Za cijeli Jadran upaljen crveni meteoalarm

Na Jadran stiže veliko nevrijeme. Za cijelu je obalu proglašeno upozorenje najvišeg stepena - crveni meteoalarm, a vrijeme će, najavljuju meteorolozi, biti opasno.

Bosna i Hercegovina 06.12.2020 | 11:11
Za cijeli Jadran upaljen crveni meteoalarm

DHMZ je za Istru, Dalmaciju i ostrva označio crveni meteoalarm, što znači izuzetno opasno vrijeme. Crveni je alarm oglašen zbog olujnog, ponegdje i orkanskog juga uz udare do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru.

Uz takve udare juga, DHMZ predviđa talase na otvorenom od četiri do šest metara.

Na obali se očekuju valovi do pet metara.

Očekuje se i obilna kiša. 

Prognostički modeli predviđaju ekstremnu količinu oborina, piše Istramet. Odnosi se to pogotovo na područje Istre. Ponegdje bi u nekoliko sati moglo pasti kiše koliko padne u mjesec dana pa postoji mogućnost poplava i bujica. 

Obilna kiša predviđa se i za gospićku, kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku regiju. Za te je regije zbog obilnih oborina proglašen narandžasti alarm. 

Vakula: Vrijeme će biti opasno

Velike je probleme najavio i HRT-ov meteorolog Zoran Vakula. 

"Vrijeme uoči ovogodišnjeg zaštitnika pomoraca za njih i ostale na Jadranu nije bilo povoljno, a na sam takođe nadprosječno topli spomendan biće još nepovoljnije, čak opasno - objavljena su upozorenja crvenog, najvišeg stupnja", upozorava Vakula.

Veći dio dana puhaće jako i olujno jugo, ponegdje i orkansko pa će more biti većinom jače valovito, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana moguće čak i uzburkano, a mjestimično će pasti i obilna kiša. U sjevernijim hrvatskim krajevima za mnoge će biti znatno povoljnije, iako uz južinu ne posvuda tiho i suho.

I u manje toploj novoj sedmici povremeno će padati kiša, i dalje češća i obilnija na Jadranu i područjima uz njega, a u gorju će vrlo vjerovatno biti i snijega. Na Jadranu će nastaviti prevladavati umjereno i jako jugo, a uz obalu sjevernog dijela istočnjak i bura.

(Index.hr)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Koliko

06.12.2020 10:27

Koliko će se povećati “Morevodostaj”??kad padne tolika kiša !

ODGOVORITE
Name

Koliko

06.12.2020 10:50

Si ti glup?

Name

okolo kucni

06.12.2020 14:38

lajavac.

ODGOVORITE
Name

Petar

06.12.2020 15:00

Eto slave, oni vole oluju.

ODGOVORITE