Radnici ukazuju na prevare, rukovodioci negiraju?!

Radnici tvrde i da za malverzacije i prevare zna i aktuelni načelnik Šipova Milan Kovač. Zbog toga su se za pomoć obratili banjalučkom Okružnom tužilaštvu, ali i MUP RS. Iz ovih institucija nam je potvrđeno da su zaprimili prijave, i poručeno da je na slučaju angažovana Uprava kriminalističke policije MUP-a Srpske.

Republika Srpska 13.11.2020 | 08:58
Radnici ukazuju na prevare, rukovodioci negiraju?!

BN televiziji obratilo se nekoliko bivših radnika zadruge „Agro-centar“ iz Šipova, koji tvrde da se u ovoj zadruzi vrše brojne malverzacije na štetu radnika i na štetu proizvođača mlijeka iz ovog kraja.

Rukovodstvo preduzeća negira trdnje.

Nikola Vujković je bivši radnik zadruge „Agro-centar“ iz Šipova. On je do septembra 2019. godine kao vozač u ovoj zadruzi, sakupljao mlijeko od proizvođača. Problemi u preduzeću su, kako tvrdi, počeli kada je saznao da je rukovodstvo zadruge isplate plata vršilo tako što su obarane premije za proizvođače mlijeka, a da je taj novac dijeljen radnicima kao plata.

„Svaki mjesec bi trebao neko od kooperanata da ispadne iz klase, pa da bi taj novac zadruga obračunala, dobila i isplatila nama vozačima tu neku platu koju smo mi dobijali, znači tih nekih 700 maraka za taj svoj rad. Sve te stvari oko tih plaćanja i svega toga, obračuna, premija za mlijeko i toga, radio je Stojan Kozomara. On je zaposlen pri Ministarstvu poljoprivrede.“, kaže Vujković.

Vujkovićeve tvrdnje potvđuje i bivši radnik preduzeća Sveto Savčić, koji je lično prosleđivao novac od premija, po naredbi rukovodstva preduzeća.

„Nisam ja ni znao šta je u pitanju. Nazove mene nekad Bato, Žarko direktor zadruge ili Kozomara, i kažu ostatak para prebaci i daj vozaču Nikoli Dujkoviću. To sam radio tako. Znači moraju od nekoga ukrasti, da meni namire, to nije pošteno bilo.“, pojašnjava Savčić.

Stojan Kozomara je, tvrdi Vujković, prevare učinio i prilikom programa dodjele junica za poljoprivredne proizvođače u ovoj opštini. Tada je stekao korist za zadrugu od 18 hiljada maraka. Kozomara se, kaže Vujković, pitao za sve u zadruzi.

„U mnogo tih stvari on nije ništa krio od mene. Sve je meni govorio, kako, šta i na koji način. Šta se radilo u uzimalo u svemu tome. Znači, taj novac, od 18 hiljada maraka, koji je on donio u zadrugu, on je to meni lično rekao da je taj novac uspio da zaradi u tom programu oko podjele tih junica.“, tvrdi Nikola Vujković.

Stojan Kozomara, na sve navedeno, kaže da on nema nikakve veze sa zadrugom.

„Ništa ja nemam sa Zadrugom, ja sam njima pomagao savjetodavno, ništa drugo, zadruga ima i predsjednika i sve, i to su oni namontirali. A vi ako nađete da sam ja bio radnik zadruge, i provjerite, ja ću vam dati sve izjave.“, poručuje Kozomara.

Vujković se sa nekoliko radnika obratio i Ministarstvu poljoprivrede, i obrazložio prevare za koje tvrdi da je vršio Kozomara, kao zaposlenik ovog ministarstva. Međutim, iz ministarstva negiraju ove navode:

„Želimo da Vas obavijestimo da ni na adresu Ministarstva, niti pomoćnika ministra, nije zaprimljen nikakav zahtjev od radnika iz Šipova, kako navodite u Vašem pitanju, niti od gospodina Vujkovića. Pozivamo gospodina Vujkovića da se zvanično obrati Ministarstvu i dostavi odgovarajuće dokumente ili dokaze, ukoliko ih ima.“

Finansijske malverzacije, prijavljene su i Zadružnom savezu RS, od koga je zatraženo da se izvrši revizija poslovanja preduzeća. Na zahtjev radnika, iz saveza je odgovoreno da je revizija uredno urađena i da problema nema. To tvrdi i direktor zadruge iz Šipova, Žarko Prole, koji o njegovom učešću u ovom slučaju kaže:

„O tome ne znam ništa, niti je to istina. To je vjerovatno sada malo ova predizborna, da bi se neko ukaljao. Što se tiče zadruge, ona uspješno posluje, ima svog revizora koji uspješno prati i koji je pozitivan po pitanju toga.“

Direktoru ne vjeruje Dragan Jović, jedan od osnivača zadruge „Agro-centar“, a sada takođe bivši radnik.

„Ja stojim iza toga, da nije istina. Nikad nisu radili reviziju naše zadruge. Revizija se radila u Banjaluci sa Stojanom Kozomarom i direktorom Žarkom Prole.“, naglašava Jović.

Radnici tvrde i da za malverzacije i prevare zna i aktuelni načelnik Šipova Milan Kovač. Zbog toga su se za pomoć obratili banjalučkom Okružnom tužilaštvu, ali i MUP RS. Iz ovih institucija nam je potvrđeno da su zaprimili prijave, i poručeno da je na slučaju angažovana Uprava kriminalističke policije MUP-a Srpske.

BN TV 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mještanin

13.11.2020 08:59

Ma dobro je, znamo se...

ODGOVORITE
Name

Milan

13.11.2020 09:00

To rješavajte pred nadležnim organima i ne pravite stranačku promociju od toga jer će SDS i PDP katastrofalno završiti u nedjelju na izborima.

ODGOVORITE
Name

Veteran

13.11.2020 09:25

Re, Milan. Druže gdje si ti jutros da primiš redovnu partijsku terapiju. Znaš da ne smiješ preskakati.... Psihopatu...

Name

Re

13.11.2020 09:26

Hahahaha..... E moj milane...

Name

Moj Milane

13.11.2020 14:27

Jer pao nektar i 100 grama tulumoviceve suvine...

Name

Dijana!

13.11.2020 09:36

Na Kovaču se jasno vidi da je režimski čovjek,sem toga zna se da ga moj dragi podržava jer mu ,,drži,, Šipovo i okolinu,tako da se uzalud žale ovi ljudi,sve što kažu će samo biti ,,nekad,,....mogu se slikati....

ODGOVORITE
Name

Jojo

13.11.2020 12:00

Ko če kome nego svoj svome. Neka vas guze.

ODGOVORITE
Name

sto visi na fezbuku

01.04.2023 05:23

Pošteni ćole koji uzima janjce kajmak sir I sve sto moze da potpiše za junice dal su prošle ili nisu za posticaj

ODGOVORITE
Name

Dal je moguće

06.04.2023 04:59

Zar jagnjići I prasići se uzimaju kao mito. A ćole kozomarica pa nije zar on takav ljigavac da od bakica I dekica uzima ušur

Name

Kozomara ima podrsku kovača

17.09.2023 13:31

Kozomara I kovač su jedno

ODGOVORITE