Pošto novca nema ruku zavlače i u džep privrednika

– Ministarstvo komunikacija i transporta BiH uskoro će sa računa Spoljnotrgovinske komore BiH uzeti 1,13 miliona maraka, koje su tu dospjele upravo nezakonitim odlukama ministarstva, saznaje portal CAPITAL.

Bosna i Hercegovina 17.12.2020 | 08:29
Pošto novca nema ruku zavlače i u džep privrednika

Riječ je o novcu koji je zbog istrage godinama bio pod blokadom, a koji država u jeku pandemije uzima sebi.

Naime, pare su prikupljene kroz Nacionalni komitet za profesionalno osposobljavanje u drumskom saobraćaju, koji je osnovan u mandatu ministra Branka Dokića.

Komitet su činili predstavnici komore i ministarstva. Bilo je to stručno tijelo koje se bavilo sprovođenjem i nadziranjem polaganja ispita i izdavalo sertifikate za vozače u međunarodnom saobraćaju, bez kojih nisu mogli da rade.

Novac koji su prikupili u svom radu išao je na račun komore, što je kako se ispostavilo suprotno sa zakonom, jer su takvi prihodi morali da se uplaćuju na račun trezora. Takođe, utvrđeno je i kako naknade koje je komitet naplaćivao nemaju zakonsko uporište pa je ovo tijelo u maju 2011. godine prestalo sa radom.

Čak je protiv članova nacionalnog komiteta koji su imenovani 2005. godine vođena i istraga, da bi Tužilaštvo BiH 2014. godine donijelo odluku o njenom obustavljanju.

Sada šest godina kasnije, u jeku ekonomske krize vlast se sjetila ovih para, pa priprema pravni osnov kako bi ih  uskoro prebacila na svoje račune.

Potrebno je samo da Savjet ministara BiH usvoji prijedlog ministarstva koji nikako nije obradovao predstavnike komore. U Ministarstvu komunikacija i prometa BiH obećavaju kako će on biti namjenski utrošen.

“Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine će otvoriti namjenski račun. Sredstva su namijenjena su za finasiranje projekata iz oblasti drumskog transporta, o čemu posebnu odluku donosi Savjet ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog  ministarstva”, stoji u obrazloženju odluke.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH nisu oduševljeni krajnjim epilogom kada je ovaj novac u pitanju.

“Sredstva su prikupljana kao naknada a ne kao taksa, tako da po našem mišljenju, a i po mišljenju revizora ne bi trebala ići u trezor, već su se trebala iskoristiti kao pomoć privrednicima i transportnoj zajednici”, kažu za portal CAPITAL u STK BiH.

Bez obzira što se novac nalazi na njihovom računu, pojašnjavaju da bez dozvole ministra ne smiju da ga koriste niti upravljaju sa njim.

“Država je odlučila da taj novac uzme sebi, a ona je jača od nas. Nadamo se da će ona biti namjenski utrošena”, kažu u Komori.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

U3PM

17.12.2020 07:51

Kako bi Vojkan u vrijeme pandemije izvukao novac koji je investirao u fotelju. Velike pare su u pitanju. Gotovo stao medjunarodni transport pa se smanjila pinka za dozvole. Glavni izvor prihoda (čitaj : reket) svih transportnih BeHa ministara.

ODGOVORITE
Name

Boris

17.12.2020 08:45

Dakle, legalna pljačka se nastavlja

ODGOVORITE
Name

Sport game

17.12.2020 09:35

Reketaska vlast...

ODGOVORITE