Suđenje Osmici: Biće ispitano 40-ak svjedoka

 – Danas je u Sudu BiH čitanjem optužnice počelo suđenje Osmanu Mehmedagiću Osmicu, direkoru Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, te Muhamedu Pekiću, zaposleniku te agencije.

Bosna i Hercegovina 18.12.2020 | 10:51
Suđenje Osmici: Biće ispitano 40-ak svjedoka

Tužilac Oleg Čavka je u obrazloženju optužnice kazao da se radi o školskom primjeru zloputrebe položaja i ovlasti i tvrdi da je direktor OBA iskoristio svoje ovlasti kako bi nezakonito došao do podatka ko je anonimni podnosilac krivične prijave protiv njega za zloputrebu položaja.

Čavka je najavio da će tokom ovog sudskog procesa biti ispitan veliki broj svjedoka među kojima je Mirsa Mujić, direjtor JP "Pošta BiH", komesar sarajevske policije Nusret Selimović te Aljoša Čampara, bivši visoki dužnosnik SDA i aktuelni ministar unutrašnjih poslova FBiH. Najavio je oko četrdesetak svjedoka u okviru procesa.

Senka Nožica, branilac Mehmedagića, kazala je da ovo čist montiran proces i da je politički motiviran kako bi se njenom branjeniku onemogućilo da obavlja funkciju direktora OBA. Kazala je da ima informaciju da se protiv Mehmedagića vode još tri istrage, a sve kako bi se uklonio sa pozicije.

Sudac Branko Perić najavio je da će suđenje biti nastavljeno 11. januara a Tužilaštvo je za prve svjedoke predložilo Mirsada Mujića, direktora JP "Pošta BiH", i uposlenike ovog preduzeća Nedima Maturagu i Edina Šikala.

Optužnica protiv Mehmedagića je podignuta u vezi sa slučajem izuzimanja snimka s videonadzora u poslovnici Javnog preduzeća "Pošta BiH" u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Naime, sumnja se da je snimak izuzet protivzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišten za lične obračune s političkim neistomišljenicima te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku "interno".

Mehmedagić se sumnjiči da je naložio Pekiću da istraži ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega državnom tužilaštvu, da bi on potom izuzeo snimak iz JP "Pošta BiH".

(Nezavisne Foto: SB) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pandur

18.12.2020 15:43

Osmica je legenda. Koja je god diploma bila sporna on sutradan donese drugu. Dvanaest fakulteta završio u roku godinu dana. Imam veliko poverenje u njegovu stručnost.

ODGOVORITE