Pripremljen je anti-Tegeltija zakon

Demokratska fronta u toku sljedeće sedmice uputiti će u parlamentarnu proceduru prijedlog novog Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. 

Bosna i Hercegovina 04.12.2020 | 21:39
Pripremljen je anti-Tegeltija zakon

"Brojne pravosudne afere i neuređenost pravosuđa generator su korupcije u BiH. Da bi se afere u pravosuđu spječile, mi u DF-u temeljem Mišljenja Evropske komisije, koje poziva na isto, smatramo da je nužno promijeniti Zakon o VSTV-u", kaže se u saopštenju DF-a Željka Komšića.

"Stoga smo pripremili tri zakona: Zakon o Visokom sudskom vijeću, Zakon o Visokom tužilačkom vijeću i Zakon o Uredu disciplinskog tužitelja. Po tom prijedlogu formirala bi se tri potpuno nezavisna i samostalna organa Bosne i Hercegovine koja bi obezbijedila i garantovala nezavisnost i samostalnost tužilaštava i tužilaca, sudova i sudija, kao i disciplinskog tužioca koji više ne bi djelovao u sastavu VSTS-a, te koji bi imao svojstvo pravnog lica, a birao bi ga i razrješavao Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH", ističe se u saopštenju.

Demokratska fronta odmah je po objavi Mišljenja Evropske komisije, krenula sa radom u cilju izmjene Zakona o VSTS-u.

"Očekujemo od političkih opcija koje se zalažu za borbu protiv korupcije ili da podrže rješenja koja DF nudi, ili da s tim u vezi daju svoje sugestije na tekst prijedloga zakona, koje ćemo ukoliko su u skladu sa pozitivnim pravnim propisima rado uvažiti", dodaju u saopštenju.

Demokratska fronta se pridružuje pozivima Delegacije Evropske unije u BiH i ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koji sugerišu predsjedniku VSTS-a Milanu Tegeltiji, podnošenje ostavke, s obzirom da su brojne afere koje se vežu za njegovo djelovanje dovele do gubitka povjerenja građana u pravosuđe.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

А

04.12.2020 21:34

Је л се ово и привјесак нешта пита? "Него баш ме чуди да су и они против Тегелтије"

ODGOVORITE
Name

Re A

05.12.2020 01:32

Svako normalan je protiv kriminala i korupcije. Nebitno da li je veliki ili mali. Samo blentav covjek moze podrzavati one koji kradu buducnost njegove djece i unicadi.

Name

А

05.12.2020 07:54

Је л теби су ови против криминала? Ма иди

Name

Dobojlija

05.12.2020 16:52

Sramota za poslanike iz Republike Srpske,iako su krađom izbora dobili mandat,mogli su nešto konkretno preduzet za ovo vrijeme.Zato čestitke DF na prijedlogu ova tri zakona!I treba razdvojit sudsku od tužilačke funkcije

Name

Krkan®

04.12.2020 22:10

Ako bog da uskoro i anti-Rudonja zakon...

ODGOVORITE
Name

Mangupi

05.12.2020 07:37

Re u pravu se ali šta ovi prevaranti iz DF hoće da se još muktaša zaposli u pravosuđe a ima ih ko kusih pasa. Ko to da plaća. Ambasade daju pare ali hoće presude po njihovoj volji. Evo Dodik je odobrio stranog sudiju a zna da će glasati za antisrpske odluke i uzimati naše pare i vraćati se u svoju zemlju na svoje tezge. Dodik je stari ustaški i nato špijun i petokolonaš a ovo je jedan od dokaza.

Name

Petar

05.12.2020 06:40

Polako sa novim zakonom, ako prebrzo dobijemo pravičan zakon nadtaće velika gužva zbog preseljavanja mnogih iz državnih, entitetskih i opštinskih institucija u zatvor. Trba za to odvojiti nekoliko mjeseci da nebi napravili bespotrebne zastoje i čekanje.

ODGOVORITE
Name

P

05.12.2020 06:41

Pogledajte samo one dvije zgrade, Skupštine, Savjeta ministara i zajedničkih institucija. Pogledajte koliko prozora imaju,a na svaki prozor po tri-četiri neradnika na našim plećima. Nije ni čudo što svaka tri mjeseca dižu kredite od MMF-a. Čudi me da smo uspjeli dogurati do 2020 godine...

ODGOVORITE
Name

Milan Potkovica ?

05.12.2020 07:38

nemojte samo mene provjeravati,nisam sam potkovan.

ODGOVORITE
Name

Vuk

05.12.2020 10:57

Kao oni predlažu neki zakon, pa zar oni misle da napisati to znaju.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

05.12.2020 14:18

Niko iz Republike Srpske nije sigurniji kao neki funkcioner koga napadaju iz Federacije BiH. Takav,ili bolje reći bilo kakav,funkcioner ima stopostotnu zaštitu od Dodika i,za sada,mu ne može niko ništa.

ODGOVORITE