Kad zagrmi Ćirov Risto: Atanasije o velikom prijatelju

Nekadašnji episkop zahumsko-hercegovački Atanasije Jeftić i pokojni mitropolit Amfilohije, ne samo da su bili vršnjaci, već i bliski prijatelji. U filmu „Dostojan“ o mitropolitu Amfilohiju iz 2015, vladika Atanasije prisećao se njihovog prijateljstva i govorio o svom prijatelju.

Region 01.11.2020 | 21:11
Kad zagrmi Ćirov Risto: Atanasije o velikom prijatelju

Rešenost mitropolita Amfilohija da postane sveštenik Srpske pravoslavne crkve, episkop Atanasije opisao je pričom o događaju koji se desio na svetog Iliju, 2. avgusta 1956. Tada je na skupu omladine, Risto Radović, osamnaestogodišnjak, pokazao svoju fizičku snagu. Na skupu se našao i tadašnji komunistički vođa Crne Gore Blažo Jovanović.

„I ovaj mu ponudi državnu stipendiju da studira DIF. A Amfilohije je pred svima odgovorio: „Risto Ćirov biće srpski pop!“. To je odjeknulo kao oni gromovi u „Gorskom vijencu“ sa Lovćena“, priča Jeftić.

Prijateljstvo sa ocem Justinom Popovićem

Obojica srpskih vladika bili su učenici jednog od najznačajnijih teologa i mislilaca pravoslavnog sveta – oca Justina Popovića, koji je u SPC kanonizovan kao sveti Justin Ćelijski. Sveti Justin imao je velikog uticaja na Amfilohija i između njih dvojice razvilo se veliko prijateljstvo.

Prema Atanasijevim rečima, Amfilohije je sve vreme postdiplomskih studija, koje je provodio i u Rimu, održavao vezu sa Justinom.

    „Oko 1964, uputio mu je jedno sjajno pismo, koje smo objavili, o savremenim kretanjima i o ekumenizmu. Otac Justin je odgovorio da postoji bogočovečanski, pravoslavni ekumenizam, za razliku od rimocentričnog. Trebalo je da se vrati posle studija u Rimu, međutim, sa ocem Justinom se dogovorio da pređe u Grčku, da tamo doktorira. I on je tamo otišao, pa se na Kefaloniji zamonašio kod jednog divnog vladike, Prokopija, ali samo u rasu i mantiju jer je hteo da ga otac Justin zamonaši. Tada je dobio ime Amfilohije jer u to vreme otac Justin prevodio žitije svetog Amfilohija ikonijskog iz Male Azije“, kaže Atanasije.

Atanasije se prisetio i Amfilohijevih beseda na teološkim skupovima. Jedan od njih, koji je održan na Kritu, gde je Amfilohije govorio o tome šta je monah, ostao mu je u posebnom pamćenju:

    „Kako je monah onaj koji se spušta na nultu tačku, odakle nas je Bog iz nebića pokrenuo u biće. I kako se tu poistovećuje sa svakim ljudskim bićem. Da tu, onda, nema da nekoga prezire ili da se smatra svetim a druge grešnim. To je tako ostavilo dubok utisak i to je bio Amfilohije“.

Preko žice do oca Pajsija – Crnogorcu ni na Svetoj Gori ne možeš pobeći

Mitropolit Amfilohije proveo je izvesno vreme i na Svetoj Gori, gde je imao prilike da uči od čuvenog oca Pajsija. Nekoliko godina kasnije, njih dvojica su zajedno posetili manastir Hilandar i želeli su da se sa Pajsijem sretnu. Pajsijeva kelija, međutim, bila je opasana žicom koju je ovaj postavio, prema Atanasijevim rečima, kako bi se osamio, a na kapiji je bilo zvono.

    „I sad, Pajsije oceni da li da izađe ili da ne izađe. I obično čekamo pola sata i ako ne izađe, mi odemo. Međutim, Amfilohije ga zna, pa ode oko te žice, pa na jedan grmić, pa se sa njega preskoči ta žica. A Pajsije kaže: „Ma od Crnogoraca ne možeš više ni u Svetoj Gori da se sakriješ“ i onda nas je primio i razgovarali smo. Mnogo ga je voleo“, kaže Atanasije.

Kosovo, koje je Amfilohije stalno obilazio i gde je sahranjivao žrtve albanskih zločina izvršenih nakon ulaska međunarodnih trupa, Amfilohije je, prema Atanasijevim rečima, doživljavao i preživljavao.

„Amfilohije je junak, ali je više čovek – ima čojstvo kao takvo. Kao pastir, divno služi. On je sve radio polako, i evo – monaši, otvara crkve, rukopolaže. Ne da nema mane, ali on ih nadmaša vrlinama. Ko je bez mane? Ali, te mane potapa u veliko more svoga smirenja, svoje blagodatne ljubavi i svoga samožrtvenoga služenja Hristu i svome narodu“, kaže Atanasije.  

(Sputnjik)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Dragan

01.11.2020 21:16

Najveca pravoslavna velicina poslije Pavla, nek ti je laka zemlja djede

ODGOVORITE
Name

nije

01.11.2020 21:29

se uzalud rodio neka mu je vjecna slava!!

ODGOVORITE
Name

Wao!

01.11.2020 22:09

Pa Srbi su bili naj privilegovaniji narod u kom. Jugi! Poslije Srba su bili Hrvati! SVE su imali! S V E! Drugima (Bošnjacima i Albancima sa Kosova, sve skupa oko 3 miliona muslimanskog stanovništva) ostajale mrvice. Kakva "grmljavina" kakvi bakrači. Nemojte baš toliko da lažete! Na vlasti u poslijeratnoj Jugoslaviji su bili prebjezi iz ustaša i četnika ili pak simpatizeri istih. To se vidjelo 1992-1995!

ODGOVORITE
Name

Patetika!

01.11.2020 22:14

Patetika ravna španskim sapunicama! Jaoooooo!

ODGOVORITE
Name

Mana

01.11.2020 22:20

Bavio se politikom i to je velika mana. Ali to je svjesno radio to.

ODGOVORITE
Name

Čekaj malo!

01.11.2020 22:23

Služio je Hristu ili Bogu? Šta je Hrist ustvari? Ko je Bog u hrišćanstvu? Kakva je uloga svetaca?

ODGOVORITE
Name

Kad zagrmi

01.11.2020 22:26

Znao je da šalje mlade da ginu, a on je doživio duboku starost...

ODGOVORITE
Name

TB

02.11.2020 07:19

Teško je izmjeriti bol koju osjeća vladika Atanasije. Posle toliko dugog i iskrenog prijateljstva samo on zna kako mu je. Oni su stub pravoslavlja i snaga srpstva koju od Kosova da danas niko nije jače i iskrenije zastupao i štitio. Neka je laka crna zemlja Mitropolitu i da nas ne zaboravi u carstvu nebeskom.

ODGOVORITE
Name

Za banja luku

02.11.2020 09:34

Episkop Atanasije je poseban covjek i licnost u Pravoslavnoj crkvi

ODGOVORITE
Name

Василије

02.11.2020 14:21

Блаженопочивши св. Владика Амфилохије, Владика Артемије, Атанасије и Владика бачки Иринеј су били ученици Јустина Поповића, који их је сву четворицу сачувао од белосвјетских смицалица, које долазе из "демократски развијених земаља". Због тога су трн у оку ЕУ и западних криминалаца. Владици Атанасију нису могли наћи ништа па су га прије 20 година пензионисали, јер је ширио истину о борби српскога народа у БиХ. Владику Артемија су чак рашчинили, јер није хтио да пристане на уцјене. Владика Амфилохије је био стално каменован, јер је бранио Господа Бога.

ODGOVORITE
Name

Milorad Z.

03.11.2020 05:07

Interesantno je da se "ratne vladike" koji nisu dali doprinos prestanku rata već ga u mnogim prilikama potpirivali, uporno veličaju i slave. Istina i Crkva je vidjela da neke stvari nisu u redu pa je Atanasija odavno sklonila, ali evo, opet se pojavljuje jer i u politici ponovo duvaju drugi , pomalo ratni, vjetrovi. Amfilohija je izuzetno uzdigla tzv. borba za svetinje koja većini učesnika nije jasna. Nažalost, crkva, ili bolje rečeno vjerske institucije, će i dalje ostati izvan društvene kontrole, njihovi financijski tokovi će se odvijati po samo njima poznatim stazama, poreze naravno neće plaćati, dok je narod u bijedi svoje rajske dvore na zemlji oni će podizati i kao jedini doprinos narodnom blagostanju i napretku - narodu maglu prodavati!

ODGOVORITE