APEL: Povrće nije otkupljeno, tanjira se po njivama

„Na terenu su podaci katastrofalni, povrća ima jako mnogo neotkupljenog. A sad čućemo šta su oni prikupili. Trebalo je da se otkupi 10 hiljada tona za preradu i 10 hiljada tona za izvoz. To da je ostvareno, znači 20 hiljada tona, ovdje bi bila nestašica povrća, a ne da se povrće tanjira po njivama.“, navodi predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

Republika Srpska 27.11.2020 | 19:35
APEL: Povrće nije otkupljeno, tanjira se po njivama

Nakon izjave predsjednika Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS i stanju u povrtarstvu, BN televiziji su se obratili  predstavnici Udruženja povrtara RS, tvrdeći da je Marinković prije nekoliko dana iznio netačne informacije o stanju o oblasti povrtarstva i problemima sa kojima se suočavaju poljoprivredni proizvođači u Srpskoj. 

Udruženje povrtara Republike Srpske osudilo je izjave predsjednika Udruženja poljoprivrednika Stojana Marinkovića u kojima tvrdi da sektor povrtarstva u Srpskoj nije ugrožen. Povrtari poručuju da Marinković ne treba da se miješa u oblast povrtarstva i da iznosi netačne informacije u javnost, posebno koje se tiču otkupa povrća.

„On prvo nije naš predstavnik, drugo mi nismo članovi toga Saveza. Treće kad sam zvao predsjednika Upravnog odbora toga Saveza, on mi je rekao da to nije njihov stav i da je to proizvoljan stav Stojana Marinkovića. Ako je to proizvoljan stav, onda je tamo trebalo da stoji, Stojan Marinković, uzgajivač svinja, a ne Stojan Marinković predsjednik Saveza“ , kaže predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

Problemi povrtara su brojni, ističe Mastalo. Proizvođači su zasadili velike količine povrća, ali je potražnja smanjena zbog epidemije virusa korona. Kaže da nisu tačne izjave prerađivača kako su otkupljenje veće količine povrća i da se višak povrća mjeri u hiljadama kilograma.

Tvrdi i da otkupljeno povrće nije izvezeno u punom obimu. Zbog toga, od resornog ministarstva traže da preduzeća izvoznici povrća, ukoliko su otkupljene proizvode prodali na tržištu BiH, ne ostvaruju pravo na podsticaj koji im slijede za izvoz.

„Na terenu su podaci katastrofalni, povrća ima jako mnogo neotkupljenog. A sad čućemo šta su oni prikupili. Trebalo je da se otkupi 10 hiljada tona za preradu i 10 hiljada tona za izvoz. To da je ostvareno, znači 20 hiljada tona, ovdje bi bila nestašica povrća, a ne da se povrće tanjira po njivama.“, navodi predsjednik Udruženja povrtara RS Branko Mastalo.

Sa druge strane Stojan Marinković kaže da nije rekao da poljoprivrednici nemaju probleme i da nije pomenuo ništa što nije direktno čuo od poljoprivrednih proizvođača. 

„Mi u Savezu nismo zaprimili zahtjeve proizvođača povrća i voća da imaju viškove. Znači nismo u Savezu zaprimili primjedbe. Bilo je otkupa, ali su imali proizvođači povrća probleme sa plasmanom kupusa i krompira. Čovjek iz Lijevča polja, veliki proizvođač krompira me je zvao juče i rekao da u Lijevče polju, samo povrtari koji proizvode krompir imaju oko hiljadu tona krompira na zalihama i ne mogu da ga prodaju, dok dolazi krompir iz Turske, Egipta, pitaj Boga odakle.“, odgovara predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković.

Vlada RS je na zahtjev Ministarstva poljoprivrede RS iz Kompenzacionog fonda obezbijedila sredstva za subvenciju za proizvedeno i prodato povrće, u iznosu od 2.000.000 KM. Međutim, povrtari tvrde da taj iznos nije dovoljan, i da mjere Vlade nisu urodile plodom, jer u ovom trenutku nije otkupljena ni polovina predviđenog povrća. 

BN TV 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

latamajstore

27.11.2020 19:12

Dodikov potrcko...teska bitanga

ODGOVORITE
Name

Laz

27.11.2020 21:41

Joj štete, gdje su prerađivači. Blagodet je imati hranu.

Name

Boba

28.11.2020 08:46

Pa koliko se stotina miliona proturilo kroz stimulacije i uložilo u poljoprivredu, neko se trebao zapitati šta ćemo sa tim proizvodima.

Name

Goran

27.11.2020 19:23

To "njima" i odgovara. Hrane će biti za džabe i seljak će čuvati socijalni mir u državi što mu je u ovakvoj državi i unaprijed predviđena funkcija. Jedan sam od onih koji je budućnost pogrešno vidjeo u proizvodnji hrane kako su to ugledni mislioci predskazivali da je budućnost u tome. Zato "perem mješalicu i motam kablove" što se tiče poljoprivrede

ODGOVORITE
Name

NOVOSTI

27.11.2020 19:25

TAKO JE U ZEMLJI GDJE SE BIRA MINISTAR,KOJI NEZNA RAZLIKOVATI NA NJIVI JECAM OD PSENICE,PAPRIKU OD PARADAJZA,LUK OD ROTKVE I DALJE DA NE NABRAJAM.BITNO JE UVESTI SVJETSKO SMECE I UZETI PROVIZIJU.I TREBA SVIMA KOJI PODRZAVAJU NESPOSOBNU VLAST ZAO MI STO ISPASTAJU POSTENI LJUDI.

ODGOVORITE
Name

Savjetnik

27.11.2020 19:38

NE TREBA NIKO NISTA DA PROIZVODI I DA SIJE DA JEDNOM DODJE BANKROT DA SE SPOJIMO KOMPLETNO SA BIH I DA BUDEMO JEDNA DRZAVA KAO STOSMO I BILI SAMO PITAM SE ZASTOSMO RATOVALI JER NASI RETARDI U REPUBLICI SRPSKOJ NEZNAJU DA VODE DRZAVU I NAMA JE KRAJ ,ONI SAMO ZNJU DA UNISTAVAJU I DA DOBRO KRADU..IMAL KAKAV REFERENDUM DA POTPISEMO ODMA..

ODGOVORITE
Name

Šamac

27.11.2020 20:07

Ovog Marinkovica niko ne cijeni u Šamcu.Bitanga obična.

ODGOVORITE
Name

Joco

27.11.2020 21:34

Ja sam kupus zaoro nedam đžaba

ODGOVORITE
Name

Gojko

28.11.2020 07:01

Bistar si kao boza.

Name

Direkt

27.11.2020 21:53

Gospodo poljoprivrednici, ujedinite se i dogovorite se ko će saditi, ko će raditi na poljoprivrednoj mehanizaciji, ko će raditi na pronalasku kupaca, ko će raditi na ganjaju grantova... Ne mogu svi da sade, da bi na kraju proizvedeno prodali bud zašto ili čak bacili svu muku. Morate se ujediniti, jer i mnogo veći od vas su se ujedinili, da nebi doživjeli, ono što vi doživljavate. Ako želite ozbiljno da se bavite poljoprivredom, ali ono baš ozbiljno, morate ujediniti svoje snage, nema druge!

ODGOVORITE
Name

Goran

28.11.2020 08:32

Šta je Gojko jel ti nešto nije jasno.

Name

Antifašista

28.11.2020 00:12

Neophodne hitne promjene načina organizacije kompletne države BiH drugojacija struktura NEKAD NAZVAN APRILSKI PAKET KOJI SU DODIK I NJEGOVI KRIMINALCI ZAUSTAVILI RADI KRADE NOVCA GRAĐANA I LIČNOG BOGAĆENJA U ZATVOR FASISTE I ODUZIMNJE IMOVINE LIČNE I BLIŽE FAMILIJE HITNO!

ODGOVORITE
Name

Starina

28.11.2020 11:46

Stavili klošarca za izvoz dok je bio Šarović išlo je više u izvoz

ODGOVORITE