Распадом бивше Југославије продубљена криза

Распадом бивше Југославије продубљена је дугогодишња криза и урођена етничка мржња међу југословенским народима. Та мржња сахранила је идеју јединства и запечатила сваку даљу расправу о могућем помирењу, поручено је у емисији "Глобално" БН ТВ.

Република Српска 02.12.2020 | 22:59
Распадом бивше Југославије продубљена криза

На рушевинама југословенске идеје рађају се питања – ко смо и шта нам се десило у претходних сто година, и како додаје историчар Немања Девић, истовремено тражећи кривца за губитак идентитета.

“Он је био виђен као главни непријатељ, као носилац идеје велико српске буржоазије, наравно, говорим под знацима навода, која подјармила друге југословенске народе. О његовом личном режиму говорило се као о војно-фашистичкој диктатури, и дуго је времена требало да такве пропагандне флоскуле изађу из наших научних радова и историјских уџбеника, и да ми коначно, последњих година тек, почињемо краља Александра да сагледавамо на други начин”, објашњава Девић.
 
Разарање и прве и друге Југославије за неке народе био је пут до независности, а за српски народ, понајвише, побједа након огромних жртви током претходних ратова, каже Предраг Марковић, бивши предсједник Народне Скупштине Србије.

 “Свака држава која створи институције и има будућност је добра, а свака која то не уради је лоша. Југославија није створила институције, зато ми морамо да бринемо да сада створимо институције у државама које постоје. А да ли ће се оне уједињавати или не, то не зависи од нас”, тврди Марковић.

И поред негативне пропаганде на рачун Краљевине СХС и њеног творца, за Јосипа Броза Тита је управо краљ Александар био узор у владавини, истиче писац Милан Богојевић.

 “Маршал Тито је украо кућу краљу Александру, уселио се на двор, украо је есцајг из кога је овај јео.  Спавао је у кревету у којем је спавао краљ, а то се не може другачије објаснити него жељом да постане краљ, а био је само маршал”, закључује Богојецвић.

Тешко је закључити да ли је концепт заједничке државе преурањен или превазиђен, јер је политика краља Александара у зениту своје моћи насилно прекинута у Марсеју, што је опет, према мишљењу Богојевића, увод за фабриковану пропаганду.

“Замерали су му Солунски процес и одмах се радило на његовој ревизији, који је, чињеница, био монтирани судски процес, у којем су ти црнорукци осуђени па су их 1953.године рехабилитовали, пронашли су људи који су потписали и рекли да то није истина. Са друге стране, историчар Девић је рекао да је то била опасна организација која је направила државу у држави, самим тим, и трећи центар”, рекао је Богојевић. 

Дух југословенства била је неодржива идеја и велика грешка, јер се распадала И састављала у крви, све до деведесетих година прошлога вијека, сложили су се гости емисије "Глобално" БН ТВ.

БН ТВ

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Тачност

02.12.2020 22:27

Жељом Србије за уједињењем србског простора на коме живе Срби и афирмацијом давне жеље за стварање Велике Србије је дошло до покушаја окупације од стране Србије (тада Југославије Црне Гоере и Србије)Словеније није дуго трајало нису имали простора насељених Србима затим Хрватске након тога БиХ да би накрају мислећи да су довољно јаки напали Косово које јеАмерика уз учешће западних земаља и НАТО савеза одбранила тј.принудила војску такозване Југославије да се повуче са Косова и призна пораз који Србија и дан данас оспорава.Овакве чињенице говоре о ЗАСЛУГАМА СРБИЈЕ ЗА РАСПАД ЈУГОСЛСВИЈЕ И СТВАРАЊЕ МЕДУНАЦИОНАЛНЕ МРЖЊЕ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ТАЧНОСТ

03.12.2020 08:02

А ЈЕ СРБИ СУ КРИВИ ЗА СВЕ. НЕК ТИ МИСЛИШ КО ЕНГЛЕЗИ ПА У .......... МАТЕРИНУ И МИ СРБИ.

Name

ПОЛИТИЧКИ ЛУДАК

03.12.2020 08:11

САМО ЈЕ ПОЛИТИЧКИ ЛУДАК МОГАО 1918. ГОДИНЕ ПРОДАТИ НАЈБРИЉАНТНИЈУ ПОБЈЕДУ ЗА ДРЖАВУ ЗА КОЈУ ЈЕ СВАКО НОРМАЛАН ЗНАО ДА НЕЋЕ ИЋИ. МА КОЛИКО ВИЛСОН ГУРАО, ЕНГЛЕЗИ КОЈИ УВИЈЕК ОВДЕ МУТЕ ЛИ МУТЕ СУ ЋУТАЛИ. КАО МУДРО. А И ОН ЈЕ ЗНАО. ДА СЕ МИ ВИШЕ НЕ ЛАЖЕМО. А ШТА ЈЕ МОГАО НАПРАВИТИ. НЕ ЗНАМ. ТРЕБАО ЈЕ ДАТИ НА ПРИМЈЕР ИТАЛИЈАНИМА И ХРВАТСКУ И СЛОВЕНИЈУ, ПА НЕК СЕ ТЕРАЈУ. ФИНО У РИМ ПА ИМ РЕЋИ, А И ВИ СТЕ ПОБЈЕДНИЦИ, АЈТЕ МИ СЕ ПОВУЧЕМО ИЗ СЛОВЕНИЈЕ И ХРВАТСКЕ, А ВИ УЂИТЕ. С ВОЈСКОМ НАРАВНО. ПА БИ СЕ ДАНАС У ЉУБЉАНИ И ЗАГРЕБУ ПРИЧАО ФИНИ ИТАЛИЈАНСКИ ЈЕЗИК, А МИ ЗА ЕВРОПУ ИМАЛИ УВИЈЕК ЗАЛОГ И ИТАЛИЈЕ И СВЕМОЋНОГ ВАТИКАНА. А НЕ ДА СЕ ЗАМЈЕРАМО КО БУДАЛЕ. А И ШТА ЋЕ ТО ЈУГОСЛАВИЈИ.

Name

Мало пецизније

03.12.2020 08:11

Другу Југославију је унистила зеља бивсих Срба (сто потурцених, сто покатолицених, сто поарбанасених) и њихова потреба да затру сваки доказ - ста су раније били (феномен "дједове иконе"). Конкретно СР БиХ је насилно и противправно отргнута из Југославије као покусај стварања исламске дзамахирије, управо како је зацртано у Алијиној "Декларацији". Данас видимо да се са 23% бивсе СР БиХ покусава наметнути "великопотурицки пројекат" који има за циљ присаједињења Српске, а најаве неких могуцих ратова, заправо говоре о намјерама да се отворено изврси агресија на Републику Српску. Но пасаран!

Name

Истина

03.12.2020 08:42

Краљ Александар је пре свега стварајуци Yугославију исао на стету Срба , први пут после 900 година Хрвати добијају своју границу , име, па и Словенци и ако су ратовали против савезника па и Срба .Косово је Србија која је призната и резолуцијом УН - а а то није пораз , поразна је цињеница да је Америка ,Енглеска и Немацка изврсила агресију и отела Косово не Албанци ,сиптари него Немци , Енглези ,Американци ! Такво понасање господо води у треци светски РАТ !!!!

Name

РЕ МАЛО ПРЕЦИЗНИЈЕ

03.12.2020 09:07

А ШТО ТО НИЈЕ ШТА ПРЕДВИДИО НАШ БАЈНИ КРАЉ И ЊЕГОВ ВЕЛИКИ РАДИКАЛСКИ ГЕГ НИКОЛА ПАШИЋ. ПА ДА ВИДИ ШТА ЋЕ. НЕГО ЈАО ОН НИШТА НИЈЕ НИ САЊАО, ДА ОНИ НАМА ИЗА ЛЕДЈА, ЈЕЛ. А ШТО НИЈЕ ЗНАО ДА ЈЕ ЧЕРЧИЛ РЕКАО Е ПОГРИЈЕШИЛИ СМО ЈЕР СМО УНИШТИЛИ АУСТРОУГАРСКУ. ДА АБАШ ЈЕ ТО РЕКАО. А ШТО НИЈЕ ЗНАО ДА АУСТОУГАРСКА НИКАД НИЈЕ ПРЕСТАЛА ПОСТОЈАТИ У ВАТИКАНУ. АМА НИКАД. И ШТА ЈЕ ОНДА УЗИМАО ОНДА АУСТРОУГАРСКО, ШТО ИМ НИЈЕ РЕКАО НАПАЛИ СТЕ НАС. ПОБЈЕДИЛИ СМО ВАС МИ. ИДИТЕ ОДАВДЕ У ВАШ ЗАГРЕБ И ЉУБЉАНУ. И ФИНО И ГОТОВО. ШТА ЋЕ СРПСКА ИЗМУЧЕНА ВОЈСКА У ЉУБЉАНИ. ЈЕЛ ДА И ЊИМА И ХРВАТИМА ПОКЛОНИ СЛОБОДУ ЈЕР БИ ИХ ИТАЛИЈА ПРОГУТАЛА, ПА ДА НАС ОНДА НАКОН НЕКОЛИКО ДЕСЕТЉЕЋА ПЉУЈУ. АМА ЛУДОСТ ЈЕ НАША. СРПСКА. МЕСО СМО МИ ДАЛИ ЗА ДРУГЕ.

Name

Домаци странац

03.12.2020 10:54

Ниси "тацан".

Name

Рашо

02.12.2020 23:10

Није ми јасно зашто нема коментара.Емисија је стручно потврдила много истине која је до сада била добро чувана од јавности али ипак се неко нашао да помогне да она иако са великим закашњењем угледа светлост дана. Зато једно велико хвала БнТВ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

03.12.2020 07:28

Свако има право на своју слободу. Доста више краљева, војвода, маршала и заклињања, скидања главе и упирања прстом једни у друге. Причајте ви о историји, али знајте да су људима потребни људи, да се договарају и заједно корачају кроз живот. Све друго је губљење времена и пресипање из шупље у празно.

Name

НИКАД И НИКАД

02.12.2020 23:13

НИКАД ВИСЕ ЗАЈЕДНО. СРПСКА ЈЕ КРВ ДОНИЈЕЛА СЛОБОДУ И СЛОВЕНЦИМА И ХРВАТИМА И МУСЛИМАНИМА. ДОСТА ЈЕ БИЛО ПРОЛИЈЕВАЊА СРПСКЕ КРВИ ЗА ДРУГЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

03.12.2020 07:22

Е... Да је одмах било да се свака тепублика мирним путем одвоји без оволико крвопролића, не бисмо имали генерације задојене мржњом. Млади хрле у Европу, не желе предрасуде, већ миран, спокојан живот, а овамо долазе само за празнике да посјете родитеље. А кад родитељи умру, неће се ни враћати. Основне вриједности су погажене, све што је племенито обезвеђујете!

Name

Баки

03.12.2020 03:17

Сви гледају уназад, нама треба неко са идејом шта даље. Знамо шта је било, али нико не зна гдје идемо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

03.12.2020 05:08

Тито зелео бити краљ Александар зато сто је зивјео у куци гдје је он био прије? Па и у моју куцу је уселио србин посто је мене са фамилијом истјерао ,украо мој есцајг... и то знаци да је хтјео бити Босњак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.12.2020 08:17

Ја упорно писем на сваку твоју објаву да ти на срецу никакве везе са Бањалуком немас, а сада си конацно и признао. И мој први сусјед је имао имање у центру сарајева, па је у пет минута једва извукао зиву главу да не заврси у "казанима". Сад је на том земљисту дзамија. Само ти остани тамо гдје си, јер ми од 1463. немамо висе ниста заједницко.

Name

за ре

03.12.2020 13:21

лазес само да би исказао мрзњу у центру сарајева није направљена ни једна дамија а отиди у дервенту па цес видјети цркву у мезарлуцима

Name

Разлика

03.12.2020 05:27

Није исто кад се несто распадне и кад то исто неко исецка,распарца.Либија, Ирак, Совјетски Савез и многе друге земље се нису распале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

03.12.2020 06:15

Грешка је у вашим главама, у вашим болесним идејама да нас трујете једне против других. Како је краљ настао, ко је њега створио, није он само пао с неба, одакле краљевима силни иметак од двора, кашика, тањира, купатила, итд.?! Ви мислите да све почиње и завршава као у бајци, па и да је народ глуп и слијеп. Опет има људи који мисле као што је то био Човјек Патријарх Павле!!! О таквима треба говорити, такве помињати и чинити дјела што сличнија његовом. Све друго и до сад је изврнуто, изопачено! Добро је Меша Селимовић рекао да нам не требају владари! Нама требају људи, значи ми сами себи требамо да се заједнички договарамо и биће добро! Вјерујте да би нам било боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Верс

03.12.2020 06:36

свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реал

03.12.2020 06:37

Покусај оправдања српских злоцина,,Нема од тога ниста господо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Којих

03.12.2020 07:46

И каквих злочина?

Name

РЕ

03.12.2020 09:27

Масовних злочина, највећих од завршетка 2. св. рата.

Name

Реалу

03.12.2020 09:41

А у другом свјетском рату их није било?

Name

Марко

03.12.2020 07:17

Кој се туче, Тај се воли. Ако преко ночи брат замрзи брата, онда није било братства и јединства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

03.12.2020 09:48

Било какве трзавице у свијету, овде неће бити добро. Разлози за мржњу се не могу побројати а тек територијалне претензије. Тако да овде ништа није ријешено, тек сад је замршено, као никада до сада.

ОДГОВОРИТЕ