Борис Џонсон ће данас рећи: Нема алтернативе!

- Британски премијер Борис Џонсон образложиће данас да нема алтернативе затварању Енглеске.

Свијет 02.11.2020 | 07:56
Борис Џонсон ће данас рећи: Нема алтернативе!

Доњи дом парламента припрема се да се изјасни о новим мера за обуздавање другог таласа пандемије ковид-19.

Како подсећа Ројтерс, пошто се током прошлог месеца опирао притисцима да се поново уведе затварање на националном нивоу, Џонсон је у суботу објавио да ће нове рестриктивне мере бити уведене у Енглеској од поноћи у четвртак и трајати до 2. децембра.

Уједињено Краљевство, које има највише умрлих од ковид-19 у Европи, бори се са више од 20.000 новооболелих дневно, а научници упозоравају да би ове зиме могло да додје до најгорег сценарија, односно да број умрлих предје 80.000.

"Подаци наших научника указују да ако не делујемо сада, суочићемо се ове зиме са два или више пута већим бројем умрлих него у првом таласу", преноси Ројтерс да ће, како наводе у његовом кабинету, данас рећи Џонсон.

"Суочени са овим бројкама, нема алтернативе, него него предузети акцију на националном нивоу", рећи ће, према агенцији, премијер.

У Британије је од почетка пандемије умрло 46.717 људи.

Према новим мерама, продавнице које продају основну робу, школе и факултети наставиће да раде, али ће пабови и ресторани бити затворени, осим за испоруке.

Посланици ће о новим мерама гласати у среду, а и опозициона Лабуристичка партија саопштила је да ће их подржати.

Остале покрајине Уједињеног Краљевства - Шкотска, Велс и Северна Ирска, доносе своје сопствене мере за затварање, и већ су прошлог месеца увеле оштрија здравствена ограничења.

Министар Мајкл Гов изјавио је у недељу да ће затварање земље бити продужено и после 2. децембра, ако буде потребно, мада Ројтерс наводи да ће Џонсон рећи да то није у плану.

(Тањуг) 

Коментари / 0

Оставите коментар