"Зелено свјетло" за измјене закона о статусу СПЦ

Одбор Скупштине Црне Горе за људска права и слободе дао је "зелено свјетло" на Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница и предложио Скупштини да га усвоји.

Регион 28.12.2020 | 19:41
"Зелено свјетло" за измјене закона о статусу СПЦ

Раније данас посланици опозиције напустили су сједницу Одбора за људска права на којој су разматране измјене Закона о слободи вјероисповијести, преносе подгорички медији.

Министар правде Црне Горе Владимир Лепосавић навео је да се не усваја нови закон о слободи вјероисповијести, него да се у мањем обиму мијења закон о којем је Венецијанска комисија већ дала мишљење.

Циљ измјена закона је, како је рекао, уклањање одредаба за које је Савјет Европе већ дао препоруку да се уклоне.

Испред зграде Скупштине Црне Горе поново се окупила група грађана због најављених измјена Закона о слободи вјероисповијести.

Окупљени грађани замјерају новој влади то што на сједницу Одбора за људска права нису позвали никога од представника "црногорске православне цркве".

Подршку окупљенима, како се наводи, дали су и посланици опозиције.

Због контроверзног Закон о слободи вјероисповијести у Црној Гори, који је усвојен крајем прошле године, у више црногорских градова одржаване су протестне шетње, јер тај акт предвиђа отимање имовине и светиња Српске православне цркве и њених епархија у Црној Гори.

(Срна)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Саса

28.12.2020 19:13

А ста да нема вјерских објеката како би се онда понасали?Све ово је људска манипулација,јер да није не би било сиромасних и богатих него би се насао неки баланс да свима буде добро.Прије је црква и краљ или диктатор узимао на силу убијајуци и отимајуци од сиротиње.Данас се то исто ради само мало модерније и подмуклије.Људи маните се глупости него хватите се посла и такмицења како да нам свима буде боље.Јос не знам ни за један примјер да је црква или парламентарци донирала некоме ногу,руку,бубрег итд.Кад требају паре за операцију опет сиротиња скупља а они се готиве и богате на вас рацун.Укљуците те мозгове мало.Видите баналан примјер Додика,колико су му укране светиње вриједне а о осталом да и не прицамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам Сигуран

28.12.2020 19:29

Али чак мислим да "Црногорска православна Црква" није ни регистрована нити призната од Васељенске Патријаршије. Тако да нису имали кога ни звати. Нико не спори да се она негдје региструје али код Православних Цркава ствари мало другачије функционишу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

,,а,,

28.12.2020 21:46

Јели није сад отимање Црногорске православне цркве или укидање и врацање насилно на спц.