АПЕЛ: Поврће није откупљено, тањира се по њивама

„На терену су подаци катастрофални, поврћа има јако много неоткупљеног. А сад чућемо шта су они прикупили. Требало је да се откупи 10 хиљада тона за прераду и 10 хиљада тона за извоз. То да је остварено, значи 20 хиљада тона, овдје би била несташица поврћа, а не да се поврће тањира по њивама.“, наводи предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало.

Република Српска 27.11.2020 | 19:35
АПЕЛ: Поврће није откупљено, тањира се по њивама

Након изјаве предсједника Савеза удружења пољопривредних произвођача РС и стању у повртарству, БН телевизији су се обратили  представници Удружења повртара РС, тврдећи да је Маринковић прије неколико дана изнио нетачне информације о стању о области повртарства и проблемима са којима се суочавају пољопривредни произвођачи у Српској. 

Удружење повртара Републике Српске осудило је изјаве предсједника Удружења пољопривредника Стојана Маринковића у којима тврди да сектор повртарства у Српској није угрожен. Повртари поручују да Маринковић не треба да се мијеша у област повртарства и да износи нетачне информације у јавност, посебно које се тичу откупа поврћа.

„Он прво није наш представник, друго ми нисмо чланови тога Савеза. Треће кад сам звао предсједника Управног одбора тога Савеза, он ми је рекао да то није њихов став и да је то произвољан став Стојана Маринковића. Ако је то произвољан став, онда је тамо требало да стоји, Стојан Маринковић, узгајивач свиња, а не Стојан Маринковић предсједник Савеза“ , каже предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало.

Проблеми повртара су бројни, истиче Мастало. Произвођачи су засадили велике количине поврћа, али је потражња смањена због епидемије вируса корона. Каже да нису тачне изјаве прерађивача како су откупљење веће количине поврћа и да се вишак поврћа мјери у хиљадама килограма.

Тврди и да откупљено поврће није извезено у пуном обиму. Због тога, од ресорног министарства траже да предузећа извозници поврћа, уколико су откупљене производе продали на тржишту БиХ, не остварују право на подстицај који им слиједе за извоз.

„На терену су подаци катастрофални, поврћа има јако много неоткупљеног. А сад чућемо шта су они прикупили. Требало је да се откупи 10 хиљада тона за прераду и 10 хиљада тона за извоз. То да је остварено, значи 20 хиљада тона, овдје би била несташица поврћа, а не да се поврће тањира по њивама.“, наводи предсједник Удружења повртара РС Бранко Мастало.

Са друге стране Стојан Маринковић каже да није рекао да пољопривредници немају проблеме и да није поменуо ништа што није директно чуо од пољопривредних произвођача. 

„Ми у Савезу нисмо запримили захтјеве произвођача поврћа и воћа да имају вишкове. Значи нисмо у Савезу запримили примједбе. Било је откупа, али су имали произвођачи поврћа проблеме са пласманом купуса и кромпира. Човјек из Лијевча поља, велики произвођач кромпира ме је звао јуче и рекао да у Лијевче пољу, само повртари који производе кромпир имају око хиљаду тона кромпира на залихама и не могу да га продају, док долази кромпир из Турске, Египта, питај Бога одакле.“, одговара предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић.

Влада РС је на захтјев Министарства пољопривреде РС из Компензационог фонда обезбиједила средства за субвенцију за произведено и продато поврће, у износу од 2.000.000 КМ. Међутим, повртари тврде да тај износ није довољан, и да мјере Владе нису уродиле плодом, јер у овом тренутку није откупљена ни половина предвиђеног поврћа. 

БН ТВ 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

латамајсторе

27.11.2020 19:12

Додиков потрцко...теска битанга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаз

27.11.2020 21:41

Јој штете, гдје су прерађивачи. Благодет је имати храну.

Name

Боба

28.11.2020 08:46

Па колико се стотина милиона протурило кроз стимулације и уложило у пољопривреду, неко се требао запитати шта ћемо са тим производима.

Name

Горан

27.11.2020 19:23

То "њима" и одговара. Хране ће бити за џабе и сељак ће чувати социјални мир у држави што му је у оваквој држави и унапријед предвиђена функција. Један сам од оних који је будућност погрешно видјео у производњи хране како су то угледни мислиоци предсказивали да је будућност у томе. Зато "перем мјешалицу и мотам каблове" што се тиче пољопривреде

ОДГОВОРИТЕ
Name

НОВОСТИ

27.11.2020 19:25

ТАКО ЈЕ У ЗЕМЉИ ГДЈЕ СЕ БИРА МИНИСТАР,КОЈИ НЕЗНА РАЗЛИКОВАТИ НА ЊИВИ ЈЕЦАМ ОД ПСЕНИЦЕ,ПАПРИКУ ОД ПАРАДАЈЗА,ЛУК ОД РОТКВЕ И ДАЉЕ ДА НЕ НАБРАЈАМ.БИТНО ЈЕ УВЕСТИ СВЈЕТСКО СМЕЦЕ И УЗЕТИ ПРОВИЗИЈУ.И ТРЕБА СВИМА КОЈИ ПОДРЗАВАЈУ НЕСПОСОБНУ ВЛАСТ ЗАО МИ СТО ИСПАСТАЈУ ПОСТЕНИ ЉУДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Савјетник

27.11.2020 19:38

НЕ ТРЕБА НИКО НИСТА ДА ПРОИЗВОДИ И ДА СИЈЕ ДА ЈЕДНОМ ДОДЈЕ БАНКРОТ ДА СЕ СПОЈИМО КОМПЛЕТНО СА БИХ И ДА БУДЕМО ЈЕДНА ДРЗАВА КАО СТОСМО И БИЛИ САМО ПИТАМ СЕ ЗАСТОСМО РАТОВАЛИ ЈЕР НАСИ РЕТАРДИ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НЕЗНАЈУ ДА ВОДЕ ДРЗАВУ И НАМА ЈЕ КРАЈ ,ОНИ САМО ЗЊУ ДА УНИСТАВАЈУ И ДА ДОБРО КРАДУ..ИМАЛ КАКАВ РЕФЕРЕНДУМ ДА ПОТПИСЕМО ОДМА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шамац

27.11.2020 20:07

Овог Маринковица нико не цијени у Шамцу.Битанга обична.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцо

27.11.2020 21:34

Ја сам купус заоро недам ђжаба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

28.11.2020 07:01

Бистар си као боза.

Name

Директ

27.11.2020 21:53

Господо пољопривредници, уједините се и договорите се ко ће садити, ко ће радити на пољопривредној механизацији, ко ће радити на проналаску купаца, ко ће радити на гањају грантова... Не могу сви да саде, да би на крају произведено продали буд зашто или чак бацили сву муку. Морате се ујединити, јер и много већи од вас су се ујединили, да неби доживјели, оно што ви доживљавате. Ако желите озбиљно да се бавите пољопривредом, али оно баш озбиљно, морате ујединити своје снаге, нема друге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.11.2020 08:32

Шта је Гојко јел ти нешто није јасно.

Name

Антифашиста

28.11.2020 00:12

Неопходне хитне промјене начина организације комплетне државе БиХ другојација структура НЕКАД НАЗВАН АПРИЛСКИ ПАКЕТ КОЈИ СУ ДОДИК И ЊЕГОВИ КРИМИНАЛЦИ ЗАУСТАВИЛИ РАДИ КРАДЕ НОВЦА ГРАЂАНА И ЛИЧНОГ БОГАЋЕЊА У ЗАТВОР ФАСИСТЕ И ОДУЗИМЊЕ ИМОВИНЕ ЛИЧНЕ И БЛИЖЕ ФАМИЛИЈЕ ХИТНО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Старина

28.11.2020 11:46

Ставили клошарца за извоз док је био Шаровић ишло је више у извоз

ОДГОВОРИТЕ