Bolja saradnja SAD i EU za novu dinamiku na Balkanu

Buduća bolja saradnja SAD i EU mogla bi doprineti novoj pozitivnoj dinamici na Zapadnom Balkanu, ocenjeno na seminaru u Beču "Foruma za novinarstvo i medije".

Svijet 01.12.2020 | 09:41
Bolja saradnja SAD i EU za novu dinamiku na Balkanu

eminar je održan u klubu novinara "Konkordia" u saradnji sa bečkim Institutom za nauku o ljudima (IWM).

"Nakon četiri godine vlade (SAD) pod predsednikom Donaldom Trampom postoji prava želja za saradnju sa Evropom i regionalnim vladama, i to na način koji je razuman, predvidiv i transparentan", naglasio je bivši američki specijalni izaslanik za Balkan Džejms O"Brajan.

O"Brajan, koji je danas savetnik vašingtonske "Olbrajt grupe", američku politiku proteklih godina je opisao kao "munje bez konteksta".

Kazao je da je bilo intenzivnih aktivnosti vezano za specifična pitanja, koja, međutim, nisu bila usaglašena sa drugim rezvojem u regionu.

On je, na onlajn seminaru, izrazio optimizam da će brojni iskusni eksperti za Balkan raditi u budućoj vladi novoizabranog američkog predsednika Džozefa Bajdena, među kojima su i pojedine poznate ličnosti iz vlade Baraka Obame, koji su zainteresovani za saradnju sa Evropom.

Iako su konflikti i problemi, a često i vlastodršci u regionu ostali isti, prema O"Brajanu, promenila se polazna situacija u odnosu na vreme Obame.

"Novi specijalni izaslanik EU donosi novi nivo pažnje i to iznuđuje sličnu pažnju SAD i koordinaciju", kazao je O"Brajan i dodao da se proteklih godina fokus usmerio na pojačanu privrednu regionalnu saradnju.

U privrednoj saradnji zemalja Zapadnog Balkana, on vidi nove mogućnosti za prevazilaženje konflikata. "Jedini put tih zemalja da stvarno profitiraju od evropske integracije jeste otvaranje tržišta za svih 80 miliona stanovnika regiona", uveren je O"Brajan.

Značaj transtlantske saradnje za Balkan podvukao je i Dimitar Bečev iz američkog Centra za Evroaziju vašingtonskog "Atlantskog saveza". Izrazio je nadu da bi ta saradnja mogla voditi ka produktivnijoj dinamici, a i tome da EU i SAD više ne bi izigrale jedne druge na mestima kao što je Kosovo.

Ukazao je da je saradnja Vašingtona i Brisela važna i prema Kini, koji je glavni konkurent. Ukoliko ta saradnja SAD i EU ne uspe, rekao je Bečev, lokalne vlasti na Balkanu pokušaće Kinu, SAD i Evropu da koriste jedne protiv druge kako bi od svake strane izborili nabolji dogovor. Marko Savković iz beogradskog Fonda za političku izvrsnost takodje je bio oprezno optimističan, ali je želeo da diferencirano sagleda dogovore koje je Tramp postigao neposredno pre američkih izbora izmedju Beograda i Prištine.

"Ako je cilj bilo političko rešenje, onda sporazum nije uspeh, ali ako je ideja bila da se odmakne od brzog političkog rešenja i pripremi teren za strateško usmeravanje i kupi više vremena pre nego što ta odluka mora da se donese, onda je to ipak bilo uspešno", konstatovao je Savković

(Tanjug) 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Skeptik

01.12.2020 09:50

Bolja saradnja SAD i EU za novu Jugoslaviju na Balkanu...

ODGOVORITE
Name

re

01.12.2020 10:30

kakva Jugoslavija, niko je nece sem mozda onih penzionera sto se skupljaju 29 nov svake godine, a i njih je sve manje.

Name

Odgovor

01.12.2020 10:36

Novu Jugoslaviju sa Albanijom ali ne i Hrvatskom. Joj Andricu da te nema trebalo bi te izmisliti.

Name

blbl

01.12.2020 10:46

Prije ce biti za bolju BiH drzavu svih njenih naroda i narodnosti,bez diskriminacije i velicanja zlocina i zlocinaca.

Name

Emoj narode

01.12.2020 16:56

Jugoslavija je bila kao EU i pod udarom zapada se raspala. Bila je to zemlja u svakom pogledu .Ove danasnje se nemogu ni racunati da su zemlje jer sve osim Srbije imaju tutora (kolokije).Zapad maksuz koci razvoj Balkana a ove banana kolonije se takmice koja ce vise da im lize dupe. Zato i jesmo tu gdje smo.

Name

Zaga

01.12.2020 11:20

AKO NARODI BIVŠE JUGOSLAVIJE POLAŽU NADU U ODLUKE AMERIKE I EU,BOLJE JE DA ŽIVE U BEZNAĐU. TAJ SVIJET JE SAZDAN OD GOLOG INTERESA I TU NIČEG VIŠE NEMA.NE ZANOSIMO SE UZALUD.

ODGOVORITE
Name

mislim

01.12.2020 11:38

A kao mi nismo od interesa.

Name

neznam

01.12.2020 11:37

Sta ce Baja odlazeca ponovo dosla??

ODGOVORITE
Name

re

01.12.2020 22:38

Ona ga i dovela na vlast...!

Name

Milko

01.12.2020 14:27

A skladista puna bombi. Tramp nine potrosio nijednu, fabrikanti ogorceni. Bajden ce prazniti skladista, kao i u vrijeme Obame, na svakih 8 minuta po jednu bombu na neciju glavu. A mi mu nelako dodjemo kao stare musterije.

ODGOVORITE
Name

Budo72

02.12.2020 00:31

Zabrinutost u Beogradu i Banja Luci. Dolazi vrijeme polaganja računa!

ODGOVORITE