Propao Čičićev pokušaj da uzme milione u Brčkom

Za razliku od Vlade Milorada Dodika, od koje je 2007. godine vansudski dobio 11 miliona KM, kontroverzni biznismen Dragan Čičić nije uspio ponoviti isti recept za izvlačenje novca u Brčko Distriktu.

Bosna i Hercegovina 05.11.2020 | 08:48
Propao Čičićev pokušaj da uzme milione u Brčkom

Propali su svi njegovi pokušaji da dobije čak 76,5 miliona maraka koliko je tražio od preduzeća “Novi Bimeks” iz Brčkog koje je u stečaju. Nakon što su ga odbili svi nižestepeni sudovi, to je uradio i Ustavni sud BiH koji je ocijenio kako je njegova apelacija neosnovana, saznaje portal CAPITAL.

Čičić je taj novac tražio kao razlučni povjerilac, a po osnovu ranijih ugovora i sporazuma koje je njegovo preduzeće “MI Galames” imalo sa “Novim Bimeksom”, kojeg je privatizovao.

Na zemljištu je sve do 2018. godine bila upisana hipoteka u njegovu korist koja je kočila stečajni postupak, koja je kao i njegovo potraživanje osporena  presudom Apelacionog suda Brčko Distrikta.

Ustavni sud BiH je ostao pri toj presudi i zaključio da nema povrede prava na imovinu i pravično suđenje, na koje se Čičić žalio.

Nekadašnja brčanska mesna industrija “Bimeks” od kraja 2005. godine je u bila u većinskom vlasništvu kompanije “Galameks” čiji je vlasnik Dragan Čičić, koju je privatizovao za 200 maraka, nakon čega je osnovan “Novi Bimeks”.

On se privatizacionim ugovorom pored simbolične uplate obavezao da će u naredne tri godine uložiti 10 miliona maraka u nabavku opreme i izgradnju objekata.  Istovremeno, ugovorom je precizirano da će u istom periodu biti zaposleno 330 radnika, s prosječnom bruto zaradom od 720 KM.

Koliko je taj ugovor bio uspješan, najbolje govori činjenica da se u “Novom Bimeksu” uveliko vodi stečajni postupak.

Stečajni upravnik Nebojša Matić kaže za CAPITAL kako su obaveze preduzeća oko 15 miliona maraka, dok je sa druge strane njegova imovina procjenjena na preko 60 miliona KM.

“U toku je prodaja dijela imovine. Na licitaciji u ponedjeljak se niko nije javio, tako da će odbor povjerilaca donijeti odluku šta i kako dalje”, kazao je Matić.

Tužio Brčko Distrikt za 51 miliona

Čičić je 2013. pokrenuo i tužbu protiv Brčko Distrikta u kojem traži naknadu za izgubljenu dobit od čak 51 miliona KM, o čemu je portal CAPITAL pisao u tekstu koji možete pročitati OVDJE. 

Čičić je tvrdio da je pretrpio poslovnu štetu jer Brčko Distrikt nije u ugovorenom roku uklonio željezničku prugu u krugu fabrike „Bimeks“ koju je on privatizovao. On je smatrao da Vlada Distrikta nije izmijenila regulacioni plan po traženju novog vlasnika ovog nekadašnje giganta u oblasti mesne industrije. Zbog neizmjenjenog regulacionog plana, Čičić, navodno, nije mogao da izgradi svoje planirane objekte.

Čega se dotakne to i upropasti

Kakav je Dragan Čičić biznismen možda se najbolje može vidjeti u slučaju njegovog preduzeća “Zmijanje plast” iz Banjaluke, a u kojem se ovih dana stečajni postupak privodi kraju.

Preduzeće je u stečaj otišlo zbog nemogućnosti naplate desetine miliona KM kredita koje je Čičić na više nego upitan način dobio od tadašnje državne “Kristal banke” jer je u zalog stavio imovinu u banjalučkom naselju Saračica, koja vrijedi tek par miliona KM.

“Cjelokupna imovina je prodata nedavno za 498.000 maraka iz četvrtog pokušaja. U postupku je bilo prijavljeno 57,5 miliona maraka od čega je 25 miliona osporeno. Svi sporovi su završeni i naredne sedmice je zakazano ročište na kojem će biti donesena odluka o raspodjeli sredstava prikupljenih od prodaje”, kaže za CAPITAL stečajni upravnik Slavko Vujančević.

Da podsjetimo, kada je riječ o “Zmijanje plastu” Čičić je još 2001. godine tužio Vladu RS zbog materijalne štete i izgubljene dobiti tražeći naknadu od 46 miliona KM.

Kasnije je Vladi uputio prijedlog za vansudsko poravnanje kojim je tražio naknadu od 11 miliona na šta je Vlada i Pravobranilaštvo RS pristalo i 2007. godine mu je isplaćen taj iznos.

Naime, tokom 2006. i 2007. godine, Vlada RS isplatila je Čičiću ukupno 15 miliona maraka, što je konstatovao i Glavni revizor Boško Čeko u svom izvještaju o reviziji budžeta za 2007. godinu. On je naveo da je Čičiću tokom 2006. godine isplaćeno 3,9 miliona maraka na osnovu sudskog rješenja za navodne dugove ovog entiteta prema njegovoj firmi „Galames“ iz Beograda, a godinu kasnije i ostalih 11 miliona.

Uslijedila se vještačenja, a prema Čekinim tvrdnjama, i Vlada i Čičić imali su istog vještaka, što dodatno potvrđuje da je ovdje riječ o izuzetno sumnjivim poslovima. Taj isti vještak je prvo Čičiću izvještačio 30 miliona štete, a onda Vladi preporučio da mu plati 11 miliona maraka, na šta je izvršna vlast pristala.

Pored, od javnosti oštro kritikovane nagodbe Čičića i tadašnje Vlade na čijem je čelu bio Milorad Dodik, vrlo je zanimljivo kako je dogovorena odšteta isplaćena.

Umjesto na blokirani račun „Zmijanje plasta“, tadašnja Vlada 11 miliona KM uplaćuje direkno na račun njegovog advokata, čime je svjesno izbjegnuta prilika da Poreska uprava na taj način naplati par stotina hiljada KM neplaćenog poreza i doprinosa, a radnici nekoliko plata.

Čičić je 2013. godine podnio i novu tužbu protiv Republike Srpske tražeći odštetu od 27 miliona maraka. Temeljio ju je na tome da su njegove firme pretrpjele štetu jer, pojednostavljeno, Poreska uprava Srpske nije dozvolila „Zmijanje plastu“ da neplaća porez.

Dodik i Čičić stari poslovni partneri

Milionsko poravnanje iz 2007. godine nije prvi zajednički posao Dodika i Čičića. Vlada Srpske je, u prvom Dodikom mandatu, odlukom iz 1998. godine prebacila iz budžeta 14.000.000 KM za finansiranje izvozno orijentisanih preduzeća preko tadašnje državne “Kristal” banke. P

oseban tretman u “Kristal” banci imalo je preduzeće “Zmijanje plast” koje je iz ovih sredstava 23.07. 1998. dobilo kredit od 3.150.000 tadašnjih DM (sa garancijom od četiri bjanko akceptna naloga), a 25. decembra iste godine i kredit od 7.550.000 DM na založno pravo, odnosno hipoteku na zemlju ukupne površine 14 dunuma u katastarskoj opštini Motike.

Pored hipoteke, ovo preduzeće je dalo 14 bjanko akceptnih naloga kao garanciju na drugi kredit. Ovaj transfer, kao i drugi poslovni aranžmani “Zmijanje plasta” bili su predmet interesovanja tadašnje Finansijske policije, koja je izvršila kontrolu poslovanja tokom 1999. godine.

Zapisnik je na vidjelo iznio nezakonite radnje izvršene na relaciji “Kristal” banka – “Zmijanje plast” – “Republička direkcija robnih rezervi”- “Galames”, ali niko nije odgovarao pred zakonom, jer je izveštaj navodno nestao iz Finansijske policije, pisao je portal Žurnal.

(Capital)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Volvoh

05.11.2020 08:02

Koji stari dripac

ODGOVORITE
Name

Krajnje Vrijeme!

05.11.2020 08:04

Dole papci i smutljivci!

ODGOVORITE
Name

Stečajna mafija

05.11.2020 08:17

A jesu se dogovarali stečajni upravnici sa bankama i sa pojedinim lopovima.Stečajni upravnik Gojko Eskić je otvoreno štitio jednog čovjeka koji je direktno oštetio državu za 450.000 maraka neplaćenih poreza i doprinosa.I umjesto da tom čovjeku da otkaz on ga u vrijeme stečaja zadržava i stečajni upravnik ne podnosi krivičnu prijavu protiv navedenog lica za utaju poreza i doprinosa.

ODGOVORITE
Name

Dragan

05.11.2020 08:23

100 maraka je dan zatvora koliko je novca upropastio to je dozivotna i plus oduzimanje svega ne samo njemu nego porodici !

ODGOVORITE
Name

Mirkan

05.11.2020 08:24

Za Čičića je odavno presušilo. Vođi je valjao u ratu,zajedno su švercovali naftu i cigarete,i vođa mu se pošteno odužio,pošto je i na tom kao i u svim poslovima koje je radio propao. Sada su u opticaju IT,PROINTER i ostale gluposti gdje se parama nemože ući u kraj lako,a ovakvi lopovluci kao sa Čičićem su prevaziđeni.

ODGOVORITE
Name

Poznato

05.11.2020 08:29

Baja ne bi ni u oko “duno “ako nema računa!Naviko “čovjek da radi” pa šta ćeš ??!!!!!To sto ima još puno puno takvi pa nije on kriv sto drugi slede njegov “svjetli primjer Uspješnosti”??!!!!

ODGOVORITE
Name

Hana

05.11.2020 10:30

Afirmacija negativnih pojava u drustvu je poznata metoda podrivanja drustvenog sistema. Kada se u ovom procesu sinhronizuje jos tuzilastvo - koje inace treba da negativnosti sankcionise - onda se dobije Dodikov sistem vrijednosti i temelji drustva prema njemu samom. Strasno!

Name

NOVA GODINA

05.11.2020 08:38

DOBRO DA U OVOJ RS JOS I LUSCA NA DRVECU IMA STA SE SVE RADILO I RADI.POTRLI SU SVE ISPRED I IZA SEBE

ODGOVORITE
Name

Sta vemo sada

05.11.2020 08:50

Sve ste opustosili?!

ODGOVORITE
Name

magija sendviča

05.11.2020 09:08

Gdje su SNSD botovi "sendvičari" da daju koji komentar na ovaj tekst i iznesene činjenice...?

ODGOVORITE
Name

Re

05.11.2020 10:09

Mislis na onu Anu? Botovsku budalu.

Name

Mika

05.11.2020 09:18

Vrlo interesantan tekst. Nažalost, tako su propala mnoga preduzeća i mnogo radnika završilo na birou.

ODGOVORITE
Name

Re Mika

05.11.2020 09:41

Ima li u RS ijedna firma nekadasnje Juge sto su je uzeli Lopovi da nije Propala. I izvukli milione kao fol stete sve uz pomoc Rudonje. A Rudonja u talu zna se taj ni u wc neide dzabe.

Name

Zanimljivo

05.11.2020 09:38

Sa kolikim se ciframa ovi kokošari razbacuju, čovjek bi rekao da su to vlasnici firme čiji se kapital od 1765 prenosi sa koljena na koljeno. I sad ih kao neko prevario, traže odštetu.

ODGOVORITE
Name

Bekrijaaa

05.11.2020 09:45

Dodik je do sada zvanicno pokrao stotine miliona maraka., Koliko treba da pokrade, pa da kaze, dosta je?

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

05.11.2020 10:11

Njega i slicne njemu pod hitno zatvoriti i ne dozvoliti da pobjegne iz rs,dok ne vrati pare koje je opljackao uz pomoc njemu slicnih parazita,kojima je mjesto u prdekani,a ne da i dalje harace

ODGOVORITE
Name

Realno

05.11.2020 10:26

Ovaj je bespravno uz falsifikovanu potvrdu o pravnom slijedu isao po Federaciji BiH i prodavao objekte koji nisu bili vlasništvo Novog Bimeksa kojeg je privatizovao... U tome mu je pomogao sudija registarskog suda Brcko distrikta Dobrinka Milivojevic bez cije potvrde ovaj kriminal ne bi mogao da se uradi... Tuzioci samo konstatovali da je tacno da je bespravno prodao imovinu i predali pravobranilastvu Brckog predmet, a ovi ga samo u ladicu... Steta preko 500.000 KM... Dok se ne ociste sudovi od lopova nema ovde napretka...

ODGOVORITE
Name

Agrh

05.11.2020 12:03

Ovaj Čičić je amater za Miću Čičića-Kalderu,pa ta lopina je presudjena za utaju poreza i ko zna koliko je para dao da ne vuče bukagije,nema lopovluka gdje Mića Kaldera nije učestvovao od šverca goriva,kave,utaje poreza,pa dionice u gp Krajini pa gradnja hotela na Jahorini pa prodaja hidrocentrale Bistrica Vladi RS,a čovjek je nevidjena seljačina i prostak,polupismen nekulturan,bezobrazan,jednom riječju seljak i gotovo......

ODGOVORITE
Name

RASPUCHIN

05.11.2020 12:32

Оба Чичића су била покриће "великом баји". Овај први најкасније од 1990.г..

Name

Boris

05.11.2020 16:06

Kad čitam ovakve članke, tek onda vidim koliko smo mi bogata zemlja kad nas 22 godine pljačkaju, a još nas nisu opljačkali

ODGOVORITE
Name

mislim

05.11.2020 16:25

Dragan Cicic poznati lopov iz Jugoslavije mnogo sitni obrtnika je prevario koji nisu naplatili svoj posao.Tako je poceo da bogati.

ODGOVORITE
Name

Hamis

05.11.2020 18:27

Pa nedaju nasi vlastodrsci niti imaju oni su sve pokrali,Brcacima ces prije kamen iz bubrega izvaditi nego marku sa budzeta

ODGOVORITE
Name

Bivsi radnik Novog Bimeksa

29.01.2024 19:27

Eee prva moja firma u radnom stazu ...plata 400 KM to su bila vremena ....a da je prevrtaner, Cicic, vala jeste..Nazalost sve su fabrike po nalogu mnogih burzuanaca pokupovane preko ovakvih PRODUZENIH RUKU kao sto je i ova u Brckom....svi to vide svojim ocima a SUD kao neka jebena institucija koja treba da ovako nesto pozatvara u zatvore ima masne prste...sve se lijepi osim pravde.

ODGOVORITE