Тужилаштво подигло оптужницу против директора ОБА

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ (ОБА) Османа Мехмедагића, као и против запосленог у овој агенцији Мухамеда Пекића, потврђено је из Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 22.10.2020 | 15:40
Тужилаштво подигло оптужницу против директора ОБА

Оптужница је подигнута у вези са случајем изузимања снимка са видеонадзора у једној пословници ЈП Пошта у сарајевском насељу Алипашино Поље.

Наиме, сумња се да је снимак изузет противзаконито и да није служио интересима прикупљања обавјештајних података у вези с пријетњама по безбједност БиХ, како је наведено, већ да је искоришћен за личне обрачуне с политичким неистомишљеницима, те је објављен у одређеном медију иако је имао ознаку “интерно”.

Мехмедагић се сумњичи да је наложио Пекићу да истражи ко је поднио анонимну кривичну пријаву против њега државном тужилаштву, да би он потом изузео снимак из ЈП Пошта.

– Оптужени се терете да су, током мјесеца аугуста 2020. године, злоупотријебили свој службени положај или овласти, као и ресурсе и капацитете Обавјештајно-безбједносне агенције Босне и Херцеговине, у сврхе приватних и личних интереса, како би дошли до информација и фотографија, о пошиљатељу анонимне казнене пријаве против директора ОБА.

Вршећи наведене радње, оптужени су вишеструко злоупотријебили свој положај, као и званичне законом утврђене процедуре и службене радње, те прекршили право на неповредивост писмене и поштанске комуникације загарантованоо Уставом Босне и Херцеговине и Међународним конвенцијама о људским правима.

Тужилаштво БиХ упутило је приједлог да се за оптужене Мехмедагића и Пекића, изрекне мјера забране обављања службене дужности директора и запосленика ОБА и забрана контакта са упосленицима ОБА БиХ, како би се поступак могао неометано водити. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду Босне и Херцеговине – саопштено је из Тужилаштва БиХ

(Клиx)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

пирке

22.10.2020 14:08

"право на неповредивост писмене и поштанске комуникације" ста це вам онда камера у Постама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постено

22.10.2020 14:23

Само код нас ОСМИЦЕ су најбоље оцјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А шта се

22.10.2020 14:44

...у ентитету малом дешава и ста привремене власти раде??? Увијек Бошњаци буду пред судом, а Православци и Католици никада иако су највећи криминалци свих врста код та два народа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре А шта се

22.10.2020 21:23

Ми нисмо Православци и Католици, већ Срби и Хрвати ретарду полуписмени. Нисмо ми криви што ви сваких 20 година мијењате име своје нације

Name

Браво

23.10.2020 00:17

Назор се трпате да сте срби.. и хвалите се по Босни да сте срби.. а кад одете у србију тад прихватите кад вам казу да сте босанци као и босански католици сто се фурају да су хрвати а у Хрватској казу да су босанци.. а реално ви сте Власи.. а срби су настали тако сто су турци из османског царства водили љубав са власким дамама.. е та дјеца која су се радјала нису прихвацена од тих влаха и наравно формирано је нека нова пасмина коју су назвали сврби..

Name

Јосип

22.10.2020 14:44

Јесте га Чавка оплео. Шта ћеш сад Осмице???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

22.10.2020 14:54

Доста висе кримоса на водецим позицијама, овај лик је је сметња сам себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

22.10.2020 16:22

А када иде тужба против г-дина Клинцова и његовог факултета који му је дао диплому. Или не иде пошто је човјек близак власти? Нико га не спомиње а исто је крив као и Осмица ако не и ВИШЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxл

22.10.2020 16:45

И поставили су камере да би могли утврдјивати ко подноси пријаве,тако је то. Појео вук магарца.

ОДГОВОРИТЕ