Пропао Чичићев покушај да узме милионе у Брчком

За разлику од Владе Милорада Додика, од које је 2007. године вансудски добио 11 милиона КМ, контроверзни бизнисмен Драган Чичић није успио поновити исти рецепт за извлачење новца у Брчко Дистрикту.

Босна и Херцеговина 05.11.2020 | 08:48
Пропао Чичићев покушај да узме милионе у Брчком

Пропали су сви његови покушаји да добије чак 76,5 милиона марака колико је тражио од предузећа “Нови Бимекс” из Брчког које је у стечају. Након што су га одбили сви нижестепени судови, то је урадио и Уставни суд БиХ који је оцијенио како је његова апелација неоснована, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Чичић је тај новац тражио као разлучни повјерилац, а по основу ранијих уговора и споразума које је његово предузеће “МИ Галамес” имало са “Новим Бимексом”, којег је приватизовао.

На земљишту је све до 2018. године била уписана хипотека у његову корист која је кочила стечајни поступак, која је као и његово потраживање оспорена  пресудом Апелационог суда Брчко Дистрикта.

Уставни суд БиХ је остао при тој пресуди и закључио да нема повреде права на имовину и правично суђење, на које се Чичић жалио.

Некадашња брчанска месна индустрија “Бимекс” од краја 2005. године је у била у већинском власништву компаније “Галамекс” чији је власник Драган Чичић, коју је приватизовао за 200 марака, након чега је основан “Нови Бимекс”.

Он се приватизационим уговором поред симболичне уплате обавезао да ће у наредне три године уложити 10 милиона марака у набавку опреме и изградњу објеката.  Истовремено, уговором је прецизирано да ће у истом периоду бити запослено 330 радника, с просјечном бруто зарадом од 720 КМ.

Колико је тај уговор био успјешан, најбоље говори чињеница да се у “Новом Бимексу” увелико води стечајни поступак.

Стечајни управник Небојша Матић каже за ЦАПИТАЛ како су обавезе предузећа око 15 милиона марака, док је са друге стране његова имовина процјењена на преко 60 милиона КМ.

“У току је продаја дијела имовине. На лицитацији у понедјељак се нико није јавио, тако да ће одбор повјерилаца донијети одлуку шта и како даље”, казао је Матић.

Тужио Брчко Дистрикт за 51 милиона

Чичић је 2013. покренуо и тужбу против Брчко Дистрикта у којем тражи накнаду за изгубљену добит од чак 51 милиона КМ, о чему је портал ЦАПИТАЛ писао у тексту који можете прочитати ОВДЈЕ. 

Чичић је тврдио да је претрпио пословну штету јер Брчко Дистрикт није у уговореном року уклонио жељезничку пругу у кругу фабрике „Бимекс“ коју је он приватизовао. Он је сматрао да Влада Дистрикта није измијенила регулациони план по тражењу новог власника овог некадашње гиганта у области месне индустрије. Због неизмјењеног регулационог плана, Чичић, наводно, није могао да изгради своје планиране објекте.

Чега се дотакне то и упропасти

Какав је Драган Чичић бизнисмен можда се најбоље може видјети у случају његовог предузећа “Змијање пласт” из Бањалуке, а у којем се ових дана стечајни поступак приводи крају.

Предузеће је у стечај отишло због немогућности наплате десетине милиона КМ кредита које је Чичић на више него упитан начин добио од тадашње државне “Кристал банке” јер је у залог ставио имовину у бањалучком насељу Сарачица, која вриједи тек пар милиона КМ.

“Цјелокупна имовина је продата недавно за 498.000 марака из четвртог покушаја. У поступку је било пријављено 57,5 милиона марака од чега је 25 милиона оспорено. Сви спорови су завршени и наредне седмице је заказано рочиште на којем ће бити донесена одлука о расподјели средстава прикупљених од продаје”, каже за ЦАПИТАЛ стечајни управник Славко Вујанчевић.

Да подсјетимо, када је ријеч о “Змијање пласту” Чичић је још 2001. године тужио Владу РС због материјалне штете и изгубљене добити тражећи накнаду од 46 милиона КМ.

Касније је Влади упутио приједлог за вансудско поравнање којим је тражио накнаду од 11 милиона на шта је Влада и Правобранилаштво РС пристало и 2007. године му је исплаћен тај износ.

Наиме, током 2006. и 2007. године, Влада РС исплатила је Чичићу укупно 15 милиона марака, што је констатовао и Главни ревизор Бошко Чеко у свом извјештају о ревизији буџета за 2007. годину. Он је навео да је Чичићу током 2006. године исплаћено 3,9 милиона марака на основу судског рјешења за наводне дугове овог ентитета према његовој фирми „Галамес“ из Београда, а годину касније и осталих 11 милиона.

Услиједила се вјештачења, а према Чекиним тврдњама, и Влада и Чичић имали су истог вјештака, што додатно потврђује да је овдје ријеч о изузетно сумњивим пословима. Тај исти вјештак је прво Чичићу извјештачио 30 милиона штете, а онда Влади препоручио да му плати 11 милиона марака, на шта је извршна власт пристала.

Поред, од јавности оштро критиковане нагодбе Чичића и тадашње Владе на чијем је челу био Милорад Додик, врло је занимљиво како је договорена одштета исплаћена.

Умјесто на блокирани рачун „Змијање пласта“, тадашња Влада 11 милиона КМ уплаћује дирекно на рачун његовог адвоката, чиме је свјесно избјегнута прилика да Пореска управа на тај начин наплати пар стотина хиљада КМ неплаћеног пореза и доприноса, а радници неколико плата.

Чичић је 2013. године поднио и нову тужбу против Републике Српске тражећи одштету од 27 милиона марака. Темељио ју је на томе да су његове фирме претрпјеле штету јер, поједностављено, Пореска управа Српске није дозволила „Змијање пласту“ да неплаћа порез.

Додик и Чичић стари пословни партнери

Милионско поравнање из 2007. године није први заједнички посао Додика и Чичића. Влада Српске је, у првом Додиком мандату, одлуком из 1998. године пребацила из буџета 14.000.000 КМ за финансирање извозно оријентисаних предузећа преко тадашње државне “Кристал” банке. П

осебан третман у “Кристал” банци имало је предузеће “Змијање пласт” које је из ових средстава 23.07. 1998. добило кредит од 3.150.000 тадашњих ДМ (са гаранцијом од четири бјанко акцептна налога), а 25. децембра исте године и кредит од 7.550.000 ДМ на заложно право, односно хипотеку на земљу укупне површине 14 дунума у катастарској општини Мотике.

Поред хипотеке, ово предузеће је дало 14 бјанко акцептних налога као гаранцију на други кредит. Овај трансфер, као и други пословни аранжмани “Змијање пласта” били су предмет интересовања тадашње Финансијске полиције, која је извршила контролу пословања током 1999. године.

Записник је на видјело изнио незаконите радње извршене на релацији “Кристал” банка – “Змијање пласт” – “Републичка дирекција робних резерви”- “Галамес”, али нико није одговарао пред законом, јер је извештај наводно нестао из Финансијске полиције, писао је портал Журнал.

(Цапитал)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Волвох

05.11.2020 08:02

Који стари дрипац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајње Вријеме!

05.11.2020 08:04

Доле папци и смутљивци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стечајна мафија

05.11.2020 08:17

А јесу се договарали стечајни управници са банкама и са појединим лоповима.Стечајни управник Гојко Ескић је отворено штитио једног човјека који је директно оштетио државу за 450.000 марака неплаћених пореза и доприноса.И умјесто да том човјеку да отказ он га у вријеме стечаја задржава и стечајни управник не подноси кривичну пријаву против наведеног лица за утају пореза и доприноса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

05.11.2020 08:23

100 марака је дан затвора колико је новца упропастио то је дозивотна и плус одузимање свега не само њему него породици !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

05.11.2020 08:24

За Чичића је одавно пресушило. Вођи је ваљао у рату,заједно су шверцовали нафту и цигарете,и вођа му се поштено одужио,пошто је и на том као и у свим пословима које је радио пропао. Сада су у оптицају ИТ,ПРОИНТЕР и остале глупости гдје се парама неможе ући у крај лако,а овакви лоповлуци као са Чичићем су превазиђени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познато

05.11.2020 08:29

Баја не би ни у око “дуно “ако нема рачуна!Навико “човјек да ради” па шта ћеш ??!!!!!То сто има још пуно пуно такви па није он крив сто други следе његов “свјетли примјер Успјешности”??!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хана

05.11.2020 10:30

Афирмација негативних појава у друству је позната метода подривања друственог система. Када се у овом процесу синхронизује јос тузиластво - које инаце треба да негативности санкционисе - онда се добије Додиков систем вриједности и темељи друства према њему самом. Страсно!

Name

НОВА ГОДИНА

05.11.2020 08:38

ДОБРО ДА У ОВОЈ РС ЈОС И ЛУСЦА НА ДРВЕЦУ ИМА СТА СЕ СВЕ РАДИЛО И РАДИ.ПОТРЛИ СУ СВЕ ИСПРЕД И ИЗА СЕБЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста вемо сада

05.11.2020 08:50

Све сте опустосили?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

магија сендвича

05.11.2020 09:08

Гдје су СНСД ботови "сендвичари" да дају који коментар на овај текст и изнесене чињенице...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.11.2020 10:09

Мислис на ону Ану? Ботовску будалу.

Name

Мика

05.11.2020 09:18

Врло интересантан текст. Нажалост, тако су пропала многа предузећа и много радника завршило на бироу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мика

05.11.2020 09:41

Има ли у РС иједна фирма некадасње Југе сто су је узели Лопови да није Пропала. И извукли милионе као фол стете све уз помоц Рудоње. А Рудоња у талу зна се тај ни у wц неиде дзабе.

Name

Занимљиво

05.11.2020 09:38

Са коликим се цифрама ови кокошари разбацују, човјек би рекао да су то власници фирме чији се капитал од 1765 преноси са кољена на кољено. И сад их као неко преварио, траже одштету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бекријааа

05.11.2020 09:45

Додик је до сада званицно покрао стотине милиона марака., Колико треба да покраде, па да казе, доста је?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

05.11.2020 10:11

Њега и слицне њему под хитно затворити и не дозволити да побјегне из рс,док не врати паре које је опљацкао уз помоц њему слицних паразита,којима је мјесто у прдекани,а не да и даље хараце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

05.11.2020 10:26

Овај је бесправно уз фалсификовану потврду о правном слиједу исао по Федерацији БиХ и продавао објекте који нису били власништво Новог Бимекса којег је приватизовао... У томе му је помогао судија регистарског суда Брцко дистрикта Добринка Миливојевиц без ције потврде овај криминал не би могао да се уради... Тузиоци само констатовали да је тацно да је бесправно продао имовину и предали правобраниластву Брцког предмет, а ови га само у ладицу... Стета преко 500.000 КМ... Док се не оцисте судови од лопова нема овде напретка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Агрх

05.11.2020 12:03

Овај Чичић је аматер за Мићу Чичића-Калдеру,па та лопина је пресудјена за утају пореза и ко зна колико је пара дао да не вуче букагије,нема лоповлука гдје Мића Калдера није учествовао од шверца горива,каве,утаје пореза,па дионице у гп Крајини па градња хотела на Јахорини па продаја хидроцентрале Бистрица Влади РС,а човјек је невидјена сељачина и простак,полуписмен некултуран,безобразан,једном ријечју сељак и готово......

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАСПУЦХИН

05.11.2020 12:32

Оба Чичића су била покриће "великом баји". Овај први најкасније од 1990.г..

Name

Борис

05.11.2020 16:06

Кад читам овакве чланке, тек онда видим колико смо ми богата земља кад нас 22 године пљачкају, а још нас нису опљачкали

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

05.11.2020 16:25

Драган Цициц познати лопов из Југославије много ситни обртника је преварио који нису наплатили свој посао.Тако је поцео да богати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хамис

05.11.2020 18:27

Па недају наси властодрсци нити имају они су све покрали,Брцацима цес прије камен из бубрега извадити него марку са будзета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси радник Новог Бимекса

29.01.2024 19:27

Еее прва моја фирма у радном стазу ...плата 400 КМ то су била времена ....а да је превртанер, Цициц, вала јесте..Назалост све су фабрике по налогу многих бурзуанаца покуповане преко оваквих ПРОДУЗЕНИХ РУКУ као сто је и ова у Брцком....сви то виде својим оцима а СУД као нека јебена институција која треба да овако несто позатвара у затворе има масне прсте...све се лијепи осим правде.

ОДГОВОРИТЕ