Ситуација са короном је као ратно стање

 – Ово је вријеме херојства медицинског сектора. Паралелан се живот води – у једном је ратно стање, а постоје и они који бјеже од тога, који желе да по сваку цијену живе нормалу. И ту баланс треба пронаћи – рекао је др Предраг Кон.

Србија 13.12.2020 | 15:52
Ситуација са короном је као ратно стање

Др Предраг Кон је рекао да иако је здравствени систем пренапрегнут, да је још више пријема, него отпуста из болница, али да фунционише и да је тренутно велики број тешких и средње тешких случајева, као и да се ситуација у којој се налази Србија са размјеном кадрова у здравству може упоредити само са ратним стањем.

Кон је напоменуо да без обзира што је велики вентил болница у Батајници, још се пацијенти из Београда лијече и у другим градовима Србије, пишу Новости.

 – Ово је вријеме херојства медицинског сектора. Паралелан се живот води – у једном је ратно стање, а постоје и они који бјеже од тога, који желе да по сваку цијену живе нормалу. И ту баланс треба пронаћи – рекао је Кон гостујући на ТВ Прва и истакао да по питању смртности од ковида, када се поредимо са другима у свијету, не треба да се осјећамо лоше и да је то најважније.

Он је напоменуо и да треба имати на уму да смртност расте када здравствени систем колабира.

– Ми по питању смртности не бисмо смели да се осјећамо толико лоше, а то је најважније. То ће врло темељно касније да се анализира – казао је он.

Кон је рекао да одговорни за мјере траже баланс, али да очигледно нису нашли довољно начина да убиједе људе да размишљају другачије.

Напоменуо је да је распродаја за Црни петак показала колика је потреба људи да побјегну од свега, опусте се и приуште себи нешто.

Кон је рекао да је врло слична ситуација била у марту као и сада, идеална за пренос вируса, и да су се тада видјели ефекти ванредног стања.

– Јасно је нама да је то најефективнија мјера. Да ли ћемо прибјећи томе, то зависи, ми инсистирамо да се све мјере поштују, као што је забрана окупљања више од пет особа – казао је Кон говорећи о могућности увођења полицијског часа за Нову годину.

Додао је да је већ говорио на Кризном штабу да таква одлука мора бити одлука читавог тијела, те да је то суштина.

– Медицински дио кризног штаба инсистира на томе да не буде окупљања, ако до тога дође, онда држава мора да инсистира на мјерама да се то спроведе – навео је он.

Поновио је да држава мора да разреши тај проблем, јер се при ограничењу кретања говори о кршењу људских права.

Кон је, коментаришући изјаву Драгана Марковића Палме, који је рекао да је потребно направити “примирје са вирусом”, рекао да је то немогуће.

– Са противником нема примирја, он може само да се потисне, он је ријешио да остане на планети и остаће. Ми једноставно да дозволимо себи да се опустимо и правимо да овога нема мислим да није мудро. Мислим да господин Палма гледа други угао, који могу да разумијем, потребно је људима да се опусте, али није тренутак – навео је он на ТВ Прва.

Говорећи о доласку вакцине против ковида -19, Кон је рекао да је утврђивање приоритета јако добра, те да кад вакцинација не иде по групама брзо, потребно је пустити и остале да се вакцинишу.

– То је веома озбиљан посао, направити план имунизације – рекао је он.

Он је најавио да ће Србија током сљедеће године изаћи из епидемије.

– Са том вакцином ће бити лакше, али и без те вакцине ћемо изаћи из овог проблема. Оно што је врло битно, да вакцином што је могуће више подигнемо колективни имунитет, јер је то најважније – казао је он.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Алф

13.12.2020 15:32

Смањити хитно плате докторима и сестрама у Републици Српској те устеде преусмјерити Стаси Косарцу да оде на златибор са младјаном љубавницом да се одмори . Јер ста це нам доктори и сестре они да умру ником ниста опет це неко презивјети корону али Стасу морамо цувати и њему подредити све ресурсе да нам буде здрав зив и нормалан јер ако њему ста буде који нас брани од Бакира готови смо . Без доктора цемо нркако презивјети ту корону а без стасе немамо сансе без њега Бакир це нас унистиити . Сва средства укинути здравству и ставити хитно Стаси на располагање .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2020 16:17

За љубавницу мора бити иначе птичица одлети ..

Name

Алек

13.12.2020 15:35

Ајде марш излапелино матора

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

13.12.2020 15:41

Иди у пиз.у материну више, и ти и корона. Сјаши човјече више !

ОДГОВОРИТЕ
Name

СБ

13.12.2020 18:49

То краљу

Name

Ре Ђуро

14.12.2020 04:33

Будалетино примитивна, је ли то најпаметније што си могао написати?

Name

Лудило мозга

13.12.2020 15:57

Овај стварно није нормалан и изгледа да и он живи у паралелним свијетовима у једном свијету изиграва стручњака епидемиолога који умјесто да нађе решење за ову болест човјек изиграва диктатора а као једини лијек за ову пандемију илити решење за њега је ванредно стање??? Други свијет у коме овај доктор живи је где вози свог новог волво џипа и има стан у Београду на води а који није имао пре пандемије овог вируса. Питање је чиме је овај човек заслужио одликовање Карађордјеве звезде тј шта је тачно урадио да би заштитио овај народ осим што је доносио неке небулозне мере које немају везе са мозгом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

13.12.2020 16:12

слузењем криминалцима из сзо.

Name

Ре лудило мозга

13.12.2020 16:16

Да је одликован Крађорђевом звездом познато је широј јавности што значи да је један од најбољих којем треба вјеровати. Са друге стране тај човјек који је добио повјерање грађана буде плаћен да говори што му се каже а грађани ће бити послушни. Дубока држава је дубља него што мислимо.

Name

Борс

13.12.2020 16:00

Влас стално хвали медицинске раднике а плате су им за овај стресни посао мизерне а никако да их повецају. Не могу они зивети од хвала и аплауза, они прозивљавају једну врсту биолоског рата, али су скрајнути и треба их бар новцано наградити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

13.12.2020 16:20

Читава Србија посматра овог (не) човека, нешто ситно коментарише али ништа не предузима. Овај квази човек, квази доктор је чисти чифут, јевреј, очигледни непријатељ који намеће некакве мјере србима који на то нијемо ћуте. У кривичном закону Србије, постоји дјело "Издаја". Неко ће провести приличан број година иза решетака. Ако га државни органи не зауставе кад буде бежао

ОДГОВОРИТЕ
Name

и горе од рата

13.12.2020 16:47

У класичном рату смо се крили од видљивог непријатеља а ово је биолошки рат против невидљивог непријатеља гдје нема довољно тестова колико он се брзо шири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

13.12.2020 17:26

Ово свакако јесте ратно стање само против неводљивог непријатеља ЦОРОНЕ ВИРУСА. Међутим, битку у сваком рату да би га добили морају водити све структуре народа који се брани од непријетеља. Зато пренаглашавање др Кона да рат воде само медицински радници није добро. Медицинари се налазе на првој линије и спашавају болесне колико је могуће. Међутим, сваки рат не могу добити људи на првој линији, ако немамо добру стратегију и тактику борбе против одређеног непријатеља. Љекари у болницама и цовид амбулнтама дају све од себе и за то им се мора одати признање. Оно што њије баш најбоље постављено, а то је што љекари одређују углавном и стратегију. Стратегија је системско, односно вишедимензионално питање и највећи утицај у одлучивању морају имати мултидисциплинарц, односно људи који посједују вишедимензионална знања. Проблем је код нас што се мјере, односно стратегија најчешће доноси или са медицинског или са економског аспекта, а понекад правног и политичког. Мјере, односна стратегија мора бити оптимална комбинација свих димензија, а никако резултат само једне димензије. Сисстемско, а поготово оптимално управљање (одлучивање) је веома сложен модел али изузетно користан и у условима кад постоје моћни рачунарски системи, могу се поставити оптималне структуре система мјера борбр против опасног невидљивог непријатеља.

Name

Домаци странац

13.12.2020 17:14

Него реци ти нама јеси ли лијепо прославио васу нову годину и колико вас (генерација и родбоне) је било? А сада нама уведи ограницења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знамо

14.12.2020 19:02

Биолоски и психолоски.

ОДГОВОРИТЕ