На данашњи дан преминуо је "дечак из воде"!

Легенда југословенског рока, оснивач култних бендова који су обележили одрастање многих и покретач новог таласа у музици Милан Младеновић преминуо је на данашњи дан пре тачно 26 година.

Магазин 05.11.2020 | 22:22
На данашњи дан преминуо је "дечак из воде"!

Дечак из воде рођен је 21. септембра 1958. године у Загребу, а у најранијем детињству је показао љубав према музици. У шестој години се с породицом одселио у Сарајево, а 1970. године у Београд. У Београду је завршио 11. Гимназију у којој је крајем седамдесетих, заједно са школским другом Драгомиром Михаиловићем Гагијем, основао свој први бенд „Лимуново дрво“, након тога познати састав "Шарло Акробата", да би највећу и то регионалну славу стекао у бенду "ЕКВ".

Шарло акробата“ није опстао дуго и из њега су проистекла два утицајна рок састава – Младеновићева „Катарина ИИ“ и Којићева „Дисцплина кичме“. Током 1982. новом бенду су се прикључили клавијатуристкиња Маргита Стефановић Маги, а 1983. басиста Бојан Печар и бубњар „Шарла акробате“ Ивица Вдовић. У постави „Катарина ИИ“ група 1984. године је издала истоимени албум, после чега Вдовић и Михајловић одлазе из бенда. Група је променила име у „Екатарина Велика“ и 1985. године издала такође истоимени албум, који добија повољне критике и скреће пажњу на бенд.

1986. године излази албум са песмом "Ти си сав мој бол" који "ЕКВ" лансира директно у звезде. Постају најпопуларнији састав и то остају све до 1994. године.

У Младеновића је била заљубљена свака девојка бивше Југе у то време, а о његовом љубавном животу доста се спекулисало, али се мало тога знало. Последње године живота провео је са Мајом Маричић која је била његова највећа животна љубав, и којој је посвећена песма "Очи боје меда".

Након спектакуларног наступа у Будви 1994. године, Младеновића хитно пребацују у болници, где је установљено да има рак панкреаса, од чега и умире 5. новембра исте године у Београду. Сахрањен је на Новом гробљу у Београду. Његовом смрћу „Екатарина Велика“ је престала да постоји. Милан је, када је преминуо имао само 36 година и 35 килограма, а његову смрт пратиле су многе контроверзе.

Проклетство групе "ЕКВ" није узело само Младеновића, међу живима више нису ни Иван Видовић (1961-1992), Маргита Маги Стефановић (1959-2002) и Бојан Печар (1960-1998), а 2013. преминуо је у Београду и дугогодишњи менаџер ЕКВ Небојша Гргић Грга.

Милан Младеновић је добио улице у Загребу, Сарајеву, Љубљани, а у Београду поред улице, плато испред београдског Дома омладине у центру града носи његово име.

Последњи дан свог живота провео је са Магдом, позвао ју је на телефон и желео само њу да види.

Подсетимо, све чланове бенда пратиле су приче да конзумирају наркотике што је у то време била табу тема и такође се пуно причало о њиховом бурном животу. Оставили су иза себе песме које трају и дан данас.

Извор: ало.рс фото: принтсцреен

Коментари / 0

Оставите коментар