Комисије да би била обезбијеђена одговарајућа припрема кампања и несметана вакцинација.

ЕУ финансира и пројекат са Свјетском здравственом организацијом (СЗО) за помоћ у управљању логистичким аспектима и испоруком вакцина.

– Европска комисија се залаже за вакцинацију свих којима је вакцина потребна, било гдје у свијету. Због тога је и без одгађања одговорила на позив СЗО на дјеловање и помогла прикупити скоро 16 милијарди евра од 4. маја у оквиру Глобалног одговора на вирус корона, као глобалне акције за универзални приступ тестовима, лијечењу и вакцинама против вируса корона, те за глобални опоравак – појашњава се у саопштењу.

Инструмент Ковакс, додаје се, представља темељну компоненту за вакцине у оквиру Акцелератора за приступ алатима у борби против Цовид-19 (АЦТ), односно глобалној сарадњи на убрзавању развоја, производње и правичног приступа тестовима, лијечењу и вакцинама против вирус корона.

ЕУ и њене земље чланице до сада су најавиле више од 870 милиона евра за Ковакс.

Ковакс намјерава набавити двије милијарде доза до краја 2021. године, укључујући више од 1,3 милијарде доза за земље у развоју. Помоћи ће у развоју разноликог портфеља вакцина, о чему се преговара са различитим добављачима и који обухвата различите научне технологије, рокове испоруке и цијене.

Учешће ЕУ у Коваксу комплементарно је са постојећим преговорима ЕУ са компанијама о вакцинама, покренутим у оквиру ЕУ Стратегије за вакцине.

Сви у глобалној заједници ће имати користи од напора ЕУ на развоју и производњи ефикасне вакцине.

– Улагање ЕУ у повећање производних капацитета биће од користи и свим земљама у стању потребе. У оквиру својих уговора о предвиђеној купопродаји, од произвођача захтијева да ставе на располагање производне капацитете за снабдијевање свих земаља, те позива на слободан проток вакцина и материјала без ограничења извоза – истиче се у саопштењу.

Комисија координира донацију одређених доза које су набавиле земље чланице ЕУ различитим партнерским земљама као гаранцију за њихов рани приступ вакцинама против вируса корона за здравствене раднике и рањиве категорије све док не буде постигнута шира доступност вакцина набављених посредством Ковакса.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Добој

28.12.2020 19:27

Срна опет јавља глупости. Нама треба праведно и цестито правосудје, писмена законодавна и изврсна власт, а не вакцине. Ми смо отпорнији и од ванземаљаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станко добој

28.12.2020 22:07

Тако је браво за коментар

Name

чаруга

28.12.2020 22:52

срна пише глупости али не због вакцина него зато што пише како су ЕУ и БиХ партнери незнам само по чему и у чему

Name

Вб

28.12.2020 23:37

Не лупетај!

Name

Ре

29.12.2020 00:18

кад тако "добро" мисле Балкану, што га не часте каквим парама? Бог им платио.

Name

Фуј

29.12.2020 07:27

Јадни су они којима ови помазу, далеко им куца и њиховим вакцинама и овој пландемији коју исти праве који праве и вакцине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Многе дрзавице

29.12.2020 09:12

Це да улозе све природне ресурсе за такве помоци.

ОДГОВОРИТЕ