Čeka nas "neslavan rekord", pooštravanje mjera

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se razmišlja o pooštravanju mjera, jer je jasno da se ne može sjediti "skrštenih ruku", ako se broj zaraženih od korona virusa bude povećavao, dodajući da će već u utorak Srbija imati novi "neslavni rekord" u broju oboljelih.

Srbija 27.10.2020 | 12:57
Čeka nas "neslavan rekord", pooštravanje mjera

"Očekuje se taj porast da traje još ove nedelje i sledeće. Ako uspemo da ga usporimo, onda će i treće nedelje da ide taj porast, ali onda bi to bilo usporeno i dobro bi bilo što je ovako paradoksalno. Posle toga, nadam se da ćemo uspeti da zaravnimo krivu", rekao je Kon za TV Pink.

Kon je rekao da će zaravnjenje krive povećavati broj hospitalizovanih, da će se puniti bolnice.

"Imamo pred sobom krajnje ozbiljan period. To važi za celu Srbiju, ali je trenutno najozbiljnija situacija u Beogradu", naglasio je Kon.

Prosječan period inkubacije od pet do sedam dana, a može da se produži i do deset. Oko 98 odsto je u tih 10 dana, vrlo mali procenat je u 14 dana. Sve češće se daje taj period od 10 dana kao najduži, napomenuo je on.

Kon je istakao da o aktivnosti virusa najbolje svjedoči podatak iz Beograda gdje je u jednom danu, 24. oktobra, bilo 280 pozitivnih pacijenata na korona virus i da je to 54 odsto od ukupnog broja testiranih ljudi.

Napominje da je bilo opština tokom julskog pika gde je čak 80 odsto od broja testiranih bilo pozitivno.

"Imali smo julski talas i možda ćemo imati nešto bolju situaciju u odnosu na ostatak Evrope. Međutim, porast broja obolelih se očekuje i restrikcije će biti neophodne", predvideo je Kon.

Kon je naglasio da djeca nisu izvor prenosa zaraze u porodicama, da su i dalje rijetki slučajevi teške forme kod djece, posebno u uzrastu do deset godina.

Povećava se broj škola u kojima ima zaražene dece, ukazao je on, ali da su to još uvek pojedinačni slučajevi, jer sistem koji je uspostavljen u školama dobro funkcioniše - obavezno nošenje maski, distanca, dezinfekcija ruku.

"Virus se najviše prenosi u mestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Menjaće se zakon jer je sankcija, izgleda, neophodna", predočio je Kon.

U kolektivu gdje svi sjede i gdje se nose maske, održava distanca, mogućnost prenosa zaraze je samo teoretska, rekao je Kon.

"Ako hoćemo da nas virus ne napada, stavljamo maske, ali svi, nema više pregovaranja oko toga", zaključio je Kon.

(Agencije)

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vic

27.10.2020 13:58

Žali se Haso Husi: Huso ja dobio Koronu. Pita ga Huso: pa dobro jel te nešto boli, imaš li kakve simptome, ne boli, nemam nikakve simptome, kaže Haso. Pa što si nervozan, vidiš da ti nije ništa, kaže Huso. Ja se usro u gaće od straha kad su mi rekli da imam koronu, zato sam nervozan, reče Haso.

ODGOVORITE
Name

drekavac

27.10.2020 15:48

Alo Kon, pretpostavljam da su sljedece dvije nedelje kljucne ?

ODGOVORITE
Name

Istina

28.10.2020 09:50

Kao sto uvjek ZNA izjaviti,jado!!!!