Korona kriza: Evropa ulazi u novu recesiju

Nova recesija vreba Evropu. Nakon rekordnog rasta BDP-a u trećem tromjesečju, regija riskira da bude vraćena ravno u recesiju jer sveobuhvatna ograničenja usmjerena na suzbijanje drugog talasa koronavirusa brzo dovode do kraja krhkog oporavka.

Svijet 02.11.2020 | 22:17
Korona kriza: Evropa ulazi u novu recesiju

Bruto domaći proizvod EU porastao je za 12,1 posto u periodu od jula do septembra, objavila je u petak statistička agencija Eurostat.

BDP se povećao za 12,7 posto u 19 zemalja koje koriste euro, odnosno u Evrozoni.  

Rast, koji je uslijedio nakon velikog pada u drugom tromjesečju, bio je najveći od 1995.

No, privreda EU i dalje je za oko 4 posto manja nego što je bila krajem septembra prošle godine, a analitičari kažu da će oporavak kratko trajati.

Krenuo novi lockdown

Glavni evropski ekonomista u Capital Economicsu, Andrew Kenningham, u istraživačkoj bilješci naveo je da će drugi talas ograničenja zbog koronavirusa uskoro gurnuti područje zajedničke valute u dvostruku recesiju.

Vlade Njemačke i Francuske, najvećih ekonomija regije, u srijedu su najavile lockdown zbog korona virusa širom zemlje koje će na nekoliko sedmica zatvoriti manje bitne firme i restorane.

Italija je najavila djelimično zatvaranje, uključujući zatvaranje barova i restorana u 18 sati.

Francuska je već “ušla u svoj drugi pad”, nakon rekordnih 18,2 posto porasta BDP-a u trećem tromjesečju, a izgledi za značajan oporavak 2021. “naglo se smanjuju”, rekla je ekonomistica ING-a Charlotte de Montpellier.

– Nažalost, podaci o trećem tromjesečju su istorija i oporavak je već gotov – napisala je u istraživačkoj bilješci u petak.

(Biznisinfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

miloš

02.11.2020 21:30

To nas ne može pogoditiMi imamo našu Zoru koja sve drži pod konacKredit .plate kredit, penzije kredit cocijal....nema da fali..Buđet uvijek u suficitu.

ODGOVORITE
Name

marko,Njemacka

03.11.2020 05:22

Zora,ne zna ni citati,ono sto su joj savjetnici napisali,vidi se iz aviona,da je gluperda,al bitno je da je podobna

Name

Svjetlo

03.11.2020 06:25

Tacno, po Zori smo najbolja zemlja nadaleko, a propast na sve strane, vecina naroda odavno ore dno, nema ni za hljeba,... Licemjerstvo i bahatost vlasnika ovog entiteta, prevrsili su "sve granice uopste", jer oni lazuci, grabeci, varajuci, otimajuci, od naroda i zalogaj iz usta, izgledaju nesvjesni objektivne situacije u svijetu. Ovakva bezgranicna pohlepa vodi djavoljim bespucima, u ovom lavirintu, u kojem je tesko naci izlaz.

Name

mile

02.11.2020 22:29

Dok je precednika, nema zime

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

03.11.2020 04:59

To i jeste bio cilj ove agende i cirkusa Corona, uništenje ekonomije, malih preduzeća pre svega.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

03.11.2020 11:07

RE Plandemija Ajde ne lupaj gluposti. Kakav plan? Mogao bi pisati naučnofantastične priče!!!