Српска једина у региону нема вакцину против обичне грипе

- Република Српска је једина у региону која тренутно нема вакцина против сезонског грипа, што је скандалозно, поручили су на конференцији за новинаре посланици ПДП–а у Народној скупштини Републике Српске Јелена Тривић и Драшко Станивуковић.

Република Српска 03.11.2020 | 14:39
Српска једина у региону нема вакцину против обичне грипе

На сву муку грађана, каже Станивуковић, надлежне институције обећавају набавку вакцина против вируса корона, а нису спремни ни за епидемију грипа, што је у најмању руку лицемјерно. 

„Наручено је само 25 хиљада тих вакцина. Србија и Хрватска су наручиле више од пола милиона. Кад узмете процентуално број становника Републици Српској је потребно много више, а и сам министар је рекао да немају ефекат какав би требало када касне, поготово када говоримо о нашој старијој популацији. Ко је одговоран? Кажу, потражња је. Па како су други набавили", наглашава Станивуковић.

Он тврди и да је у јеку епидемије вируса корона дошло и до несташице тестова.

„Јуче смо добили информацију, здравствени радници излазе пред грађане који чекају у реду и јасно кажу – МИ НЕМАМО ТЕСТОВЕ. Кад кажу МИ мисле на институције. За ово није криво медицинско особље. За ово је крив врх система који то није обезбиједио. И замислите сад ситуацију – нема вакцина против грипа, нема тестова за корону, а најављују се вакцине против короне и то 250 хиљада", каже Станивуковић.

Епидемија вируса корона показала је све слабости здравственог система Републике Српске, а санкционисање усљед лоших одлука не постоји, што доводи до све већег броја обољелих. Једна од таквих одлука је обустава наставе у претходној седмици, док се број позитивних на ЦОВИД 19 повећавао.  

„Опет апелујемо на скраћено вријеме угоститеља. Видјели сте један вапај угоститеља и хитан састанак са институцијама, јер не могу да преживе. Постављамо питање надлежнима, струци до чега је довео скраћен број радних сати са 16 на 14 часова. Објективно можемо рећи да је дошло само до смањења прихода. Дајте да видите да ли тим људима могу да се дају неки повољни кредити са мањом каматном стопом, са већим грејс периодом. Да им се покуша помоћи. Да ли размак између столова мора бити два метра, може ли бити бити метар и по. Ако су већ рекли да су проблем приватна окупљања, зашто на јавним не увести веће санкције, а да не угрожавамо привреду", поручује Станивуковић.

Посланик ПДП–а апелује на Универзитетско–клинички центар Републике Српске да дозволи родитељима мале дјеце да буду уз њих током лијечења у овој установи, уз обавезно тестирање на вирус крона.

Из ПДП- а су замјерили члановима Републичког штаба за ванредне ситуације што се у оваквој ситуацији састају између функционерских кампања, што резултује мањком информација према грађанима.

„Ви се сјећате периода из марта и априла када смо имали по 50 заражених, а институције су имале засједање штабова сваки дан. Данас када имате 500 600  заражених, грађани имају једном седмично засједање оперативних тимова, и то бих рекла у паузама између функционерских кампања", каже посланица Јелена Тривић.

Она напомиње и да нема правог одговора здравственог система на ситуацију са вирусом корона, јер струка одговара искључиво политици.

„И посљедње засједање Штаба је било политичко засједање функционера, што на БХ нивоу, што из Републике Српске. То смо најбоље могли да видимо на примјеру када се једином епидемиологу у сали нареди да скине маску. То су лоше поруке грађанима", сматра Тривић.

 У ПДП–у сматрају да је први корак ка рјешење колапса у коме се нашао здравствени сектор Српске, повлачење питања одговорности и санкција за лоше одлуке.

-На тај начин би сваки следећи носилац функције који одлучује о животима грађана добро размислио о сваком будућем потезу, категорични су Драшко Станивуковић и Јелена Тривић, посланици ПДП – а у Парламенту Српске. 

БН ТВ

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Ццццц

03.11.2020 14:04

Ал има великееее кредите...као да је вакцина битна,дај паре,ко шиша народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

До Вла Дз а Јиц

03.11.2020 16:15

Имамо најмодернију пукотину на паркингу.

Name

Добој

03.11.2020 21:07

Не лупај! Цијели свијет води борбу против вакцина, а ви их тразите. Јел вам јасно да та прица одговара Дудуку? Ниста вама није јасно, на залост!

Name

Борис

03.11.2020 14:13

Мислик да је кључни проблем у томе што СНСД НИЈЕ НАУЧИО И НЕ ЗНА ДА РАДИ ПОШТЕНО. У преводу то значи АКО СЕ ОДГОВОРНО ЛИЦЕ ЗА НАБАВКУ НЕЧЕГА НЕ МОЖЕ УГРАДИТИ ЗА ПАР СТОТИНА ХИЉАДА МАРАКА, ТО ИСТО ЛИЦЕ НЕ ЗНА КАКО ПОШТЕНО ДА РАДИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скрба

03.11.2020 16:16

Полако ...стоко

Name

Два црна гаврана

03.11.2020 18:28

Лоповлук и криминал, злоупотребе власти и свега што власт чини, пљачка, корупција, рекет, отимачина, привилегије, непотизам.., у темељима су и коријењу те партије. Искоријенити то се не да. Никако. Једино темеље сасути у прах и пепео, коријење са свим жилицама спалити, пепео и прах просути у Врбас. Нека га носи даље.

Name

Хаха

03.11.2020 14:13

Па не требају нам ни вакцине ни тестови глобалистицки, доста нас трују из авиона цхемтраилсима и коктелима хемијским, ови би јос да нас трују и изнутра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нидре

03.11.2020 21:06

Па набабите ви ксфа сте толико паметни !!

Name

Они

03.11.2020 14:20

Они су испуштена муштикла.Додик је ово претворио у приватну државу.Кум Шкрбић покро здравство,довели сподобе Богданића па затим овог полтрона Шеранића.Кљајчин бивши директор фонда здравства почео да черупа фонд ови наставили.Народе не преостаје нам правити брвнаре па ићи у шуме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ајде

03.11.2020 14:25

Па ко мислите да зели да се вакцинисе....моја мајка је љекар у пензији и никоме висе не би препоруцила да прими ниједну вакцину....и Торлак и Имунолоски завод у Загребу су под управом странаца а ми смо увијек били експериментално подруцје....паметном доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.11.2020 16:52

Шта лупеташ. Кад си здрав мислиш да је сав свијет твој. Има нас хроничних болесника за које је и грипа погубна.

Name

Страниx00

03.11.2020 18:55

Твоја мајка је љекар у пензији и тако лупета,ајде не рисе.Мој отац је у новембру 2015 једва презивио када се заразио вирусом сез.грипа .Од 2016 редовно се вакцинисао против вируса сез.грипа и до сада нити једном није био заразен истим.Здравствени систем у РС је вец одавно легло криминалаца на целу са кумом Скрбицем тако да ова ситуација сто јос увијек нема потребних вакцина и не цуди јер секти је и у интересу да се на једноставан нацин ријеси најугрозеније категорије,пензионера,јер они им ионако оптерецују пензиони фонд.

Name

ре

04.11.2020 12:31

Сваке године се вакцинишем против сезонске грипе. И надам се да ћу успјети и ове. Најблаже речено је срамно да нема још "сезонских" вакцина, поготово у јеку короне. А ко неће, не мора ни да прими. Није морао ни до сада, не знам зашто се буне ови који не желе.Нико их не тјера. Обезбиједите онима који хоће и који још то и плаћају без обзира на осигурање (изузев хроничних болесника).

Name

Федералац

03.11.2020 14:37

Треба Федерација братски подијелити са Републиком Српском,ваљда смо једна држава.Можда је разлог што немате вакцина Миле јер њему сада прече дати новац за кампању за изборе,сад му је бити или не бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

03.11.2020 15:11

Нема пара за куповину 4-валентне вакцине против сезонског грипа. Појели су паре.

Name

Ма

03.11.2020 17:46

Каква 4вал вакцина од ње у америци људи остају инвалиди. То не треба ни куповати.

Name

ре

04.11.2020 12:34

Да је здравство на нивоу БиХ било би криво "Сарајево". Е ко је сада крив? И није у питању новац, јер осим хроничних болесника, сви остали сами плаћају вакцину без обзира на здравствено осигурање. Значи у питању је нерад, незнање, јавашлук, неспособност...

Name

Кратко и јасно

03.11.2020 14:39

Али зато има најновији Хеликоптер и најглупљи народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ром

03.11.2020 15:09

Зато имамо вас двоје, поред вас ништа неможе проћи. Вас и кад грипа сконта угине.

Name

Милидраг

03.11.2020 18:48

Наравно,бахате се мрцине

Name

ре Ром

04.11.2020 12:35

Срам да те буде. Смета ти истина. Почни да мислиш својом а не туђом главом.

Name

Бас

03.11.2020 14:40

Луди смо за вакцинама и фармако мафијом. Ја бих једино гласала за оне који се супротставе фармако лобију и обавезној вакцинацији дјеце и било кога. А таквих овдје нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

03.11.2020 15:40

?Управо тако. Ко буде негирао постојање цовида и епидемије и ко се буде успротивио ношењу брњица добиће мој глас. Ако таквих не буде, не излазим на изборе.

Name

Нормални???

03.11.2020 15:42

Само наивни и луди вјерују у добробит од вакцина,...ко гарантује да те вакцине, против тзв. сезонског грипа, не могу бити подваљене, тестне за ову посаст??? Овај народ је превисе пропатио, сад презивљава најприземнија понизења од рата, тако да је вакцина докусуривање, јер је амбис одавно отворен...

Name

момо

03.11.2020 16:03

јес јес и ја сам једном од наке добио пизајзле и нема с циме нисам рибо ал дзаба сву сам козу ноктима огулио све док нисам праском прско и тек тад одано

Name

ре Нормални???

03.11.2020 16:57

Ти си нормалан, а ја ненормална. Живот ми је спасио др са ВМА и препоручио да се обавезно вакцинишем јер спадам у ризичну групу. Нормално је да се неће вакцинисати онај ко је здрав, али чије здравље је нарушено сви љекари препоручују вакцинисање против грипа.

Name

бл

03.11.2020 18:44

Боже сачувај.

Name

ре

04.11.2020 12:39

Нико те не тјера да се вакцинишеш. Зашто узимаш себи за право да одлучујеш о другим људима. Када ти се неко разболи од тешке болести и када буде довољна и најмања инфекција да се све заврши трагично, питаћу те да ли ћеш бити против вакцине. Па и ако будеш, то је твоје право, али немој другима да намећеш своја размишљања.

Name

Па

03.11.2020 14:44

Цекајуу да нас дјаво однесе сто висе и то це дијелити по партијској линији!ако ниси у партији немааа!! Сад кад се саставе грипа и коронаа који коктел!!!а они сптемнии али само по партијској линији!!туга спрдња са народом а одговорности немаа!раде ста хоцее бахате се а народ препустен сам себи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

03.11.2020 15:14

Па и слијепци виде да је грипа нестала као и многе друге болести и да људи умиру само од короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

03.11.2020 15:40

Српска једина у региону нема ама баш ништа осим ових квалитетних будала и лопова на власти. Ево ме у болници на паприковцу лежим данас од 12 сати и за то вријеме ми још нико од др није дошао ни питао а камоли ми дао неку терапију.... Објекат опремљен и добар са добром опремом али нема радника ни на видику. Боље сам био забринут 95 године на старој хирургији која је прокишњавала него у овом здању...... Е то је проблем РС, нема више правих радника из свих области а из медицине поготову...... То сте све ви из ове црвене банде секташке уништили, сјеме вам се затрло....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

03.11.2020 16:24

Из повјерљивих извора знам да немају новца за вакцину против сезонског грипа .А секташи не дозвољавају приватним апотекама да набаве.Како би они узели и правили мућке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страниx00

03.11.2020 19:01

Тако је,устедио си ми писање истог.Колега из Приједора је власник висе апотека и то ми потврдјује,исти дан мозе набавити неколико хиљада вакцина и цијена у апотеци би била 18 км ,али не дају му одозго.

Name

ре

04.11.2020 12:41

Вакцине не дају бесплатно, него наплаћују, значи није у питању новац. Прошле године су наплаћивали 22 КМ.

Name

Бл

03.11.2020 16:24

Па тако нам и треба,само гласајте за стоку лоповску,нико нема право да се зали,они сто дају глас за 50км или кесу милоста,даце Бог да им затребају те вакцине,па да се лијеце са тих 50км сто добију....фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

03.11.2020 16:32

Јели то пред изборна кампања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

03.11.2020 17:17

Има ли опозиција уопсте предизборну кампању и неки програм? Све им се своди да СНСД не ваља. Па, то знамо и сами.

Name

Директ

04.11.2020 18:37

Ако знате, зашто нешто не мијењате?

Name

Ја Али

03.11.2020 16:40

Зато цемо имати брзи оперативни систем за регистрацију фирм, бизнисмени неце висе морати да цекају годину дана да је региструју, то це моци обавити за десет мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аларм

03.11.2020 16:50

То што нема вакцина за сезонски грип, не само да је скандалозно, већ је и веома неодговорно према грађанима, нарочито старијима и онима са хроничним обољењима јер за њих и обични грип може бити кобан. Јасно је да је борба против вируса корона сада приоритет, али је сада подједнако важно да се народ, или бар најугроженије категорије што прије вакцинишу и заштите и од сезонског грипа. Ако већ надлежни у актуелној власти уопште не спомињу вакцину против сезонског грипа, а питање је хоће ли уопште и када набавити и вакцину против Цовида 19, онда треба упалити алрм да се то што прије набави. Драшко и Јелена су ријетки, ако не и једини политичари који су указали на ове проблеме и треба на томе да истрају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.11.2020 12:43

Браво за коментар.

Name

КОНТРАВЕЗНИ БИЗНИСМЕН

03.11.2020 17:25

Опуштено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

03.11.2020 17:35

ал има за аута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професорица

03.11.2020 18:42

Гдје су вакцине против грипа Стевандићу, твоји управљају јавним здрављем, шта ти радиш?

ОДГОВОРИТЕ