Влада условила помоћ хотелијерима и угоститељима

Из Удружења „Хорека“ поручују да су владини услови апсурдни, те да ће мали број привредних субјеката на тај начин остварити право на помоћ. Зато, поново најављују протесте. 

Република Српска 07.12.2020 | 21:50
Влада условила помоћ хотелијерима и угоститељима

Из Владе Српске обећали су помоћ угоститељском и туристичком сектору уплаћивањем пореза и доприноса за јул, август и септембар, али под одређеним условима.

Након што су запријетили протестима због неадекватне и недовољне помоћи, сектору угоститељства и туризма стижу нова обећања из Владе РС.

Компензациони фонд усвојио је уредбу којом ће биће уплаћени порези и доприноси за три мјесеца. 

„Она ће обухватати оне привредне субјекте, прије свега хотелијере и туристичке агенције које су имале већи пад прихода од 40%, да нису имали отпуштања радника по ставци технолошки вишак више од 15%. Овдје се не убрајају људи који су били на одређено вријеме, не убрајају се људи који су природним одливом, пензионисањем и тако даље отишли из одређених привредних субјеката, него искључиво они радници које су привредни субјекти проглашавали технолошким вишком и упућивали их на бирое за запошљавање“. истакао је премијер Српске Радован Вишковић.

Привредни субјекти обухваћени овом Уредбом пријаве могу поднијети најкасније до 20. децембра, а најављена помоћ требало би да буде додијељена до краја године.

Из Удружења послодаваца туризма и угоститељства „Хорека“, поручују да су поменути услови апсурдни.

„Услов је 15% да није долазило до отпуштања радника у периоду од почетка короне до сад. На такав позив за апликацију за помоћ ја мислим да можда имају два привредна субјекта која могу уопште да аплицирају. Мислим да би било неопходно да промијене неке услове за саму апликацију како би уопште то имало смисла јер на овај начин је то бесмислено и имам осјећај као да се те мјере помоћи креирају тако да никоме не помогну“, поручује члан Управног одбора Удружења послодаваца туризма и угоститељства „Хорека“ Владан Шурлан.

Због пада промета, смањеног броја гостију - отпуштање радника и затварање локала било је неизбјежно. Из „Хореке“ поручују да пословну активност додатно угрожава и скраћемо радно вријеме, а корекцијом тог ограничења, кажу, не може бити угрожена епидемиолошка ситуација. Један од захтјева је и смањење ПДВ-а на 5%. 

„Ми смо ту били као нека тампон зона између Владе и угоститеља на нивоу РС, али та критична маса је сад дошла до једног великог усијања, незадовољства. Ми смо у неким  усменим обраћањима одређених представника власти добили такве апсурдне изјаве због којих се осјећамо јако понижено, јер су рекли да ће се туристичке агенције и велики хотели помоћи у одређеном виду а сви остали могу се затворе што се њих тиче“- истиче Шурлан. 

Због свега наведеног, из „Хореке“ поручују да разматрају начин на који ће исказати своје незадовољство. Са намјером да не крше епидемиолошке мјере, највјероватније ће бити организоване протестне вожње.

БН ТВ

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бомбаш

07.12.2020 21:12

Треба две затворити истог даба да сви подбесу захтјев за трајну одјаву и сви на Биро. Па нека онда виде колико људи ради и зиви од овог посла.свеједно се ради без зараде а вецином са губитком.боље не радити него радити дзабе.пун9 се плати обавеза а радницима и власницима ниста не остане.Најмањи угоститељски објекат са два радника имацтроскоце 3000КМ мјесецно.Закупнина,Струја,Комуналије,Порези ,Доприноси и плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2020 06:36

Па како другачије, отпустиш раднике, а очекујеш помоћ??? Знам таквих колико хоћеш!

Name

Андриц

08.12.2020 07:03

За ре:па није нико отпустио раднике из хира,вец зато сто је промет преполовљен.А ста мислис због цијих бесмислених мјера је преполовљен?Ето за тебе једно једноставно питање...

Name

Маx

07.12.2020 21:50

Поуздано се зна да сви правни субјекти који су затразили а добили помоц због короне заузврат су добили инспекцијске контроле и казне тако да су новац од помоци вецином и вратили у будзет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.12.2020 06:15

Управо тако....седмицно једном инспекција! Јос морам напоменути да се код многих угоститеља инспекција удомацила а код других инспекција не смије да покуца на врата јер су власници блиски политици.

Name

Слободни бањалуцанин

07.12.2020 22:22

Ма коме помоци волио би видјети газду који даје својим радницима плату сву на банку.Тиме стети будзет а и угрозава јадног радника сутра ако доцека пензију цему да се нада.То ме је крива дрзава и инспекција све корумпирано удба некадасња би имала посла.Па дјесу паре од утаје пореза нек одријесе кесе или продају скупоцкена аута,викендицу или стан па се прометну.Приказујете дрзави само онолико колико би било довољно за позитивну нулу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

07.12.2020 22:51

Навикли сте на велике промете, живот на високој нози.. Стегните каиш мало. Мислите да је другима добро. Нема бранше којој корона није направила проблеме, али остали ћуте, трпе, боре се, од јаукања нема вајде. Жалите се на државу, владу како не помажу. Нисте се бунили раније што вам је та иста држава омогућила да радите како оћете, скривате стварне промете, не издајете фискалне рачуне, држите непријављене раднике, радите са црном робом, не исплаћујете читаву плату на банку, итд. Сад покажите своју способност, солидарност и скромност, престаните тражити изговоре и кривце у другима за своје проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тртмрт

08.12.2020 07:37

Баш тако.

Name

Плата

08.12.2020 07:24

Драско сине нас, имацес пуно посла у овој области у будуцем раду.Остетили су град за бруку новца а у том помазе инспекција града.Сву багру морас помјењати.Сваки инспектор има свога газду.Једнима праве се викендице,једнима купују аута,једнима месо,неки руцају на терет поједини газда кафица удрузена мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

08.12.2020 07:58

Бојим се да се џаба жалите јер немате коме и нема ко да вас чује. Зашто? Морате да схватите да ова власт не живи више од домаће привреде већ о иностраних кредита и зато је такав маћехински однос према свима. Ко ће то да враћа? Они неће јер кад то дође то на наплату биће далеко,далеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко

08.12.2020 07:59

ОВА ВЛАФА СЕ СПРДА СА ЈАДНИМ ПОСЛОДАВЦИМА СТО СВЕ НЕПРЕПИСУ ОД ВУЦИЦА НЕГО САМО ПОМОЦ ОД СРБИЈЕ КАМЦЕ КРЕДИТЕ ВУЦИЦ ДАЈЕ СВИМ ГРАДЗАНИМА ВЕЦ ДРУГИ ПУТ ПОМОЦ ПРИВРЕДНИЦИМА СЕТАТЕ ЛИ ВИ ГРАДОМ САБЛАСНО СВАКИ ДРУГИ ЛОКАЛ ПРАЗАН СМАЊУЈТЕ НАМЕТЕ СВИ ЦЕМО ПОЗАТВАРАТ МАЛИ ПРИВРЕДНИЦИ НА КОЉЕНИМА ПОСЛА НЕМА НАМЕТИ ДОПРИНОСИ ПОРЕЗИ НИСТА НЕЦИНИТЕ А ТОЛИКИ КРЕДИТИ СМАЊИТИ СВЕ НАМЕТЕ А НЕ ДИЗАТИ ЦЈЕНЕ И ОСНОВНИ ЗИВОТНИ НАМЈЕРНИЦА ДОКЛЕ ЦЕ НАРОД ОВО ТРПИТИ НЕРАД НЕБРИГУ НЕМАТЕ ИНИЦИЈАТИВЕ И Н8ЈЕ ВАС БРИГА ЗА МАЛЕ И ВЕЛИКЕ ПРИВРЕДНИКЕ ОНДА СЕ СМАКНИТЕ И ДАЈТЕ СТРУЦНИМ ЉУДИМА ДА СВИСКУПА ИЗАДЗЕМО ИЗ ОВОГ ЗЛА

ОДГОВОРИТЕ