Пошто новца нема руку завлаче и у џеп привредника

– Министарство комуникација и транспорта БиХ ускоро ће са рачуна Спољнотрговинске коморе БиХ узети 1,13 милиона марака, које су ту доспјеле управо незаконитим одлукама министарства, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Босна и Херцеговина 17.12.2020 | 08:29
Пошто новца нема руку завлаче и у џеп привредника

Ријеч је о новцу који је због истраге годинама био под блокадом, а који држава у јеку пандемије узима себи.

Наиме, паре су прикупљене кроз Национални комитет за професионално оспособљавање у друмском саобраћају, који је основан у мандату министра Бранка Докића.

Комитет су чинили представници коморе и министарства. Било је то стручно тијело које се бавило спровођењем и надзирањем полагања испита и издавало сертификате за возаче у међународном саобраћају, без којих нису могли да раде.

Новац који су прикупили у свом раду ишао је на рачун коморе, што је како се испоставило супротно са законом, јер су такви приходи морали да се уплаћују на рачун трезора. Такође, утврђено је и како накнаде које је комитет наплаћивао немају законско упориште па је ово тијело у мају 2011. године престало са радом.

Чак је против чланова националног комитета који су именовани 2005. године вођена и истрага, да би Тужилаштво БиХ 2014. године донијело одлуку о њеном обустављању.

Сада шест година касније, у јеку економске кризе власт се сјетила ових пара, па припрема правни основ како би их  ускоро пребацила на своје рачуне.

Потребно је само да Савјет министара БиХ усвоји приједлог министарства који никако није обрадовао представнике коморе. У Министарству комуникација и промета БиХ обећавају како ће он бити намјенски утрошен.

“Министарство финансија и трезора Босне и Херцеговине ће отворити намјенски рачун. Средства су намијењена су за финасирање пројеката из области друмског транспорта, о чему посебну одлуку доноси Савјет министара Босне и Херцеговине, на приједлог  министарства”, стоји у образложењу одлуке.

У Спољнотрговинској комори БиХ нису одушевљени крајњим епилогом када је овај новац у питању.

“Средства су прикупљана као накнада а не као такса, тако да по нашем мишљењу, а и по мишљењу ревизора не би требала ићи у трезор, већ су се требала искористити као помоћ привредницима и транспортној заједници”, кажу за портал ЦАПИТАЛ у СТК БиХ.

Без обзира што се новац налази на њиховом рачуну, појашњавају да без дозволе министра не смију да га користе нити управљају са њим.

“Држава је одлучила да тај новац узме себи, а она је јача од нас. Надамо се да ће она бити намјенски утрошена”, кажу у Комори.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

У3ПМ

17.12.2020 07:51

Како би Војкан у вријеме пандемије извукао новац који је инвестирао у фотељу. Велике паре су у питању. Готово стао медјународни транспорт па се смањила пинка за дозволе. Главни извор прихода (читај : рекет) свих транспортних БеХа министара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

17.12.2020 08:45

Дакле, легална пљачка се наставља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спорт гаме

17.12.2020 09:35

Рекетаска власт...

ОДГОВОРИТЕ