Srpska jedina u regionu nema vakcinu protiv obične gripe

- Republika Srpska je jedina u regionu koja trenutno nema vakcina protiv sezonskog gripa, što je skandalozno, poručili su na konferenciji za novinare poslanici PDP–a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Jelena Trivić i Draško Stanivuković.

Republika Srpska 03.11.2020 | 14:39
Srpska jedina u regionu nema vakcinu protiv obične gripe

Na svu muku građana, kaže Stanivuković, nadležne institucije obećavaju nabavku vakcina protiv virusa korona, a nisu spremni ni za epidemiju gripa, što je u najmanju ruku licemjerno. 

„Naručeno je samo 25 hiljada tih vakcina. Srbija i Hrvatska su naručile više od pola miliona. Kad uzmete procentualno broj stanovnika Republici Srpskoj je potrebno mnogo više, a i sam ministar je rekao da nemaju efekat kakav bi trebalo kada kasne, pogotovo kada govorimo o našoj starijoj populaciji. Ko je odgovoran? Kažu, potražnja je. Pa kako su drugi nabavili", naglašava Stanivuković.

On tvrdi i da je u jeku epidemije virusa korona došlo i do nestašice testova.

„Juče smo dobili informaciju, zdravstveni radnici izlaze pred građane koji čekaju u redu i jasno kažu – MI NEMAMO TESTOVE. Kad kažu MI misle na institucije. Za ovo nije krivo medicinsko osoblje. Za ovo je kriv vrh sistema koji to nije obezbijedio. I zamislite sad situaciju – nema vakcina protiv gripa, nema testova za koronu, a najavljuju se vakcine protiv korone i to 250 hiljada", kaže Stanivuković.

Epidemija virusa korona pokazala je sve slabosti zdravstvenog sistema Republike Srpske, a sankcionisanje usljed loših odluka ne postoji, što dovodi do sve većeg broja oboljelih. Jedna od takvih odluka je obustava nastave u prethodnoj sedmici, dok se broj pozitivnih na COVID 19 povećavao.  

„Opet apelujemo na skraćeno vrijeme ugostitelja. Vidjeli ste jedan vapaj ugostitelja i hitan sastanak sa institucijama, jer ne mogu da prežive. Postavljamo pitanje nadležnima, struci do čega je doveo skraćen broj radnih sati sa 16 na 14 časova. Objektivno možemo reći da je došlo samo do smanjenja prihoda. Dajte da vidite da li tim ljudima mogu da se daju neki povoljni krediti sa manjom kamatnom stopom, sa većim grejs periodom. Da im se pokuša pomoći. Da li razmak između stolova mora biti dva metra, može li biti biti metar i po. Ako su već rekli da su problem privatna okupljanja, zašto na javnim ne uvesti veće sankcije, a da ne ugrožavamo privredu", poručuje Stanivuković.

Poslanik PDP–a apeluje na Univerzitetsko–klinički centar Republike Srpske da dozvoli roditeljima male djece da budu uz njih tokom liječenja u ovoj ustanovi, uz obavezno testiranje na virus krona.

Iz PDP- a su zamjerili članovima Republičkog štaba za vanredne situacije što se u ovakvoj situaciji sastaju između funkcionerskih kampanja, što rezultuje manjkom informacija prema građanima.

„Vi se sjećate perioda iz marta i aprila kada smo imali po 50 zaraženih, a institucije su imale zasjedanje štabova svaki dan. Danas kada imate 500 600  zaraženih, građani imaju jednom sedmično zasjedanje operativnih timova, i to bih rekla u pauzama između funkcionerskih kampanja", kaže poslanica Jelena Trivić.

Ona napominje i da nema pravog odgovora zdravstvenog sistema na situaciju sa virusom korona, jer struka odgovara isključivo politici.

„I posljednje zasjedanje Štaba je bilo političko zasjedanje funkcionera, što na BH nivou, što iz Republike Srpske. To smo najbolje mogli da vidimo na primjeru kada se jedinom epidemiologu u sali naredi da skine masku. To su loše poruke građanima", smatra Trivić.

 U PDP–u smatraju da je prvi korak ka rješenje kolapsa u kome se našao zdravstveni sektor Srpske, povlačenje pitanja odgovornosti i sankcija za loše odluke.

-Na taj način bi svaki sledeći nosilac funkcije koji odlučuje o životima građana dobro razmislio o svakom budućem potezu, kategorični su Draško Stanivuković i Jelena Trivić, poslanici PDP – a u Parlamentu Srpske. 

BN TV

Komentari / 44

Ostavite komentar
Name

Ccccc

03.11.2020 14:04

Al ima velikeeee kredite...kao da je vakcina bitna,daj pare,ko šiša narod

ODGOVORITE
Name

Do Vla Dz a Jic

03.11.2020 16:15

Imamo najmoderniju pukotinu na parkingu.

Name

Doboj

03.11.2020 21:07

Ne lupaj! Cijeli svijet vodi borbu protiv vakcina, a vi ih trazite. Jel vam jasno da ta prica odgovara Duduku? Nista vama nije jasno, na zalost!

Name

Boris

03.11.2020 14:13

Mislik da je ključni problem u tome što SNSD NIJE NAUČIO I NE ZNA DA RADI POŠTENO. U prevodu to znači AKO SE ODGOVORNO LICE ZA NABAVKU NEČEGA NE MOŽE UGRADITI ZA PAR STOTINA HILJADA MARAKA, TO ISTO LICE NE ZNA KAKO POŠTENO DA RADI

ODGOVORITE
Name

Skrba

03.11.2020 16:16

Polako ...stoko

Name

Dva crna gavrana

03.11.2020 18:28

Lopovluk i kriminal, zloupotrebe vlasti i svega što vlast čini, pljačka, korupcija, reket, otimačina, privilegije, nepotizam.., u temeljima su i korijenju te partije. Iskorijeniti to se ne da. Nikako. Jedino temelje sasuti u prah i pepeo, korijenje sa svim žilicama spaliti, pepeo i prah prosuti u Vrbas. Neka ga nosi dalje.

Name

Haha

03.11.2020 14:13

Pa ne trebaju nam ni vakcine ni testovi globalisticki, dosta nas truju iz aviona chemtrailsima i koktelima hemijskim, ovi bi jos da nas truju i iznutra.

ODGOVORITE
Name

Nidre

03.11.2020 21:06

Pa nababite vi ksfa ste toliko pametni !!

Name

Oni

03.11.2020 14:20

Oni su ispuštena muštikla.Dodik je ovo pretvorio u privatnu državu.Kum Škrbić pokro zdravstvo,doveli spodobe Bogdanića pa zatim ovog poltrona Šeranića.Kljajčin bivši direktor fonda zdravstva počeo da čerupa fond ovi nastavili.Narode ne preostaje nam praviti brvnare pa ići u šume.

ODGOVORITE
Name

Ajde

03.11.2020 14:25

Pa ko mislite da zeli da se vakcinise....moja majka je ljekar u penziji i nikome vise ne bi preporucila da primi nijednu vakcinu....i Torlak i Imunoloski zavod u Zagrebu su pod upravom stranaca a mi smo uvijek bili eksperimentalno podrucje....pametnom dosta

ODGOVORITE
Name

re

03.11.2020 16:52

Šta lupetaš. Kad si zdrav misliš da je sav svijet tvoj. Ima nas hroničnih bolesnika za koje je i gripa pogubna.

Name

Stranix00

03.11.2020 18:55

Tvoja majka je ljekar u penziji i tako lupeta,ajde ne rise.Moj otac je u novembru 2015 jedva prezivio kada se zarazio virusom sez.gripa .Od 2016 redovno se vakcinisao protiv virusa sez.gripa i do sada niti jednom nije bio zarazen istim.Zdravstveni sistem u RS je vec odavno leglo kriminalaca na celu sa kumom Skrbicem tako da ova situacija sto jos uvijek nema potrebnih vakcina i ne cudi jer sekti je i u interesu da se na jednostavan nacin rijesi najugrozenije kategorije,penzionera,jer oni im ionako opterecuju penzioni fond.

Name

re

04.11.2020 12:31

Svake godine se vakcinišem protiv sezonske gripe. I nadam se da ću uspjeti i ove. Najblaže rečeno je sramno da nema još "sezonskih" vakcina, pogotovo u jeku korone. A ko neće, ne mora ni da primi. Nije morao ni do sada, ne znam zašto se bune ovi koji ne žele.Niko ih ne tjera. Obezbijedite onima koji hoće i koji još to i plaćaju bez obzira na osiguranje (izuzev hroničnih bolesnika).

Name

Federalac

03.11.2020 14:37

Treba Federacija bratski podijeliti sa Republikom Srpskom,valjda smo jedna država.Možda je razlog što nemate vakcina Mile jer njemu sada preče dati novac za kampanju za izbore,sad mu je biti ili ne biti.

ODGOVORITE
Name

Kap u moru

03.11.2020 15:11

Nema para za kupovinu 4-valentne vakcine protiv sezonskog gripa. Pojeli su pare.

Name

Ma

03.11.2020 17:46

Kakva 4val vakcina od nje u americi ljudi ostaju invalidi. To ne treba ni kupovati.

Name

re

04.11.2020 12:34

Da je zdravstvo na nivou BiH bilo bi krivo "Sarajevo". E ko je sada kriv? I nije u pitanju novac, jer osim hroničnih bolesnika, svi ostali sami plaćaju vakcinu bez obzira na zdravstveno osiguranje. Znači u pitanju je nerad, neznanje, javašluk, nesposobnost...

Name

Kratko i jasno

03.11.2020 14:39

Ali zato ima najnoviji Helikopter i najgluplji narod.

ODGOVORITE
Name

Rom

03.11.2020 15:09

Zato imamo vas dvoje, pored vas ništa nemože proći. Vas i kad gripa skonta ugine.

Name

Milidrag

03.11.2020 18:48

Naravno,bahate se mrcine

Name

re Rom

04.11.2020 12:35

Sram da te bude. Smeta ti istina. Počni da misliš svojom a ne tuđom glavom.

Name

Bas

03.11.2020 14:40

Ludi smo za vakcinama i farmako mafijom. Ja bih jedino glasala za one koji se suprotstave farmako lobiju i obaveznoj vakcinaciji djece i bilo koga. A takvih ovdje nema.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

03.11.2020 15:40

?Upravo tako. Ko bude negirao postojanje covida i epidemije i ko se bude usprotivio nošenju brnjica dobiće moj glas. Ako takvih ne bude, ne izlazim na izbore.

Name

Normalni???

03.11.2020 15:42

Samo naivni i ludi vjeruju u dobrobit od vakcina,...ko garantuje da te vakcine, protiv tzv. sezonskog gripa, ne mogu biti podvaljene, testne za ovu posast??? Ovaj narod je previse propatio, sad prezivljava najprizemnija ponizenja od rata, tako da je vakcina dokusurivanje, jer je ambis odavno otvoren...

Name

momo

03.11.2020 16:03

jes jes i ja sam jednom od nake dobio pizajzle i nema s cime nisam ribo al dzaba svu sam kozu noktima ogulio sve dok nisam praskom prsko i tek tad odano

Name

re Normalni???

03.11.2020 16:57

Ti si normalan, a ja nenormalna. Život mi je spasio dr sa VMA i preporučio da se obavezno vakcinišem jer spadam u rizičnu grupu. Normalno je da se neće vakcinisati onaj ko je zdrav, ali čije zdravlje je narušeno svi ljekari preporučuju vakcinisanje protiv gripa.

Name

bl

03.11.2020 18:44

Bože sačuvaj.

Name

re

04.11.2020 12:39

Niko te ne tjera da se vakcinišeš. Zašto uzimaš sebi za pravo da odlučuješ o drugim ljudima. Kada ti se neko razboli od teške bolesti i kada bude dovoljna i najmanja infekcija da se sve završi tragično, pitaću te da li ćeš biti protiv vakcine. Pa i ako budeš, to je tvoje pravo, ali nemoj drugima da namećeš svoja razmišljanja.

Name

Pa

03.11.2020 14:44

Cekajuu da nas djavo odnese sto vise i to ce dijeliti po partijskoj liniji!ako nisi u partiji nemaaa!! Sad kad se sastave gripa i koronaa koji koktel!!!a oni sptemnii ali samo po partijskoj liniji!!tuga sprdnja sa narodom a odgovornosti nemaa!rade sta hocee bahate se a narod prepusten sam sebi

ODGOVORITE
Name

Radojica

03.11.2020 15:14

Pa i slijepci vide da je gripa nestala kao i mnoge druge bolesti i da ljudi umiru samo od korone.

ODGOVORITE
Name

Laki

03.11.2020 15:40

Srpska jedina u regionu nema ama baš ništa osim ovih kvalitetnih budala i lopova na vlasti. Evo me u bolnici na paprikovcu ležim danas od 12 sati i za to vrijeme mi još niko od dr nije došao ni pitao a kamoli mi dao neku terapiju.... Objekat opremljen i dobar sa dobrom opremom ali nema radnika ni na vidiku. Bolje sam bio zabrinut 95 godine na staroj hirurgiji koja je prokišnjavala nego u ovom zdanju...... E to je problem RS, nema više pravih radnika iz svih oblasti a iz medicine pogotovu...... To ste sve vi iz ove crvene bande sektaške uništili, sjeme vam se zatrlo....

ODGOVORITE
Name

Radovan

03.11.2020 16:24

Iz povjerljivih izvora znam da nemaju novca za vakcinu protiv sezonskog gripa .A sektaši ne dozvoljavaju privatnim apotekama da nabave.Kako bi oni uzeli i pravili mućke.

ODGOVORITE
Name

Stranix00

03.11.2020 19:01

Tako je,ustedio si mi pisanje istog.Kolega iz Prijedora je vlasnik vise apoteka i to mi potvrdjuje,isti dan moze nabaviti nekoliko hiljada vakcina i cijena u apoteci bi bila 18 km ,ali ne daju mu odozgo.

Name

re

04.11.2020 12:41

Vakcine ne daju besplatno, nego naplaćuju, znači nije u pitanju novac. Prošle godine su naplaćivali 22 KM.

Name

Bl

03.11.2020 16:24

Pa tako nam i treba,samo glasajte za stoku lopovsku,niko nema pravo da se zali,oni sto daju glas za 50km ili kesu milosta,dace Bog da im zatrebaju te vakcine,pa da se lijece sa tih 50km sto dobiju....fuj

ODGOVORITE
Name

Pa

03.11.2020 16:32

Jeli to pred izborna kampanja?

ODGOVORITE
Name

re

03.11.2020 17:17

Ima li opozicija uopste predizbornu kampanju i neki program? Sve im se svodi da SNSD ne valja. Pa, to znamo i sami.

Name

Direkt

04.11.2020 18:37

Ako znate, zašto nešto ne mijenjate?

Name

Ja Ali

03.11.2020 16:40

Zato cemo imati brzi operativni sistem za registraciju firm, biznismeni nece vise morati da cekaju godinu dana da je registruju, to ce moci obaviti za deset mjeseci.

ODGOVORITE
Name

Alarm

03.11.2020 16:50

To što nema vakcina za sezonski grip, ne samo da je skandalozno, već je i veoma neodgovorno prema građanima, naročito starijima i onima sa hroničnim oboljenjima jer za njih i obični grip može biti koban. Jasno je da je borba protiv virusa korona sada prioritet, ali je sada podjednako važno da se narod, ili bar najugroženije kategorije što prije vakcinišu i zaštite i od sezonskog gripa. Ako već nadležni u aktuelnoj vlasti uopšte ne spominju vakcinu protiv sezonskog gripa, a pitanje je hoće li uopšte i kada nabaviti i vakcinu protiv Covida 19, onda treba upaliti alrm da se to što prije nabavi. Draško i Jelena su rijetki, ako ne i jedini političari koji su ukazali na ove probleme i treba na tome da istraju.

ODGOVORITE
Name

re

04.11.2020 12:43

Bravo za komentar.

Name

KONTRAVEZNI BIZNISMEN

03.11.2020 17:25

Opušteno...

ODGOVORITE
Name

bl

03.11.2020 17:35

al ima za auta.

ODGOVORITE
Name

profesorica

03.11.2020 18:42

Gdje su vakcine protiv gripa Stevandiću, tvoji upravljaju javnim zdravljem, šta ti radiš?

ODGOVORITE