Trgovska gora: Bosna i Hercegovina kasni s mjerama?!

Savjet ministara Bosne i Hercegovine je usvojio odluku o formiranju pravnog i ekspertskog tima za borbu protiv gradnje nuklearne deponije na Trgovskoj gori. Hrvatske institucije međutim veću uveliko provode uzorkovanje i mjerenje radioaktivnosti za definisanje nultog stanja što je završna aktivnost za pripremu gradnje. Pitanje je, da li BiH i dalje kasni sa svojim mjerama i da li su one dovoljne da spriječe namjere Hrvatske?  

Republika Srpska 31.10.2020 | 20:26
Trgovska gora: Bosna i Hercegovina kasni s mjerama?!

Hrvatske vlasti ubrzano rade na pripremi kasarne Čerkezovac na Trgovskoj gori za izgradnju deponije radioaktivnog otpada, a sve će biti gotovo u roku od jedne godine. Predstavnici ekoloških udruženja iz Novog Grada upozoravaju da je i u ovoj aktivnosti Hrvatske, Bosna i Hercegovina potpuno izignorisana.

Dok Hrvatska ubrzano provodi aktivnosti, Savjet ministara Bosne i Hercegovine tek sada je usvojio odluku o imenovanju pravnog i ekspertskog tima za Trgovsku goru.

Hrvatska dobro zna šta joj je krajnji cilj, a BiH i dalje kasni sa efikasnim kontramjerama, smatraju naši sagovornici dobro upućeni u namjere zvaničnog Zagreba. Smatraju da  aktivnosti koje vodi Savjet ministara, neće biti dovoljne da zaustave gradnju deponije radioaktivnog otpada.

Posebno je zabrinjavajuće, kaže bivši ministar zdravlja Republike Srpske Slobodan Stanić što u mjerenjima pored hrvatskog Instituta za medicinska istraživanja i zagrebačkog Agronomskog fakulteta učestvuje i Instituta Ruđer Bošković, a u pitanju je institucija koja bi u budućnosti tu mogla da deponuje radioaktivni otpad, što je čisti sukob interesa.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mirkan

31.10.2020 21:51

Samo da BiH napravi taj expertski tim i da se onda ničega ne bojimo. Dobro ga platite pa šta uradi,to je bitno.

ODGOVORITE
Name

RE

01.11.2020 00:04

A Burle ulozi veto i trc milojka.

Name

benito

31.10.2020 22:16

Politiziranje uz dobru zaradu. Kome je više bitno. Pa dali smo Srbiji hidroelektrane na Drini i? nikome ništa, narodne pare iz BH idu u Srbiju i to je ok. Hrvati eksploatišu potencijal neretve. Narodne pare idu u Hrvatsku i? itd...Narode je li ti jasno, podanici zaluđeni svi im trebamo samo kao topovsko meso i naše pare...pare..pare. I opet glasamo i biće isto.

ODGOVORITE
Name

Ako

01.11.2020 10:02

Steta sto vitalni nacionalni interes ispucasmo za Peljeski most, sad ce oko Novog zecevi biti ko ovce.

ODGOVORITE