Bez pritiska iz EU, nema borbe protiv korupcije!

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak sastao se danas u Banjaluci sa šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johanom Satlerom.  

Republika Srpska 03.11.2020 | 17:09
Bez pritiska iz EU, nema borbe protiv korupcije!

Tokom razgovora, Crnadak je rekao da PDP smatra da vladajuća koalicija SNSD-HDZ-SDA nema kapacitet da sprovede četrnaest preporuka iz Mišljenja Evropske komisije za BiH, te da je njihov dosadašnji rad potpuno neuspješan, posebno kada je u pitanju odnos prema problemu pandemije virusa korona i problemu migranata, kao i prema ubrzavanju evropskog puta BiH. 
 
„Najveći problem u BiH je korupcija i organizovano pljačkanje budžeta, koji prolaze nekažnjeno, što doprinosi širenju apatije i pesimizma kod građana, kao i jačanju evroskeptičnih stremljenja u BiH“, prenio je Crnadak Satleru i istakao:  
 
„Zato smatramo da glas EU mora biti snažniji u BiH, sa više insistiranja, kako bismo hitno vidjeli konkretne rezultate u borbi protiv visoke korupcije, jer samo to može vratiti povjerenje građana u institucije, vratiti evropski elan i učvrstiti uvjerenje da će evropske integracije zaista donijeti bolji zivot za svakog čovjeka“.  
 
Crnadak je istakao da je u Republici Srpskoj posebno negativno odjeknula činjenica da su se pojedine firme u Srpskoj u vlasništvu porodica savjetnika u Kabinetima najviših funkcionera iz Republike Srpske enormno obogatile za vrijeme trajanja vanrednog stanja, kada su ljudi bili zaključani u svojim kućama.  

On je dodao da je PDP partija koja već dvadeset jednu godinu stavlja članstvo u EU među svoje najvažnije prioritete, ali da nismo optimisti da BiH može sa ovom vlašću da dobije status kandidata. 

Na kraju, povodom lokalnih izbora, Crnadak je prenio ambasadoru Satleru da svim građanima u Republici Srpskoj i BiH mora biti omogućeno da na bezbjedan način, uz poštovanje svih zdravstvenih preporuka, ostvare svoje biračko pravo na izborima 15. novembra, saopšteno je iz PDP-a.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Nenad

03.11.2020 17:29

Saglasan. Reforme koje uključuju promjene i primjenu izbornog zakona, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o VSTV, Zakona o sukobu interesa, implementaciju presuda evropskih sudova, itd. mogu isključivo da se dese pod pritiskom EU. Od rata na ovamo i ono malo napretka koji imamo možemo da zahvalimo isključivo EU. Promjene od rata na ovamo nikad nisu bile rezultat unutrašnjih inicijativa. Političkoj eliti je uvijek bilo u cilju da održi status quo, a da ocrni sve spoljašnje inicijative kao udar na nacionalni i religijski identitet.

ODGOVORITE
Name

Re PDP

03.11.2020 19:40

Gdje je Mlađo hahaha

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

03.11.2020 20:04

Tačno je da bez stranaca nema ovde borbe protiv kriminala i korupcije samo što i stranci ovde gledaju kako da unovče to što rade. Nema nigdje ljubavi a ona je i prolazna samo goli interes i on je stalan.

ODGOVORITE
Name

EU

03.11.2020 21:40

Je pritisnuta drugim nedacama.

ODGOVORITE