Радници указују на преваре, руководиоци негирају?!

Радници тврде и да за малверзације и преваре зна и актуелни начелник Шипова Милан Ковач. Због тога су се за помоћ обратили бањалучком Окружном тужилаштву, али и МУП РС. Из ових институција нам је потврђено да су запримили пријаве, и поручено да је на случају ангажована Управа криминалистичке полиције МУП-а Српске.

Република Српска 13.11.2020 | 08:58
Радници указују на преваре, руководиоци негирају?!

БН телевизији обратило се неколико бивших радника задруге „Агро-центар“ из Шипова, који тврде да се у овој задрузи врше бројне малверзације на штету радника и на штету произвођача млијека из овог краја.

Руководство предузећа негира трдње.

Никола Вујковић је бивши радник задруге „Агро-центар“ из Шипова. Он је до септембра 2019. године као возач у овој задрузи, сакупљао млијеко од произвођача. Проблеми у предузећу су, како тврди, почели када је сазнао да је руководство задруге исплате плата вршило тако што су обаране премије за произвођаче млијека, а да је тај новац дијељен радницима као плата.

„Сваки мјесец би требао неко од коопераната да испадне из класе, па да би тај новац задруга обрачунала, добила и исплатила нама возачима ту неку плату коју смо ми добијали, значи тих неких 700 марака за тај свој рад. Све те ствари око тих плаћања и свега тога, обрачуна, премија за млијеко и тога, радио је Стојан Козомара. Он је запослен при Министарству пољопривреде.“, каже Вујковић.

Вујковићеве тврдње потвђује и бивши радник предузећа Свето Савчић, који је лично прослеђивао новац од премија, по наредби руководства предузећа.

„Нисам ја ни знао шта је у питању. Назове мене некад Бато, Жарко директор задруге или Козомара, и кажу остатак пара пребаци и дај возачу Николи Дујковићу. То сам радио тако. Значи морају од некога украсти, да мени намире, то није поштено било.“, појашњава Савчић.

Стојан Козомара је, тврди Вујковић, преваре учинио и приликом програма додјеле јуница за пољопривредне произвођаче у овој општини. Тада је стекао корист за задругу од 18 хиљада марака. Козомара се, каже Вујковић, питао за све у задрузи.

„У много тих ствари он није ништа крио од мене. Све је мени говорио, како, шта и на који начин. Шта се радило у узимало у свему томе. Значи, тај новац, од 18 хиљада марака, који је он донио у задругу, он је то мени лично рекао да је тај новац успио да заради у том програму око подјеле тих јуница.“, тврди Никола Вујковић.

Стојан Козомара, на све наведено, каже да он нема никакве везе са задругом.

„Ништа ја немам са Задругом, ја сам њима помагао савјетодавно, ништа друго, задруга има и предсједника и све, и то су они намонтирали. А ви ако нађете да сам ја био радник задруге, и провјерите, ја ћу вам дати све изјаве.“, поручује Козомара.

Вујковић се са неколико радника обратио и Министарству пољопривреде, и образложио преваре за које тврди да је вршио Козомара, као запосленик овог министарства. Међутим, из министарства негирају ове наводе:

„Желимо да Вас обавијестимо да ни на адресу Министарства, нити помоћника министра, није запримљен никакав захтјев од радника из Шипова, како наводите у Вашем питању, нити од господина Вујковића. Позивамо господина Вујковића да се званично обрати Министарству и достави одговарајуће документе или доказе, уколико их има.“

Финансијске малверзације, пријављене су и Задружном савезу РС, од кога је затражено да се изврши ревизија пословања предузећа. На захтјев радника, из савеза је одговорено да је ревизија уредно урађена и да проблема нема. То тврди и директор задруге из Шипова, Жарко Проле, који о његовом учешћу у овом случају каже:

„О томе не знам ништа, нити је то истина. То је вјероватно сада мало ова предизборна, да би се неко укаљао. Што се тиче задруге, она успјешно послује, има свог ревизора који успјешно прати и који је позитиван по питању тога.“

Директору не вјерује Драган Јовић, један од оснивача задруге „Агро-центар“, а сада такође бивши радник.

„Ја стојим иза тога, да није истина. Никад нису радили ревизију наше задруге. Ревизија се радила у Бањалуци са Стојаном Козомаром и директором Жарком Проле.“, наглашава Јовић.

Радници тврде и да за малверзације и преваре зна и актуелни начелник Шипова Милан Ковач. Због тога су се за помоћ обратили бањалучком Окружном тужилаштву, али и МУП РС. Из ових институција нам је потврђено да су запримили пријаве, и поручено да је на случају ангажована Управа криминалистичке полиције МУП-а Српске.

БН ТВ 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мјештанин

13.11.2020 08:59

Ма добро је, знамо се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

13.11.2020 09:00

То рјешавајте пред надлежним органима и не правите страначку промоцију од тога јер ће СДС и ПДП катастрофално завршити у недјељу на изборима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

13.11.2020 09:25

Ре, Милан. Друже гдје си ти јутрос да примиш редовну партијску терапију. Знаш да не смијеш прескакати.... Психопату...

Name

Ре

13.11.2020 09:26

Хахахаха..... Е мој милане...

Name

Мој Милане

13.11.2020 14:27

Јер пао нектар и 100 грама тулумовицеве сувине...

Name

Дијана!

13.11.2020 09:36

На Ковачу се јасно види да је режимски човјек,сем тога зна се да га мој драги подржава јер му ,,држи,, Шипово и околину,тако да се узалуд жале ови људи,све што кажу ће само бити ,,некад,,....могу се сликати....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

13.11.2020 12:00

Ко че коме него свој своме. Нека вас гузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сто виси на фезбуку

01.04.2023 05:23

Поштени ћоле који узима јањце кајмак сир И све сто мозе да потпише за јунице дал су прошле или нису за постицај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дал је могуће

06.04.2023 04:59

Зар јагњићи И прасићи се узимају као мито. А ћоле козомарица па није зар он такав љигавац да од бакица И декица узима ушур

Name

Козомара има подрску ковача

17.09.2023 13:31

Козомара И ковач су једно

ОДГОВОРИТЕ