Чека нас "неславан рекорд", пооштравање мјера

Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да се размишља о пооштравању мјера, јер је јасно да се не може сједити "скрштених руку", ако се број заражених од корона вируса буде повећавао, додајући да ће већ у уторак Србија имати нови "неславни рекорд" у броју обољелих.

Србија 27.10.2020 | 12:57
Чека нас "неславан рекорд", пооштравање мјера

"Очекује се тај пораст да траје још ове недеље и следеће. Ако успемо да га успоримо, онда ће и треће недеље да иде тај пораст, али онда би то било успорено и добро би било што је овако парадоксално. После тога, надам се да ћемо успети да заравнимо криву", рекао је Кон за ТВ Пинк.

Кон је рекао да ће заравњење криве повећавати број хоспитализованих, да ће се пунити болнице.

"Имамо пред собом крајње озбиљан период. То важи за целу Србију, али је тренутно најозбиљнија ситуација у Београду", нагласио је Кон.

Просјечан период инкубације од пет до седам дана, а може да се продужи и до десет. Око 98 одсто је у тих 10 дана, врло мали проценат је у 14 дана. Све чешће се даје тај период од 10 дана као најдужи, напоменуо је он.

Кон је истакао да о активности вируса најбоље свједочи податак из Београда гдје је у једном дану, 24. октобра, било 280 позитивних пацијената на корона вирус и да је то 54 одсто од укупног броја тестираних људи.

Напомиње да је било општина током јулског пика где је чак 80 одсто од броја тестираних било позитивно.

"Имали смо јулски талас и можда ћемо имати нешто бољу ситуацију у односу на остатак Европе. Међутим, пораст броја оболелих се очекује и рестрикције ће бити неопходне", предвидео је Кон.

Кон је нагласио да дјеца нису извор преноса заразе у породицама, да су и даље ријетки случајеви тешке форме код дјеце, посебно у узрасту до десет година.

Повећава се број школа у којима има заражене деце, указао је он, али да су то још увек појединачни случајеви, јер систем који је успостављен у школама добро функционише - обавезно ношење маски, дистанца, дезинфекција руку.

"Вирус се највише преноси у местима за забаву и ту треба највише да утичемо. Мењаће се закон јер је санкција, изгледа, неопходна", предочио је Кон.

У колективу гдје сви сједе и гдје се носе маске, одржава дистанца, могућност преноса заразе је само теоретска, рекао је Кон.

"Ако хоћемо да нас вирус не напада, стављамо маске, али сви, нема више преговарања око тога", закључио је Кон.

(Агенције)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Виц

27.10.2020 12:58

Жали се Хасо Хуси: Хусо ја добио Корону. Пита га Хусо: па добро јел те нешто боли, имаш ли какве симптоме, не боли, немам никакве симптоме, каже Хасо. Па што си нервозан, видиш да ти није ништа, каже Хусо. Ја се усро у гаће од страха кад су ми рекли да имам корону, зато сам нервозан, рече Хасо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

27.10.2020 14:48

Ало Кон, претпостављам да су сљедеце двије недеље кљуцне ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

28.10.2020 08:50

Као сто увјек ЗНА изјавити,јадо!!!!