БиХ у дефициту тежем од пет милијарди марака

Извоз из Босне и Херцеговине у првих десет мјесеци ове године мањи је за 11,2 одсто у односу на исти период годину дана раније.

Босна и Херцеговина 24.11.2020 | 08:01
БиХ у дефициту тежем од пет милијарди марака

"Спољнотрговински робни дефицит БиХ од јануара до октобра износио је пет милијарди и 327 милиона КМ", казали су из Агенције за статистику БиХ.

Игор Гавран, економски аналитичар, сматра да је сасвим извјесно да је актуелна пандемија кључни фактор који је узроковао смањење и извоза и увоза, као што је и промјена околности у љетном периоду, између два таласа највеће кризе, омогућила привремени дјелимични опоравак економске активности и спољнотрговинске  размјене.

"Иако се дио смањења увоза може сматрати позитивним када је ријеч о производима који конкуришу домаћим и за којима реално никад и нисмо имали потребе, нажалост значајан дио смањеног увоза односи се на репроматеријале које користе наши извозници и тиме одражава негативни тренд у извозно оријентираној производњи", казао је Гавран.

Додао је да бисмо детаљном анализом структуре ове размјене могли уочити позитивне помаке у појединим областима, али како каже, слика је неповољна и тек окончањем пандемије можемо очекивати поступни опоравак.

"Међутим, сам престанак пандемије неће бити довољан у свим секторима, већ ће бити неопходне и значајније мјере подршке надлежних власти", закључио је Гавран.

И Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, каже да не чуди чињеница да су и извоз, али и увоз у БиХ за десет мјесеци мањи управо због  самог утицаја вируса короне.

"Дошло је првенствено до пада тражње за нашим производима на нашим највећим извозним тржиштима", казао је Благојевић.

Додао је да је оно што нико не може предвидјети то до када ће трајати оваква ситуација и како се ће се у наредном периоду одвијати пословање привредних друштава.

"На пословање наших привредних друштава  не утиче само епидемиолошка ситуација у БиХ, већ све оно што се дешава на нама најзначајнијим страним тржиштима", казао је Благојевић и додао да су неке земље увеле лоцкдоwн и строже мјере, што се директно одржава и на пословање наше привреде.

За десет мјесеци ове године, према подацима Агенције за статистику  БиХ, извоз у земље ЕУ је износио шест милијарди и 268 милиона КМ, што је за 11,1  одсто мање него у истом раздобљу 2019. године, док је увоз износио осам милијарди и 467 милиона КМ, што је за 15,4 одсто мање него у истом раздобљу претходне године. Покривеност увоза извозом је износила 74 одсто.

"Највећи извоз, посматрајући по државама, БиХ је остварила према Хрватској, а затим према Италији и Њемачкој", истичу из Агенције.

У РС највише се увозе лијекови

Из Републичког завода за статистику РС кажу да је посматрано по групама производа, за десет мјесеци ове године највеће учешће у извозу из Републике Српске остварује електрична енергија са 215 милиона КМ, што износи 7,7 одсто  од укупног извоза, док највеће учешће у увозу остварују лијекови, са укупном вриједношћу од 162 милиона КМ, што износи 4,4 одсто  од укупног увоза.

(Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

40 Британских обавештајаца...

24.11.2020 08:01

Масхала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

24.11.2020 12:35

Дао господ Бог да све пропадне и да будемо сви једнаки! Гле чуда "борили" се из СДА, СНСД и ХДЗ за "тржишну привреду" и против социјализма а сада се "боре" за социјализам и за државне фирме и "институције" дакле парадокс СДА, СНСД и ХДЗ се боре за социјализам!!

Name

Гојко

24.11.2020 08:03

Каква је власт у какав криминал се завукла какво тужилаштво и судство корумпирано и криминализовано ништа чудно . Они су обезбиједили себе и своје породице преко леђа грађана који им све више аплаудирају Тако и треба кад им никад неће доћи памет у главу да свате која мафија их представља и плаћка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перса

24.11.2020 08:05

5 тендера за насег Милу и Спиркета

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.11.2020 08:18

Лијекови? Могу се кладит да ту доста има антидеприсива, па лијекова за хроницне болести, за срце, притисак, холестерол, сецер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МамаЦвијета

24.11.2020 08:24

3 вреце пара за мога Милу

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

24.11.2020 08:54

ПРИЛИЦНО ЈЕДНОСТАВНО : 1 НАПИСИТЕ БУДЗЕТСКИ ДЕФИЦИТ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОВДЕ : 2 НАПИСИТЕ БУДЗЕТСКИ ДЕФИЦИТ ФЕДЕРАЦИЈЕ БИХ ОВДЕ : НЕК НАРОДУ БУДЕ МАЛО ЈАСНИЈЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бурсаћ

24.11.2020 17:12

Дабогда крува не имали шта ћемо онда

ОДГОВОРИТЕ