Припремљен је анти-Тегелтија закон

Демократска фронта у току сљедеће седмице упутити ће у парламентарну процедуру приједлог новог Закона о Високом судском и тужилачком вијећу. 

Босна и Херцеговина 04.12.2020 | 21:39
Припремљен је анти-Тегелтија закон

"Бројне правосудне афере и неуређеност правосуђа генератор су корупције у БиХ. Да би се афере у правосуђу спјечиле, ми у ДФ-у темељем Мишљења Европске комисије, које позива на исто, сматрамо да је нужно промијенити Закон о ВСТВ-у", каже се у саопштењу ДФ-а Жељка Комшића.

"Стога смо припремили три закона: Закон о Високом судском вијећу, Закон о Високом тужилачком вијећу и Закон о Уреду дисциплинског тужитеља. По том приједлогу формирала би се три потпуно независна и самостална органа Босне и Херцеговине која би обезбиједила и гарантовала независност и самосталност тужилаштава и тужилаца, судова и судија, као и дисциплинског тужиоца који више не би дјеловао у саставу ВСТС-а, те који би имао својство правног лица, а бирао би га и разрјешавао Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ", истиче се у саопштењу.

Демократска фронта одмах је по објави Мишљења Европске комисије, кренула са радом у циљу измјене Закона о ВСТС-у.

"Очекујемо од политичких опција које се залажу за борбу против корупције или да подрже рјешења која ДФ нуди, или да с тим у вези дају своје сугестије на текст приједлога закона, које ћемо уколико су у складу са позитивним правним прописима радо уважити", додају у саопштењу.

Демократска фронта се придружује позивима Делегације Европске уније у БиХ и амбасаде Сједињених Америчких Држава у БиХ, који сугеришу предсједнику ВСТС-а Милану Тегелтији, подношење оставке, с обзиром да су бројне афере које се вежу за његово дјеловање довеле до губитка повјерења грађана у правосуђе.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

А

04.12.2020 21:34

Је л се ово и привјесак нешта пита? "Него баш ме чуди да су и они против Тегелтије"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре А

05.12.2020 01:32

Свако нормалан је против криминала и корупције. Небитно да ли је велики или мали. Само блентав цовјек мозе подрзавати оне који краду будуцност његове дјеце и уницади.

Name

А

05.12.2020 07:54

Је л теби су ови против криминала? Ма иди

Name

Добојлија

05.12.2020 16:52

Срамота за посланике из Републике Српске,иако су крађом избора добили мандат,могли су нешто конкретно предузет за ово вријеме.Зато честитке ДФ на приједлогу ова три закона!И треба раздвојит судску од тужилачке функције

Name

Кркан®

04.12.2020 22:10

Ако бог да ускоро и анти-Рудоња закон...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мангупи

05.12.2020 07:37

Ре у праву се али шта ови преваранти из ДФ хоће да се још мукташа запосли у правосуђе а има их ко кусих паса. Ко то да плаћа. Амбасаде дају паре али хоће пресуде по њиховој вољи. Ево Додик је одобрио страног судију а зна да ће гласати за антисрпске одлуке и узимати наше паре и враћати се у своју земљу на своје тезге. Додик је стари усташки и нато шпијун и петоколонаш а ово је један од доказа.

Name

Петар

05.12.2020 06:40

Полако са новим законом, ако пребрзо добијемо правичан закон надтаће велика гужва због пресељавања многих из државних, ентитетских и општинских институција у затвор. Трба за то одвојити неколико мјесеци да неби направили беспотребне застоје и чекање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

П

05.12.2020 06:41

Погледајте само оне двије зграде, Скупштине, Савјета министара и заједничких институција. Погледајте колико прозора имају,а на сваки прозор по три-четири нерадника на нашим плећима. Није ни чудо што свака три мјесеца дижу кредите од ММФ-а. Чуди ме да смо успјели догурати до 2020 године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Потковица ?

05.12.2020 07:38

немојте само мене провјеравати,нисам сам поткован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

05.12.2020 10:57

Као они предлажу неки закон, па зар они мисле да написати то знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

05.12.2020 14:18

Нико из Републике Српске није сигурнији као неки функционер кога нападају из Федерације БиХ. Такав,или боље рећи било какав,функционер има стопостотну заштиту од Додика и,за сада,му не може нико ништа.

ОДГОВОРИТЕ