"Zeleno svjetlo" za izmjene zakona o statusu SPC

Odbor Skupštine Crne Gore za ljudska prava i slobode dao je "zeleno svjetlo" na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica i predložio Skupštini da ga usvoji.

Region 28.12.2020 | 19:41
"Zeleno svjetlo" za izmjene zakona o statusu SPC

Ranije danas poslanici opozicije napustili su sjednicu Odbora za ljudska prava na kojoj su razmatrane izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, prenose podgorički mediji.

Ministar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić naveo je da se ne usvaja novi zakon o slobodi vjeroispovijesti, nego da se u manjem obimu mijenja zakon o kojem je Venecijanska komisija već dala mišljenje.

Cilj izmjena zakona je, kako je rekao, uklanjanje odredaba za koje je Savjet Evrope već dao preporuku da se uklone.

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore ponovo se okupila grupa građana zbog najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Okupljeni građani zamjeraju novoj vladi to što na sjednicu Odbora za ljudska prava nisu pozvali nikoga od predstavnika "crnogorske pravoslavne crkve".

Podršku okupljenima, kako se navodi, dali su i poslanici opozicije.

Zbog kontroverznog Zakon o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koji je usvojen krajem prošle godine, u više crnogorskih gradova održavane su protestne šetnje, jer taj akt predviđa otimanje imovine i svetinja Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija u Crnoj Gori.

(Srna)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sasa

28.12.2020 19:13

A sta da nema vjerskih objekata kako bi se onda ponasali?Sve ovo je ljudska manipulacija,jer da nije ne bi bilo siromasnih i bogatih nego bi se nasao neki balans da svima bude dobro.Prije je crkva i kralj ili diktator uzimao na silu ubijajuci i otimajuci od sirotinje.Danas se to isto radi samo malo modernije i podmuklije.Ljudi manite se gluposti nego hvatite se posla i takmicenja kako da nam svima bude bolje.Jos ne znam ni za jedan primjer da je crkva ili parlamentarci donirala nekome nogu,ruku,bubreg itd.Kad trebaju pare za operaciju opet sirotinja skuplja a oni se gotive i bogate na vas racun.Ukljucite te mozgove malo.Vidite banalan primjer Dodika,koliko su mu ukrane svetinje vrijedne a o ostalom da i ne pricamo.

ODGOVORITE
Name

Nisam Siguran

28.12.2020 19:29

Ali čak mislim da "Crnogorska pravoslavna Crkva" nije ni registrovana niti priznata od Vaseljenske Patrijaršije. Tako da nisu imali koga ni zvati. Niko ne spori da se ona negdje registruje ali kod Pravoslavnih Crkava stvari malo drugačije funkcionišu.

ODGOVORITE
Name

,,a,,

28.12.2020 21:46

Jeli nije sad otimanje Crnogorske pravoslavne crkve ili ukidanje i vracanje nasilno na spc.