BiH u deficitu težem od pet milijardi maraka

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u prvih deset mjeseci ove godine manji je za 11,2 odsto u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Bosna i Hercegovina 24.11.2020 | 08:01
BiH u deficitu težem od pet milijardi maraka

"Spoljnotrgovinski robni deficit BiH od januara do oktobra iznosio je pet milijardi i 327 miliona KM", kazali su iz Agencije za statistiku BiH.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, smatra da je sasvim izvjesno da je aktuelna pandemija ključni faktor koji je uzrokovao smanjenje i izvoza i uvoza, kao što je i promjena okolnosti u ljetnom periodu, između dva talasa najveće krize, omogućila privremeni djelimični oporavak ekonomske aktivnosti i spoljnotrgovinske  razmjene.

"Iako se dio smanjenja uvoza može smatrati pozitivnim kada je riječ o proizvodima koji konkurišu domaćim i za kojima realno nikad i nismo imali potrebe, nažalost značajan dio smanjenog uvoza odnosi se na repromaterijale koje koriste naši izvoznici i time odražava negativni trend u izvozno orijentiranoj proizvodnji", kazao je Gavran.

Dodao je da bismo detaljnom analizom strukture ove razmjene mogli uočiti pozitivne pomake u pojedinim oblastima, ali kako kaže, slika je nepovoljna i tek okončanjem pandemije možemo očekivati postupni oporavak.

"Međutim, sam prestanak pandemije neće biti dovoljan u svim sektorima, već će biti neophodne i značajnije mjere podrške nadležnih vlasti", zaključio je Gavran.

I Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, kaže da ne čudi činjenica da su i izvoz, ali i uvoz u BiH za deset mjeseci manji upravo zbog  samog uticaja virusa korone.

"Došlo je prvenstveno do pada tražnje za našim proizvodima na našim najvećim izvoznim tržištima", kazao je Blagojević.

Dodao je da je ono što niko ne može predvidjeti to do kada će trajati ovakva situacija i kako se će se u narednom periodu odvijati poslovanje privrednih društava.

"Na poslovanje naših privrednih društava  ne utiče samo epidemiološka situacija u BiH, već sve ono što se dešava na nama najznačajnijim stranim tržištima", kazao je Blagojević i dodao da su neke zemlje uvele lockdown i strože mjere, što se direktno održava i na poslovanje naše privrede.

Za deset mjeseci ove godine, prema podacima Agencije za statistiku  BiH, izvoz u zemlje EU je iznosio šest milijardi i 268 miliona KM, što je za 11,1  odsto manje nego u istom razdoblju 2019. godine, dok je uvoz iznosio osam milijardi i 467 miliona KM, što je za 15,4 odsto manje nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 74 odsto.

"Najveći izvoz, posmatrajući po državama, BiH je ostvarila prema Hrvatskoj, a zatim prema Italiji i Njemačkoj", ističu iz Agencije.

U RS najviše se uvoze lijekovi

Iz Republičkog zavoda za statistiku RS kažu da je posmatrano po grupama proizvoda, za deset mjeseci ove godine najveće učešće u izvozu iz Republike Srpske ostvaruje električna energija sa 215 miliona KM, što iznosi 7,7 odsto  od ukupnog izvoza, dok najveće učešće u uvozu ostvaruju lijekovi, sa ukupnom vrijednošću od 162 miliona KM, što iznosi 4,4 odsto  od ukupnog uvoza.

(Nezavisne)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

40 Britanskih obaveštajaca...

24.11.2020 09:01

Mashala!

ODGOVORITE
Name

075

24.11.2020 13:35

Dao gospod Bog da sve propadne i da budemo svi jednaki! Gle čuda "borili" se iz SDA, SNSD i HDZ za "tržišnu privredu" i protiv socijalizma a sada se "bore" za socijalizam i za državne firme i "institucije" dakle paradoks SDA, SNSD i HDZ se bore za socijalizam!!

Name

Gojko

24.11.2020 09:03

Kakva je vlast u kakav kriminal se zavukla kakvo tužilaštvo i sudstvo korumpirano i kriminalizovano ništa čudno . Oni su obezbijedili sebe i svoje porodice preko leđa građana koji im sve više aplaudiraju Tako i treba kad im nikad neće doći pamet u glavu da svate koja mafija ih predstavlja i plaćka

ODGOVORITE
Name

Persa

24.11.2020 09:05

5 tendera za naseg Milu i Spirketa

ODGOVORITE
Name

BL

24.11.2020 09:18

Lijekovi? Mogu se kladit da tu dosta ima antideprisiva, pa lijekova za hronicne bolesti, za srce, pritisak, holesterol, secer...

ODGOVORITE
Name

MamaCvijeta

24.11.2020 09:24

3 vrece para za moga Milu

ODGOVORITE
Name

KIKI

24.11.2020 09:54

PRILICNO JEDNOSTAVNO : 1 NAPISITE BUDZETSKI DEFICIT REPUBLIKE SRPSKE OVDE : 2 NAPISITE BUDZETSKI DEFICIT FEDERACIJE BIH OVDE : NEK NARODU BUDE MALO JASNIJE

ODGOVORITE
Name

Bursać

24.11.2020 18:12

Dabogda kruva ne imali šta ćemo onda

ODGOVORITE