За цијели Јадран упаљен црвени метеоаларм

На Јадран стиже велико невријеме. За цијелу је обалу проглашено упозорење највишег степена - црвени метеоаларм, а вријеме ће, најављују метеоролози, бити опасно.

Босна и Херцеговина 06.12.2020 | 11:11
За цијели Јадран упаљен црвени метеоаларм

ДХМЗ је за Истру, Далмацију и острва означио црвени метеоаларм, што значи изузетно опасно вријеме. Црвени је аларм оглашен због олујног, понегдје и орканског југа уз ударе до 130 километара на сат, углавном на отвореном мору.

Уз такве ударе југа, ДХМЗ предвиђа таласе на отвореном од четири до шест метара.

На обали се очекују валови до пет метара.

Очекује се и обилна киша. 

Прогностички модели предвиђају екстремну количину оборина, пише Истрамет. Односи се то поготово на подручје Истре. Понегдје би у неколико сати могло пасти кише колико падне у мјесец дана па постоји могућност поплава и бујица. 

Обилна киша предвиђа се и за госпићку, книнску, ријечку, сплитску и дубровачку регију. За те је регије због обилних оборина проглашен наранџасти аларм. 

Вакула: Вријеме ће бити опасно

Велике је проблеме најавио и ХРТ-ов метеоролог Зоран Вакула. 

"Вријеме уочи овогодишњег заштитника помораца за њих и остале на Јадрану није било повољно, а на сам такође надпросјечно топли спомендан биће још неповољније, чак опасно - објављена су упозорења црвеног, највишег ступња", упозорава Вакула.

Већи дио дана пухаће јако и олујно југо, понегдје и орканско па ће море бити већином јаче валовито, на сјеверном и дијелу средњег Јадрана могуће чак и узбуркано, а мјестимично ће пасти и обилна киша. У сјевернијим хрватским крајевима за многе ће бити знатно повољније, иако уз јужину не посвуда тихо и сухо.

И у мање топлој новој седмици повремено ће падати киша, и даље чешћа и обилнија на Јадрану и подручјима уз њега, а у горју ће врло вјероватно бити и снијега. На Јадрану ће наставити превладавати умјерено и јако југо, а уз обалу сјеверног дијела источњак и бура.

(Индеx.хр)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Колико

06.12.2020 10:27

Колико ће се повећати “Мореводостај”??кад падне толика киша !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико

06.12.2020 10:50

Си ти глуп?

Name

около куцни

06.12.2020 14:38

лајавац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

06.12.2020 15:00

Ето славе, они воле олују.

ОДГОВОРИТЕ