Вирус корона узео ове чланове СПЦ

Од почетка пандемије, битку са вирусом изгубили су и епископ ваљевски Милутин, свештеник СПЦ у Бару, монахиња Пећке Патријаршије, рашчињени владика Артемије

Србија 23.11.2020 | 22:54
Вирус корона узео ове чланове СПЦ

Корона вирус је од марта ове године, широм свијета однио огроман број великана које смо са тугом испратили. Ни регион, а ни Србија, нису остали поштеђени ове пошасти, невидљивог непријатеља са којим се боримо већ осам мјесеци, а на "удару" смртоносног вируса нашао се и велики број припадника Српске православне цркве (СПЦ).

Свакако највећи губитак и празнину за собом, оставио је поглавар СПЦ, патријарх српски Иринеј, који је преминуо у 90. години 20. новембра. Вијест о његовом одласку примљена је међу вјерницима са великим жаљењем.

Патријарх је, подсјетимо, 14. новембра хоспитализован у Војној болници Карабурма, након што је заражен корона вирусом. Иако се у једном моменту његово стање стабилизовало, српски патријарх је неколико дана касније преминуо.

Патријарх је јуче сахрањен у крипти Храма Светог Саве уз "Вечнаја памјат". Поред великог броја вјерника у сузама, од Иринеја су се опростили и државни званичници. На опијелу је говорио и предсједник Србије Александар Вучић који је истакао да је наш патријарх склопио очи уз један аманет, да његов храм никад не порушимо, верујемо и волимо заједно.

- Када се громада стене одвоји од планине, вијекови не могу да попуне ту празнину. Такве громаде, попут нашег патријарха, памте се по њиховим дјелима и величини. Заједно смо са патријархом били овде много пута. Знам колико је жеље и љубави уложио у обнову Храма - рекао је Вучић.

Амфилохије сахрањен уз "Не дамо светиње"

Свега 20 дана прије упокојења поглавара СПЦ, битку са корона вирусом изгубио је и митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Њему је 6. октобра дијагностикована инфекција ковидом 19, када је и примљен у Клинички центар Црне Горе. Амфилохијево здравствено стање се у међувремену поправило, а 20. октобра резултати рађених тестова су показали да је негативан на вирус. Међутим, ситуација се нагло погоршала послије девет дана, када је примијећено отежано дисање.

Сахрањен је у Подгорици, у крипти Саборног Храма Христовог васкрсења, што је била и његова жеља.

На десетине хиљада верника из читаве Црне Горе али и Србије дошли су у престоницу Црне Горе да одају почаст и испрате митрополита. У тренутку када је подигнут ковчег са посмртним остацима митрополита Амфилохија како би био унет у Храм, окупљени вјерници на платоу у глас су говорили "Не дамо светиње".

Битку са короном изгубио и рашчињени владика Артемије

Рашчињени владика СПЦ Артемије Радосављевић преминуо је од посљедица корона вируса у суботу, дан после патријарха Иринеја, а сахрањен је данас у Лелићу, у манастиру Нова Никеја код Ваљева.

Он је 18. новембра примљен на инфективну клинику Дома здравља Ваљево, а два дана касније изгубио је битку са вирусом ковид 19.

Иначе, Артемије је рашчињен 2010. године послије чега је враћен у чин монаха, али тај статус није прихватио, већ је и даље обављао службе.

Преминула монахиња Пећке патријаршије

Прије два дана стигла нам је тужна вест и из Пећке патријаршије, манастира у који је прошле недеље, међу монахиње, ушао корона вирус. Од последица ковида 19 преминула је монахиња Нина, која је свој живот посветила српском народу и вјери православној.

Како је раније за Бету навела игуманија манастира, мати Харитина, у Пећкој патријаршији 10 монахиња заражено корона вирусом и да се све налазе у самозилозацији.

Игуманија је казала да је и она обољела од ковида-19 и да је због упале плућа 10 дана била у болници у Лапљем Селу код Грачанице.

Напустио нас и епископ ваљевски Милутин

Један од чланова СПЦ који је први изгубио битку са корона вирусом био је епископ ваљевски СПЦ Милутин. Он се од последица вируса ковид 19 упокојио 30. марта, након што је неколико дана провео у КБЦ "Др Драгиша Мишовић".

- Од тренутка проглашења ванредног стања, епископ Милутин ни за један метар није напустио сједиште Епархије ваљевске и од почетка је поштовао правила самоизолације, одговорно дајући примјер свим свештеницима и вјерницима. Владика Милутин први је у СПЦ донео одлуку о прекиду освећења домова пред празник Васкрса (свећење васкршње водице), имајући у виду информацију да се у Ваљеву појавио вирус и старајући се и на тај начин да се спријечи ширење заразе - саопштила је тада Епархија. П. В.

Пре мјесец дана, од посљедица корона вируса преминуо је и свештеник СПЦ, јеромонах Прохор Јосифов, у Бару, како је објављено на сајту Митрополије црногорско-приморске.

(Телеграф)