Корона криза: Европа улази у нову рецесију

Нова рецесија вреба Европу. Након рекордног раста БДП-а у трећем тромјесечју, регија рискира да буде враћена равно у рецесију јер свеобухватна ограничења усмјерена на сузбијање другог таласа коронавируса брзо доводе до краја крхког опоравка.

Свијет 02.11.2020 | 22:17
Корона криза: Европа улази у нову рецесију

Бруто домаћи производ ЕУ порастао је за 12,1 посто у периоду од јула до септембра, објавила је у петак статистичка агенција Еуростат.

БДП се повећао за 12,7 посто у 19 земаља које користе еуро, односно у Еврозони.  

Раст, који је услиједио након великог пада у другом тромјесечју, био је највећи од 1995.

Но, привреда ЕУ и даље је за око 4 посто мања него што је била крајем септембра прошле године, а аналитичари кажу да ће опоравак кратко трајати.

Кренуо нови лоцкдоwн

Главни европски економиста у Цапитал Ецономицсу, Андреw Кеннингхам, у истраживачкој биљешци навео је да ће други талас ограничења због коронавируса ускоро гурнути подручје заједничке валуте у двоструку рецесију.

Владе Њемачке и Француске, највећих економија регије, у сриједу су најавиле лоцкдоwн због корона вируса широм земље које ће на неколико седмица затворити мање битне фирме и ресторане.

Италија је најавила дјелимично затварање, укључујући затварање барова и ресторана у 18 сати.

Француска је већ “ушла у свој други пад”, након рекордних 18,2 посто пораста БДП-а у трећем тромјесечју, а изгледи за значајан опоравак 2021. “нагло се смањују”, рекла је економистица ИНГ-а Цхарлотте де Монтпеллиер.

– Нажалост, подаци о трећем тромјесечју су историја и опоравак је већ готов – написала је у истраживачкој биљешци у петак.

(Бизнисинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

милош

02.11.2020 21:30

То нас не може погодитиМи имамо нашу Зору која све држи под конацКредит .плате кредит, пензије кредит цоцијал....нема да фали..Буђет увијек у суфициту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко,Њемацка

03.11.2020 05:22

Зора,не зна ни цитати,оно сто су јој савјетници написали,види се из авиона,да је глуперда,ал битно је да је подобна

Name

Свјетло

03.11.2020 06:25

Тацно, по Зори смо најбоља земља надалеко, а пропаст на све стране, вецина народа одавно оре дно, нема ни за хљеба,... Лицемјерство и бахатост власника овог ентитета, преврсили су "све границе уопсте", јер они лазуци, грабеци, варајуци, отимајуци, од народа и залогај из уста, изгледају несвјесни објективне ситуације у свијету. Оваква безграницна похлепа води дјавољим беспуцима, у овом лавиринту, у којем је теско наци излаз.

Name

миле

02.11.2020 22:29

Док је прецедника, нема зиме

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

03.11.2020 04:59

То и јесте био циљ ове агенде и циркуса Цорона, уништење економије, малих предузећа пре свега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

03.11.2020 11:07

РЕ Пландемија Ајде не лупај глупости. Какав план? Могао би писати научнофантастичне приче!!!