Без притиска из ЕУ, нема борбе против корупције!

Потпредсједник ПДП-а Игор Црнадак састао се данас у Бањалуци са шефом Делегације Европске уније у БиХ Јоханом Сатлером.  

Република Српска 03.11.2020 | 17:09
Без притиска из ЕУ, нема борбе против корупције!

Током разговора, Црнадак је рекао да ПДП сматра да владајућа коалиција СНСД-ХДЗ-СДА нема капацитет да спроведе четрнаест препорука из Мишљења Европске комисије за БиХ, те да је њихов досадашњи рад потпуно неуспјешан, посебно када је у питању однос према проблему пандемије вируса корона и проблему миграната, као и према убрзавању европског пута БиХ. 
 
„Највећи проблем у БиХ је корупција и организовано пљачкање буџета, који пролазе некажњено, што доприноси ширењу апатије и песимизма код грађана, као и јачању евроскептичних стремљења у БиХ“, пренио је Црнадак Сатлеру и истакао:  
 
„Зато сматрамо да глас ЕУ мора бити снажнији у БиХ, са више инсистирања, како бисмо хитно видјели конкретне резултате у борби против високе корупције, јер само то може вратити повјерење грађана у институције, вратити европски елан и учврстити увјерење да ће европске интеграције заиста донијети бољи зивот за сваког човјека“.  
 
Црнадак је истакао да је у Републици Српској посебно негативно одјекнула чињеница да су се поједине фирме у Српској у власништву породица савјетника у Кабинетима највиших функционера из Републике Српске енормно обогатиле за вријеме трајања ванредног стања, када су људи били закључани у својим кућама.  

Он је додао да је ПДП партија која већ двадесет једну годину ставља чланство у ЕУ међу своје најважније приоритете, али да нисмо оптимисти да БиХ може са овом влашћу да добије статус кандидата. 

На крају, поводом локалних избора, Црнадак је пренио амбасадору Сатлеру да свим грађанима у Републици Српској и БиХ мора бити омогућено да на безбједан начин, уз поштовање свих здравствених препорука, остваре своје бирачко право на изборима 15. новембра, саопштено је из ПДП-а.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ненад

03.11.2020 17:29

Сагласан. Реформе које укључују промјене и примјену изборног закона, Закона о јавним набавкама, Закона о ВСТВ, Закона о сукобу интереса, имплементацију пресуда европских судова, итд. могу искључиво да се десе под притиском ЕУ. Од рата на овамо и оно мало напретка који имамо можемо да захвалимо искључиво ЕУ. Промјене од рата на овамо никад нису биле резултат унутрашњих иницијатива. Политичкој елити је увијек било у циљу да одржи статус qуо, а да оцрни све спољашње иницијативе као удар на национални и религијски идентитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ПДП

03.11.2020 19:40

Гдје је Млађо хахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

03.11.2020 20:04

Тачно је да без странаца нема овде борбе против криминала и корупције само што и странци овде гледају како да уновче то што раде. Нема нигдје љубави а она је и пролазна само голи интерес и он је сталан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕУ

03.11.2020 21:40

Је притиснута другим недацама.

ОДГОВОРИТЕ