Virus korona uzeo ove članove SPC

Od početka pandemije, bitku sa virusom izgubili su i episkop valjevski Milutin, sveštenik SPC u Baru, monahinja Pećke Patrijaršije, raščinjeni vladika Artemije

Srbija 23.11.2020 | 22:54
Virus korona uzeo ove članove SPC

Korona virus je od marta ove godine, širom svijeta odnio ogroman broj velikana koje smo sa tugom ispratili. Ni region, a ni Srbija, nisu ostali pošteđeni ove pošasti, nevidljivog neprijatelja sa kojim se borimo već osam mjeseci, a na "udaru" smrtonosnog virusa našao se i veliki broj pripadnika Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Svakako najveći gubitak i prazninu za sobom, ostavio je poglavar SPC, patrijarh srpski Irinej, koji je preminuo u 90. godini 20. novembra. Vijest o njegovom odlasku primljena je među vjernicima sa velikim žaljenjem.

Patrijarh je, podsjetimo, 14. novembra hospitalizovan u Vojnoj bolnici Karaburma, nakon što je zaražen korona virusom. Iako se u jednom momentu njegovo stanje stabilizovalo, srpski patrijarh je nekoliko dana kasnije preminuo.

Patrijarh je juče sahranjen u kripti Hrama Svetog Save uz "Večnaja pamjat". Pored velikog broja vjernika u suzama, od Irineja su se oprostili i državni zvaničnici. Na opijelu je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je naš patrijarh sklopio oči uz jedan amanet, da njegov hram nikad ne porušimo, verujemo i volimo zajedno.

- Kada se gromada stene odvoji od planine, vijekovi ne mogu da popune tu prazninu. Takve gromade, poput našeg patrijarha, pamte se po njihovim djelima i veličini. Zajedno smo sa patrijarhom bili ovde mnogo puta. Znam koliko je želje i ljubavi uložio u obnovu Hrama - rekao je Vučić.

Amfilohije sahranjen uz "Ne damo svetinje"

Svega 20 dana prije upokojenja poglavara SPC, bitku sa korona virusom izgubio je i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Njemu je 6. oktobra dijagnostikovana infekcija kovidom 19, kada je i primljen u Klinički centar Crne Gore. Amfilohijevo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo, a 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na virus. Međutim, situacija se naglo pogoršala poslije devet dana, kada je primijećeno otežano disanje.

Sahranjen je u Podgorici, u kripti Sabornog Hrama Hristovog vaskrsenja, što je bila i njegova želja.

Na desetine hiljada vernika iz čitave Crne Gore ali i Srbije došli su u prestonicu Crne Gore da odaju počast i isprate mitropolita. U trenutku kada je podignut kovčeg sa posmrtnim ostacima mitropolita Amfilohija kako bi bio unet u Hram, okupljeni vjernici na platou u glas su govorili "Ne damo svetinje".

Bitku sa koronom izgubio i raščinjeni vladika Artemije

Raščinjeni vladika SPC Artemije Radosavljević preminuo je od posljedica korona virusa u subotu, dan posle patrijarha Irineja, a sahranjen je danas u Leliću, u manastiru Nova Nikeja kod Valjeva.

On je 18. novembra primljen na infektivnu kliniku Doma zdravlja Valjevo, a dva dana kasnije izgubio je bitku sa virusom kovid 19.

Inače, Artemije je raščinjen 2010. godine poslije čega je vraćen u čin monaha, ali taj status nije prihvatio, već je i dalje obavljao službe.

Preminula monahinja Pećke patrijaršije

Prije dva dana stigla nam je tužna vest i iz Pećke patrijaršije, manastira u koji je prošle nedelje, među monahinje, ušao korona virus. Od posledica kovida 19 preminula je monahinja Nina, koja je svoj život posvetila srpskom narodu i vjeri pravoslavnoj.

Kako je ranije za Betu navela igumanija manastira, mati Haritina, u Pećkoj patrijaršiji 10 monahinja zaraženo korona virusom i da se sve nalaze u samozilozaciji.

Igumanija je kazala da je i ona oboljela od kovida-19 i da je zbog upale pluća 10 dana bila u bolnici u Lapljem Selu kod Gračanice.

Napustio nas i episkop valjevski Milutin

Jedan od članova SPC koji je prvi izgubio bitku sa korona virusom bio je episkop valjevski SPC Milutin. On se od posledica virusa kovid 19 upokojio 30. marta, nakon što je nekoliko dana proveo u KBC "Dr Dragiša Mišović".

- Od trenutka proglašenja vanrednog stanja, episkop Milutin ni za jedan metar nije napustio sjedište Eparhije valjevske i od početka je poštovao pravila samoizolacije, odgovorno dajući primjer svim sveštenicima i vjernicima. Vladika Milutin prvi je u SPC doneo odluku o prekidu osvećenja domova pred praznik Vaskrsa (svećenje vaskršnje vodice), imajući u vidu informaciju da se u Valjevu pojavio virus i starajući se i na taj način da se spriječi širenje zaraze - saopštila je tada Eparhija. P. V.

Pre mjesec dana, od posljedica korona virusa preminuo je i sveštenik SPC, jeromonah Prohor Josifov, u Baru, kako je objavljeno na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

(Telegraf)