Кад загрми Ц́иров Ристо: Атанасије о великом пријатељу

Некадашњи епископ захумско-херцеговачки Атанасије Јефтиц́ и покојни митрополит Амфилохије, не само да су били вршњаци, вец́ и блиски пријатељи. У филму „Достојан“ о митрополиту Амфилохију из 2015, владика Атанасије присец́ао се њиховог пријатељства и говорио о свом пријатељу.

Регион 01.11.2020 | 21:11
Кад загрми Ц́иров Ристо: Атанасије о великом пријатељу

Решеност митрополита Амфилохија да постане свештеник Српске православне цркве, епископ Атанасије описао је причом о догађају који се десио на светог Илију, 2. августа 1956. Тада је на скупу омладине, Ристо Радовиц́, осамнаестогодишњак, показао своју физичку снагу. На скупу се нашао и тадашњи комунистички вођа Црне Горе Блажо Јовановиц́.

„И овај му понуди државну стипендију да студира ДИФ. А Амфилохије је пред свима одговорио: „Ристо Ц́иров биц́е српски поп!“. То је одјекнуло као они громови у „Горском вијенцу“ са Ловц́ена“, прича Јефтиц́.

Пријатељство са оцем Јустином Поповиц́ем

Обојица српских владика били су ученици једног од најзначајнијих теолога и мислилаца православног света – оца Јустина Поповиц́а, који је у СПЦ канонизован као свети Јустин Ц́елијски. Свети Јустин имао је великог утицаја на Амфилохија и између њих двојице развило се велико пријатељство.

Према Атанасијевим речима, Амфилохије је све време постдипломских студија, које је проводио и у Риму, одржавао везу са Јустином.

    „Око 1964, упутио му је једно сјајно писмо, које смо објавили, о савременим кретањима и о екуменизму. Отац Јустин је одговорио да постоји богочовечански, православни екуменизам, за разлику од римоцентричног. Требало је да се врати после студија у Риму, међутим, са оцем Јустином се договорио да пређе у Грчку, да тамо докторира. И он је тамо отишао, па се на Кефалонији замонашио код једног дивног владике, Прокопија, али само у расу и мантију јер је хтео да га отац Јустин замонаши. Тада је добио име Амфилохије јер у то време отац Јустин преводио житије светог Амфилохија иконијског из Мале Азије“, каже Атанасије.

Атанасије се присетио и Амфилохијевих беседа на теолошким скуповима. Један од њих, који је одржан на Криту, где је Амфилохије говорио о томе шта је монах, остао му је у посебном памц́ењу:

    „Како је монах онај који се спушта на нулту тачку, одакле нас је Бог из небиц́а покренуо у биц́е. И како се ту поистовец́ује са сваким људским биц́ем. Да ту, онда, нема да некога презире или да се сматра светим а друге грешним. То је тако оставило дубок утисак и то је био Амфилохије“.

Преко жице до оца Пајсија – Црногорцу ни на Светој Гори не можеш побец́и

Митрополит Амфилохије провео је извесно време и на Светој Гори, где је имао прилике да учи од чувеног оца Пајсија. Неколико година касније, њих двојица су заједно посетили манастир Хиландар и желели су да се са Пајсијем сретну. Пајсијева келија, међутим, била је опасана жицом коју је овај поставио, према Атанасијевим речима, како би се осамио, а на капији је било звоно.

    „И сад, Пајсије оцени да ли да изађе или да не изађе. И обично чекамо пола сата и ако не изађе, ми одемо. Међутим, Амфилохије га зна, па оде око те жице, па на један грмиц́, па се са њега прескочи та жица. А Пајсије каже: „Ма од Црногораца не можеш више ни у Светој Гори да се сакријеш“ и онда нас је примио и разговарали смо. Много га је волео“, каже Атанасије.

Косово, које је Амфилохије стално обилазио и где је сахрањивао жртве албанских злочина извршених након уласка међународних трупа, Амфилохије је, према Атанасијевим речима, доживљавао и преживљавао.

„Амфилохије је јунак, али је више човек – има чојство као такво. Као пастир, дивно служи. Он је све радио полако, и ево – монаши, отвара цркве, рукополаже. Не да нема мане, али он их надмаша врлинама. Ко је без мане? Али, те мане потапа у велико море свога смирења, своје благодатне љубави и свога саможртвенога служења Христу и своме народу“, каже Атанасије.  

(Спутњик)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Драган

01.11.2020 21:16

Највеца православна велицина послије Павла, нек ти је лака земља дједе

ОДГОВОРИТЕ
Name

није

01.11.2020 21:29

се узалуд родио нека му је вјецна слава!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wао!

01.11.2020 22:09

Па Срби су били нај привилегованији народ у ком. Југи! Послије Срба су били Хрвати! СВЕ су имали! С В Е! Другима (Бошњацима и Албанцима са Косова, све скупа око 3 милиона муслиманског становништва) остајале мрвице. Каква "грмљавина" какви бакрачи. Немојте баш толико да лажете! На власти у послијератној Југославији су били пребјези из усташа и четника или пак симпатизери истих. То се видјело 1992-1995!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Патетика!

01.11.2020 22:14

Патетика равна шпанским сапуницама! Јаоооооо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мана

01.11.2020 22:20

Бавио се политиком и то је велика мана. Али то је свјесно радио то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чекај мало!

01.11.2020 22:23

Служио је Христу или Богу? Шта је Христ уствари? Ко је Бог у хришћанству? Каква је улога светаца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад загрми

01.11.2020 22:26

Знао је да шаље младе да гину, а он је доживио дубоку старост...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТБ

02.11.2020 07:19

Тешко је измјерити бол коју осјећа владика Атанасије. После толико дугог и искреног пријатељства само он зна како му је. Они су стуб православља и снага српства коју од Косова да данас нико није јаче и искреније заступао и штитио. Нека је лака црна земља Митрополиту и да нас не заборави у царству небеском.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За бања луку

02.11.2020 09:34

Епископ Атанасије је посебан цовјек и лицност у Православној цркви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

02.11.2020 14:21

Блаженопочивши св. Владика Амфилохије, Владика Артемије, Атанасије и Владика бачки Иринеј су били ученици Јустина Поповића, који их је сву четворицу сачувао од белосвјетских смицалица, које долазе из "демократски развијених земаља". Због тога су трн у оку ЕУ и западних криминалаца. Владици Атанасију нису могли наћи ништа па су га прије 20 година пензионисали, јер је ширио истину о борби српскога народа у БиХ. Владику Артемија су чак рашчинили, јер није хтио да пристане на уцјене. Владика Амфилохије је био стално каменован, јер је бранио Господа Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад З.

03.11.2020 05:07

Интересантно је да се "ратне владике" који нису дали допринос престанку рата већ га у многим приликама потпиривали, упорно величају и славе. Истина и Црква је видјела да неке ствари нису у реду па је Атанасија одавно склонила, али ево, опет се појављује јер и у политици поново дувају други , помало ратни, вјетрови. Амфилохија је изузетно уздигла тзв. борба за светиње која већини учесника није јасна. Нажалост, црква, или боље речено вјерске институције, ће и даље остати изван друштвене контроле, њихови финанцијски токови ће се одвијати по само њима познатим стазама, порезе наравно неће плаћати, док је народ у биједи своје рајске дворе на земљи они ће подизати и као једини допринос народном благостању и напретку - народу маглу продавати!

ОДГОВОРИТЕ