Боља сарадња САД и ЕУ за нову динамику на Балкану

Будућа боља сарадња САД и ЕУ могла би допринети новој позитивној динамици на Западном Балкану, оцењено на семинару у Бечу "Форума за новинарство и медије".

Свијет 01.12.2020 | 09:41
Боља сарадња САД и ЕУ за нову динамику на Балкану

еминар је одржан у клубу новинара "Конкордиа" у сарадњи са бечким Институтом за науку о људима (ИWМ).

"Након четири године владе (САД) под председником Доналдом Трампом постоји права жеља за сарадњу са Европом и регионалним владама, и то на начин који је разуман, предвидив и транспарентан", нагласио је бивши амерички специјални изасланик за Балкан Џејмс О"Брајан.

О"Брајан, који је данас саветник вашингтонске "Олбрајт групе", америчку политику протеклих година је описао као "муње без контекста".

Казао је да је било интензивних активности везано за специфична питања, која, међутим, нису била усаглашена са другим резвојем у региону.

Он је, на онлајн семинару, изразио оптимизам да ће бројни искусни експерти за Балкан радити у будућој влади новоизабраног америчког председника Џозефа Бајдена, међу којима су и поједине познате личности из владе Барака Обаме, који су заинтересовани за сарадњу са Европом.

Иако су конфликти и проблеми, а често и властодршци у региону остали исти, према О"Брајану, променила се полазна ситуација у односу на време Обаме.

"Нови специјални изасланик ЕУ доноси нови ниво пажње и то изнуђује сличну пажњу САД и координацију", казао је О"Брајан и додао да се протеклих година фокус усмерио на појачану привредну регионалну сарадњу.

У привредној сарадњи земаља Западног Балкана, он види нове могућности за превазилажење конфликата. "Једини пут тих земаља да стварно профитирају од европске интеграције јесте отварање тржишта за свих 80 милиона становника региона", уверен је О"Брајан.

Значај транстлантске сарадње за Балкан подвукао је и Димитар Бечев из америчког Центра за Евроазију вашингтонског "Атлантског савеза". Изразио је наду да би та сарадња могла водити ка продуктивнијој динамици, а и томе да ЕУ и САД више не би изиграле једне друге на местима као што је Косово.

Указао је да је сарадња Вашингтона и Брисела важна и према Кини, који је главни конкурент. Уколико та сарадња САД и ЕУ не успе, рекао је Бечев, локалне власти на Балкану покушаће Кину, САД и Европу да користе једне против друге како би од сваке стране изборили набољи договор. Марко Савковић из београдског Фонда за политичку изврсност такодје је био опрезно оптимистичан, али је желео да диференцирано сагледа договоре које је Трамп постигао непосредно пре америчких избора измедју Београда и Приштине.

"Ако је циљ било политичко решење, онда споразум није успех, али ако је идеја била да се одмакне од брзог политичког решења и припреми терен за стратешко усмеравање и купи више времена пре него што та одлука мора да се донесе, онда је то ипак било успешно", констатовао је Савковић

(Тањуг) 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Скептик

01.12.2020 08:50

Боља сарадња САД и ЕУ за нову Југославију на Балкану...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.12.2020 09:30

каква Југославија, нико је неце сем мозда оних пензионера сто се скупљају 29 нов сваке године, а и њих је све мање.

Name

Одговор

01.12.2020 09:36

Нову Југославију са Албанијом али не и Хрватском. Јој Андрицу да те нема требало би те измислити.

Name

блбл

01.12.2020 09:46

Прије це бити за бољу БиХ дрзаву свих њених народа и народности,без дискриминације и велицања злоцина и злоцинаца.

Name

Емој народе

01.12.2020 15:56

Југославија је била као ЕУ и под ударом запада се распала. Била је то земља у сваком погледу .Ове данасње се немогу ни рацунати да су земље јер све осим Србије имају тутора (колокије).Запад максуз коци развој Балкана а ове банана колоније се такмице која це висе да им лизе дупе. Зато и јесмо ту гдје смо.

Name

Зага

01.12.2020 10:20

АКО НАРОДИ БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ ПОЛАЖУ НАДУ У ОДЛУКЕ АМЕРИКЕ И ЕУ,БОЉЕ ЈЕ ДА ЖИВЕ У БЕЗНАЂУ. ТАЈ СВИЈЕТ ЈЕ САЗДАН ОД ГОЛОГ ИНТЕРЕСА И ТУ НИЧЕГ ВИШЕ НЕМА.НЕ ЗАНОСИМО СЕ УЗАЛУД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

01.12.2020 10:38

А као ми нисмо од интереса.

Name

незнам

01.12.2020 10:37

Ста це Баја одлазеца поново досла??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.12.2020 21:38

Она га и довела на власт...!

Name

Милко

01.12.2020 13:27

А складиста пуна бомби. Трамп нине потросио ниједну, фабриканти огорцени. Бајден це празнити складиста, као и у вријеме Обаме, на сваких 8 минута по једну бомбу на нецију главу. А ми му нелако додјемо као старе мустерије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будо72

01.12.2020 23:31

Забринутост у Београду и Бања Луци. Долази вријеме полагања рачуна!

ОДГОВОРИТЕ