Суђење Осмици: Биће испитано 40-ак свједока

 – Данас је у Суду БиХ читањем оптужнице почело суђење Осману Мехмедагићу Осмицу, дирекору Обавјештајно безбједносне агенције БиХ, те Мухамеду Пекићу, запосленику те агенције.

Босна и Херцеговина 18.12.2020 | 10:51
Суђење Осмици: Биће испитано 40-ак свједока

Тужилац Олег Чавка је у образложењу оптужнице казао да се ради о школском примјеру злопутребе положаја и овласти и тврди да је директор ОБА искористио своје овласти како би незаконито дошао до податка ко је анонимни подносилац кривичне пријаве против њега за злопутребу положаја.

Чавка је најавио да ће током овог судског процеса бити испитан велики број свједока међу којима је Мирса Мујић, дирејтор ЈП "Пошта БиХ", комесар сарајевске полиције Нусрет Селимовић те Аљоша Чампара, бивши високи дужносник СДА и актуелни министар унутрашњих послова ФБиХ. Најавио је око четрдесетак свједока у оквиру процеса.

Сенка Ножица, бранилац Мехмедагића, казала је да ово чист монтиран процес и да је политички мотивиран како би се њеном брањенику онемогућило да обавља функцију директора ОБА. Казала је да има информацију да се против Мехмедагића воде још три истраге, а све како би се уклонио са позиције.

Судац Бранко Перић најавио је да ће суђење бити настављено 11. јануара а Тужилаштво је за прве свједоке предложило Мирсада Мујића, директора ЈП "Пошта БиХ", и упосленике овог предузећа Недима Матурагу и Едина Шикала.

Оптужница против Мехмедагића је подигнута у вези са случајем изузимања снимка с видеонадзора у пословници Јавног предузећа "Пошта БиХ" у сарајевском насељу Алипашино Поље.

Наиме, сумња се да је снимак изузет противзаконито и да није служио интересима прикупљања обавјештајних података у вези с пријетњама по сигурност БиХ, како је наведено, већ да је искориштен за личне обрачуне с политичким неистомишљеницима те је објављен у одређеном медију иако је имао ознаку "интерно".

Мехмедагић се сумњичи да је наложио Пекићу да истражи ко је поднио анонимну кривичну пријаву против њега државном тужилаштву, да би он потом изузео снимак из ЈП "Пошта БиХ".

(Независне Фото: СБ) 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пандур

18.12.2020 14:43

Осмица је легенда. Која је год диплома била спорна он сутрадан донесе другу. Дванаест факултета завршио у року годину дана. Имам велико поверење у његову стручност.

ОДГОВОРИТЕ