Boris Džonson će danas reći: Nema alternative!

- Britanski premijer Boris Džonson obrazložiće danas da nema alternative zatvaranju Engleske.

Svijet 02.11.2020 | 07:56
Boris Džonson će danas reći: Nema alternative!

Donji dom parlamenta priprema se da se izjasni o novim mera za obuzdavanje drugog talasa pandemije kovid-19.

Kako podseća Rojters, pošto se tokom prošlog meseca opirao pritiscima da se ponovo uvede zatvaranje na nacionalnom nivou, Džonson je u subotu objavio da će nove restriktivne mere biti uvedene u Engleskoj od ponoći u četvrtak i trajati do 2. decembra.

Ujedinjeno Kraljevstvo, koje ima najviše umrlih od kovid-19 u Evropi, bori se sa više od 20.000 novoobolelih dnevno, a naučnici upozoravaju da bi ove zime moglo da dodje do najgoreg scenarija, odnosno da broj umrlih predje 80.000.

"Podaci naših naučnika ukazuju da ako ne delujemo sada, suočićemo se ove zime sa dva ili više puta većim brojem umrlih nego u prvom talasu", prenosi Rojters da će, kako navode u njegovom kabinetu, danas reći Džonson.

"Suočeni sa ovim brojkama, nema alternative, nego nego preduzeti akciju na nacionalnom nivou", reći će, prema agenciji, premijer.

U Britanije je od početka pandemije umrlo 46.717 ljudi.

Prema novim merama, prodavnice koje prodaju osnovnu robu, škole i fakulteti nastaviće da rade, ali će pabovi i restorani biti zatvoreni, osim za isporuke.

Poslanici će o novim merama glasati u sredu, a i opoziciona Laburistička partija saopštila je da će ih podržati.

Ostale pokrajine Ujedinjenog Kraljevstva - Škotska, Vels i Severna Irska, donose svoje sopstvene mere za zatvaranje, i već su prošlog meseca uvele oštrija zdravstvena ograničenja.

Ministar Majkl Gov izjavio je u nedelju da će zatvaranje zemlje biti produženo i posle 2. decembra, ako bude potrebno, mada Rojters navodi da će Džonson reći da to nije u planu.

(Tanjug) 

Komentari / 0

Ostavite komentar