Коља о ликовима нове серије „Кости“

Наивни, храбри, утицајни, али надасве унесрећени – такви су јунаци серије„Кости“, смјештени у исти град, исто вријеме, али у околности које не одговарају баш никоме.

Република Српска 04.12.2020 | 15:20
Коља о ликовима нове серије „Кости“

Суочени са „остацима прошлости“, ријетки су они који иза себе могу оставити све и кренути даље.Ликови, чије ће судбине многима изгледати познате, у наше животе улазе већ 1. јануара, када на БН телевизији почиње емитовање прве двије епизоде. Серија ће се емитовати у својеврсном новогодишњем маратону, сваке вечери по двије епизоде.

„Кости“ нам причају о потреби човјека да исповиједи своје гријехе и да се покаје, открива сценариста серије Никола Коља Пејаковић.

„Међутим, покајање није тренутак, то је процес и ради се о својеврсном путу оздрављења и схватања ко си и шта си. Без тога, човјек остаје индивидуа која као мува лета по хоризонтали, судара се са својим гријесима, навикама, лажима, пропастима, настраностима и не жели да их се ријеши. Свијет се не гуши у сиромаштву, већ у лажима. Сиромаштво је посљедица духовног сиромаштва и беспућа у које је запао и он и систем који је човјек створио“, појашњава Пејаковић.

Причу носе Коста Говоруша, којег тумачи Јово Максић, и Коста Гајић, у чију је кожу ушао Љубиша Савановић. Наизглед, ради се о два потпуно различита човјека, која не повезује ништа осим имена. Ипак, судбине двојице отуђеника, који се не могу уклопити у разорено и корумпирано друштво, неповратно ће се спојити.

„Говоруша је једна изгубљена, али добра душа. Духовно запуштен, рањен и остављен да ‘угине’ без љубави и без јасног излаза из свог малог пакла. Насупрот њега стоји Гајић, дијете система које ради како му се каже. Иако човјек с амбицијом, и он има срце и душу. Једноставно, поштен човјек који је ухваћен у мрежу својих, али и туђих лажи“, каже Пејаковић.

У судбине Кољиних главних јунака прсте ће упетљати, како их он назива, перјанице одређених сила које растакају друштво. Сви они, прије или касније, доћи ће до оца Драгана, свештеника којег тумачи сам Пејаковић.

„У срцу наше приче је човјек који зна и коме је речено, али чији методи нису признати и чија средства изгледају бескорисно. Његова наука није од овог свијета и не може да послужи ни њему ни другима за богаћење, рјешавање проблема, сналажење за паре и остале потребе савременог човјека. Драган је свештеник који живи у свијету, опхрван проблемима својих парохијана и своје породице, на првој линији фронта борбе са злом“, додаје Пејаковић.

Иако ће, као и у случају „Меса“, много тога изгледати и звучати познато, Коља каже како су сви ликови плод маште и збир неколико различитих карактера који се, у главама писаца, стапају у драмски потентне ликове.

Прилику да открију тајне јунака серије „Кости“, настале у копродукцији Радио-телевизије Србије и „Босонога продукције“ из Бање Луке, имаће сви који почев од 1. јануара  свако вече од 21х уз БН телевизију буду пратили наставке напетог трилера чију режију потписује Саша Хајдуковић, а продуцент је Бранкица Јанковић.


(БН/Босонога)