Zabranjuje vizire: Evo zašto nisu dovoljni da zaštite

U Austriji su stupile na snagu nove mjere za zaštitu i suzbijanje korona virusa, a jedna od njih je i zabrana nošenja vizira.

Svijet 28.10.2020 | 09:33
Zabranjuje vizire: Evo zašto nisu dovoljni da zaštite

Zbog ogromnog broja novozaraženih pacijenata, austrijske vlasti uvele su niz mjera u pokušaju da zaustave širenje korona virusa, a javnost je najviše zbunila mjera zabrane zaštitnih vizira.

Službenici su procijenili da su maske koje dobro prianjaju uz lice jedina odgovarajuća mjera zaštite u svim javnim zatvorenim prostorima, dok druge zaštite za lice i nos nisu dovoljne, piše NovaS.

Razlog za zabranu vizira i mini vizira, koji stoje na bradi i pokrivaju usta i koliko-toliko nos, i koje najčešće nosi osoblje u restoranima i dućanima, su studije koje navode da ovakva vrsta pokrivala nije dovoljna u sprječavanju širenja aerosola u usporedbi s klasičnim maskama koje dobro pokrivaju usta i nos.

“Mehanička sredstva zaštite poput ‘vizira’ ili ‘mini vizira’ su se pokazali neadekvatnima u sprječavanju širenja COVID-19 i moraju biti zabranjeni”, navodi se u objašnjenju austrijskih službenika.

Osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu nositi maske, bit će izuzete iz ovog pravila.

Jedna američka studija objavljena u rujnu pokazala je da viziri pružaju najmanju zaštitu od korone od svih “maski”. Simulacijom je pokazano da vizir može zaustaviti širenje kapljica u trenutku kihanja ili kašljanja, ali da se aerosoli ipak rasprše po prostoriji i potencijalno ugroze druge osobe.

(Akta.ba)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Sto bolja i veca...

28.10.2020 08:53

... zastita, to manji rizik. Maske koje su obicnim smrtnicima na raspolaganju ne znace takoreci nista. Sta vise, zbog nepravilne upotrebe, u sustini sluze da se zaraza jos lakse i brze siri. Drugi razlog je takodje porazavajuci. Proporcionalno gledajuci i radi lakseg razumijevanja: virus (samo jedan!) je recimo obima 10 centimetara ili 1 decimentar dok su rupice na dakle obicnim, jeftinim maskama, dozvoljenim za nosenje obicnim smrtnicima, obima oko 90 metara. Sretno! Ko prezivi pricat ce.

ODGOVORITE
Name

Ha Ha

28.10.2020 08:54

Zamislite kada čitav dan kišete, kašljete i dišete u masku, ma tu vam ne treba nikakva korona. Podložni ste svim vrstama infekcija i bolešćura.

ODGOVORITE
Name

PLANdemija

28.10.2020 08:58

Vizir nije ništa manje nekoristan od samih maski...Oni ukidaju vizire samo zato što sa njima ljudi nisu dovoljno zabražđeni, vide im se lica...

ODGOVORITE
Name

Re:

28.10.2020 11:39

Ти би и хирурзима скинуо маске у току операције, па да ти онако здраво кашљу и пљуцкају у утробу, док те оперишу! Хајде ти мало тамо у Ломбардију или у Берлин, па дивљај с оним дивљацима, што урлају како не постоји вирус, па их је сваким даном све мање, а болнице их све пуније!

Name

PLANdemija

28.10.2020 14:07

re: a ti ajde u podrum, navuci deset maski i ne pričaj gluposti.

Name

I ovi glupani

28.10.2020 09:11

Austrijanci i Nijemci to su odmah prihvatili.Koja američka studija?? To vam je kao kada su na početku plandemije u Vašington postu širili paniku o koroni.A vlasnik Vašington posta je Džef Brezos a čija je firma Amazon u to vrijeme povećala svoje bogatstvo na više milijardi.Dok su se istovremeno firme u Americi počele masovno zatvarati.

ODGOVORITE
Name

TanjaS

28.10.2020 09:59

Budimo odgovorni.....maske rukavice distanca policiski......ja sam u kuci od marta.....strpimo se da se ovo zavrsi do 2084.God.....slusajte vlasti medije i struku oni vam misle dobro....samo njih slusajte....

ODGOVORITE
Name

He he he

29.10.2020 20:31

O jaa, oni zive za narod.Sta bi oni bez nsroda? Morali bi zavitlavati sami sebe.