Трговска гора: Босна и Херцеговина касни с мјерама?!

Савјет министара Босне и Херцеговине је усвојио одлуку о формирању правног и експертског тима за борбу против градње нуклеарне депоније на Трговској гори. Хрватске институције међутим већу увелико проводе узорковање и мјерење радиоактивности за дефинисање нултог стања што је завршна активност за припрему градње. Питање је, да ли БиХ и даље касни са својим мјерама и да ли су оне довољне да спријече намјере Хрватске?  

Република Српска 31.10.2020 | 20:26
Трговска гора: Босна и Херцеговина касни с мјерама?!

Хрватске власти убрзано раде на припреми касарне Черкезовац на Трговској гори за изградњу депоније радиоактивног отпада, а све ће бити готово у року од једне године. Представници еколошких удружења из Новог Града упозоравају да је и у овој активности Хрватске, Босна и Херцеговина потпуно изигнорисана.

Док Хрватска убрзано проводи активности, Савјет министара Босне и Херцеговине тек сада је усвојио одлуку о именовању правног и експертског тима за Трговску гору.

Хрватска добро зна шта јој је крајњи циљ, а БиХ и даље касни са ефикасним контрамјерама, сматрају наши саговорници добро упућени у намјере званичног Загреба. Сматрају да  активности које води Савјет министара, неће бити довољне да зауставе градњу депоније радиоактивног отпада.

Посебно је забрињавајуће, каже бивши министар здравља Републике Српске Слободан Станић што у мјерењима поред хрватског Института за медицинска истраживања и загребачког Агрономског факултета учествује и Института Руђер Бошковић, а у питању је институција која би у будућности ту могла да депонује радиоактивни отпад, што је чисти сукоб интереса.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Миркан

31.10.2020 21:51

Само да БиХ направи тај еxпертски тим и да се онда ничега не бојимо. Добро га платите па шта уради,то је битно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

01.11.2020 00:04

А Бурле улози вето и трц милојка.

Name

бенито

31.10.2020 22:16

Политизирање уз добру зараду. Коме је више битно. Па дали смо Србији хидроелектране на Дрини и? никоме ништа, народне паре из БХ иду у Србију и то је ок. Хрвати експлоатишу потенцијал неретве. Народне паре иду у Хрватску и? итд...Народе је ли ти јасно, поданици залуђени сви им требамо само као топовско месо и наше паре...паре..паре. И опет гласамо и биће исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако

01.11.2020 10:02

Стета сто витални национални интерес испуцасмо за Пељески мост, сад це око Новог зецеви бити ко овце.

ОДГОВОРИТЕ