Наша чувена глумица због дугова хтела да себи одузме живот!

Када се помене име Мире Бањац нико не остаје равнодушан, чувена глумица је освојила публику својом харизмом и талентом!

Забава 08.11.2020 | 20:32
Наша чувена глумица због дугова хтела да себи одузме живот!

Мира припада првој генерацији глумаца која је завршила Позоришну школу у Новом Саду 1950. године. За време Другог светског рата била је годину дана у Првој пролетерској бригади.

 

Детињства се нерадо сећа. Никада се не би вратила у то време. Живот је није мазио, али Мира, никада није одустајала. Корачала је кроз живот уздигнуте главе.

– Ја, у ствари, уопште и нисам била дете. Била сам, ето, неко биће. Друго, живела сам код бабе. Мој отац је био Американац. Довели су га овде кад је имао двадесет и неку годину. Није ни знао српски, оженили су га мојом мајком која је била лепа девојка – присетила се раније Мира Бањац, а онда насатавила да су њени родитељи живели свега четири године заједно, а онда се тата вратио за Америку, с обећањем да ће послати њеној мами папире за њу и малу Миру. Желео је да и оне дођу. Обећање је испунио, али се десило нешто што ће дуго памтити.

– Моји ујаци нису дали. И тако, ми не одосмо. Онда је мајка отишла у Београд, где се запослила. Када су затворили границе између Србије и Хрватске, она је остала у Београду, ја у Ердевику, где сам и рођена, код бабе и тетке по оцу, која је такође дошла из Америке и слабо говорила српски. Те две жене су се страховито свађале, а ја сам живела у томе и у чежњи за мајком. Због њих две, баке и тетке, никада нисам научила енглески – признаје Мира.

 

Када је дипломирала, одмах се удала и то за своју прву велику љубав, Андреју Јовановића. Упознали су се на студијама глуме у Новом Саду. Мира је већ у 24. постала мајка, родила је сина Бранислава Брану.

Мира Бањац је у једном кризном моменту размишљала да себи одузме живот.

- Јаукала сам београдским улицама, била сам на ивици да дигнем руку на себе. Морала сам да позајмљујем новац. Прво сам наишла на зеленаше, који су узимали по три пута више и то је био рашомон. Једног дана сам отишла у хотел 'Метропол', наручила кафу, села да напишем писмо и хтела да се бацим доле - рекла је Мира Бањац.

 

- У једном тренутку позвао ме је Стипе Делић. Каже хоће да радим велику главну улогу. Била је то чувена Марија, због које су ме шишали до главе. Уговор је био милионски. Потпишем и вратим све дугове. То је био мој мрак, али и процишћење. Пола динара више у животу нисам позајмила! - не бих-рекла је тада Мира.

Извор: Еспресо.рс Фото:принтсцреен

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Оља

10.11.2020 12:15

Невјероватно! Бас у тренутку, кад је било "бити или не бити", висе ово друго, радја се спас - позив за добро плацену улогу. Вриједи размисљати о путевима Господњим. Мира је добра глумица и добар цовјек.

ОДГОВОРИТЕ