Забрањује визире: Ево зашто нису довољни да заштите

У Аустрији су ступиле на снагу нове мјере за заштиту и сузбијање корона вируса, а једна од њих је и забрана ношења визира.

Свијет 28.10.2020 | 09:33
Забрањује визире: Ево зашто нису довољни да заштите

Због огромног броја новозаражених пацијената, аустријске власти увеле су низ мјера у покушају да зауставе ширење корона вируса, а јавност је највише збунила мјера забране заштитних визира.

Службеници су процијенили да су маске које добро приањају уз лице једина одговарајућа мјера заштите у свим јавним затвореним просторима, док друге заштите за лице и нос нису довољне, пише НоваС.

Разлог за забрану визира и мини визира, који стоје на бради и покривају уста и колико-толико нос, и које најчешће носи особље у ресторанима и дућанима, су студије које наводе да оваква врста покривала није довољна у спрјечавању ширења аеросола у успоредби с класичним маскама које добро покривају уста и нос.

“Механичка средства заштите попут ‘визира’ или ‘мини визира’ су се показали неадекватнима у спрјечавању ширења ЦОВИД-19 и морају бити забрањени”, наводи се у објашњењу аустријских службеника.

Особе које из здравствених разлога не могу носити маске, бит ће изузете из овог правила.

Једна америчка студија објављена у рујну показала је да визири пружају најмању заштиту од короне од свих “маски”. Симулацијом је показано да визир може зауставити ширење капљица у тренутку кихања или кашљања, али да се аеросоли ипак распрше по просторији и потенцијално угрозе друге особе.

(Акта.ба)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Сто боља и веца...

28.10.2020 08:53

... застита, то мањи ризик. Маске које су обицним смртницима на располагању не знаце такореци ниста. Ста висе, због неправилне употребе, у сустини слузе да се зараза јос лаксе и брзе сири. Други разлог је такодје поразавајуци. Пропорционално гледајуци и ради лаксег разумијевања: вирус (само један!) је рецимо обима 10 центиметара или 1 дециментар док су рупице на дакле обицним, јефтиним маскама, дозвољеним за носење обицним смртницима, обима око 90 метара. Сретно! Ко презиви прицат це.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

28.10.2020 08:54

Замислите када читав дан кишете, кашљете и дишете у маску, ма ту вам не треба никаква корона. Подложни сте свим врстама инфекција и болешћура.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

28.10.2020 08:58

Визир није ништа мање некористан од самих маски...Они укидају визире само зато што са њима људи нису довољно забражђени, виде им се лица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

28.10.2020 11:39

Ти би и хирурзима скинуо маске у току операције, па да ти онако здраво кашљу и пљуцкају у утробу, док те оперишу! Хајде ти мало тамо у Ломбардију или у Берлин, па дивљај с оним дивљацима, што урлају како не постоји вирус, па их је сваким даном све мање, а болнице их све пуније!

Name

ПЛАНдемија

28.10.2020 14:07

ре: а ти ајде у подрум, навуци десет маски и не причај глупости.

Name

И ови глупани

28.10.2020 09:11

Аустријанци и Нијемци то су одмах прихватили.Која америчка студија?? То вам је као када су на почетку пландемије у Вашингтон посту ширили панику о корони.А власник Вашингтон поста је Џеф Брезос а чија је фирма Амазон у то вријеме повећала своје богатство на више милијарди.Док су се истовремено фирме у Америци почеле масовно затварати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТањаС

28.10.2020 09:59

Будимо одговорни.....маске рукавице дистанца полициски......ја сам у куци од марта.....стрпимо се да се ово заврси до 2084.Год.....слусајте власти медије и струку они вам мисле добро....само њих слусајте....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе хе

29.10.2020 20:31

О јаа, они зиве за народ.Ста би они без нсрода? Морали би завитлавати сами себе.